SHMÚ: September bol teplotne normálny, zrážkovo mimoriadny

Tohtoročný september bol teplotne normálny mesiac, zrážkovo bol však mimoriadny, miestami až extrémny. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), v priemere spadlo na území Slovenska až dvojnásobné množstvo zrážok v porovnaní s dlhodobým septembrovým priemerom.

24.10.2017 11:20
debata

Najvyššie mesačné úhrny zrážok zaznamenali vo východnej polovici Podunajskej nížiny, v Juhoslovenskej kotline a na Orave a Kysuciach. Úhrn zrážok tu dosiahol približne 165 mm, čo je 229 percent dlhodobého priemeru rokov 1901 až 2000. Najmenej pršalo na západnom Slovensku, kde v priemere spadlo 95 mm zrážok, čo je 179 dlhodobého priemeru. V prevažnej časti západného a juhozápadného Slovenska napriek dažďom pretrváva výrazný deficit zrážok.

V porovnaní s normálom skončil september ako teplotne normálny mesiac s priemernou odchýlkou +0,1 °C . Uplynulý mesiac bol relatívne najteplejší na východnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska, relatívne chladnejší bol na západnom Slovensku a v severnej polovici stredného Slovenska. Najnižšiu priemernú mesačnú teplotu, okrem vysokých horských polôh, zaznamenali v Telgárte v okrese Brezno (9,8 °C), najvyššiu v Žihárci v Šalianskom okrese (16,1 °C). Vo vysokých horských polohách bola priemerná mesačná teplota vzduchu 3,3 °C na Chopku a 0,6 °C na Lomnickom štíte. Najnižšiu teplotu (-2,4 °C) namerali 30. septembra vo Vernári (okr. Poprad), najvyššiu (33,0 °C) zaznamenali 1. septembra v Dolných Plachtinciach (okr. Veľký Krtíš). Počet letných a tropických dní sa v porovnaní s augustom výrazne znížil, zaznamenali len deväť letných a tri tropické dni. V závere mesiaca zaregistrovali v niektorých lokalitách stredného a východného Slovenska aj prvé mrazové dni.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #september #zrážky