Za ohňostroje hrozia pokuty

Silvester predo dvermi a za oknom rachot. Koncoročné oslavy sa už tradične spájajú s ohňostrojmi a delobuchmi, no nie je výnimkou, ak ich je naprieč Slovenskom počuť už začiatkom decembra. V mnohých mestách za to hrozia pokuty, ich vymáhanie je však behom na dlhé trate.

27.12.2017 14:00
debata (15)

Všeobecne záväzné nariadenia (VZN), ktoré upravujú používanie zábavnej pyrotechniky, prijali už všetky krajské mestá. Zhodujú sa v jednom – delobuchy a petardy sú počas celého roka zakázané, vo väčšine z nich však platí na Silvestra výnimka. Len pre Bratislavčanov nie, mastnú pokutu môžu dostať aj počas koncoročnej oslavy. Vlani si však z tohto obmedzenia veľa ľudí ťažkú hlavu nerobilo. Rany pripomínajúce výbuchy zneli po celom meste, hoci VZN platné od 1. novembra 2016 zaviedlo úplný zákaz pre petardy či raketky. Pri jeho porušení si páchatelia koledujú o 500-eurovú sankciu.

„Tento zákaz z dôvodu ochrany verejného poriadku platí celoročne v celej Bratislave, nielen v Starom Meste. Výnimku primátor nemôže udeliť,“ odpovedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer na otázku, či sa neuvažuje o povolení aspoň pre silvestrovskú noc. Hovorkyňa pripomenula, že minulý rok evidovala mestská polícia stovky podnetov občanov na nerešpektovanie zákazu. „Celkovo však konštatujeme, že používanie pyrotechniky bolo oveľa menšie ako pred prijatím uvedeného VZN,“ dodala Onufer.

Bratislavčania by sa mali uspokojiť s oficiálnym ohňostrojom, ktorý bude na Silvestra tradične odpálený presne o polnoci z lode na Dunaji.

Ilustračná snímka. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Bratislava, senecke leto, ohnostroj Ilustračná snímka.

Používanie delobuchov, petárd a rôznych rakiet zakázala aj Banská Bystrica. Ľudia sa s nimi môžu zabávať aspoň na Silvestra a Nový rok. „VZN, ktoré obmedzuje používanie pyrotechniky, platilo už minulý rok. Aj vďaka informačnej kampani sa nariadenie dostalo do povedomia obyvateľov, preto sme zaznamenali používanie zábavnej pyrotechniky v menšom rozsahu,“ skonštatovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. Upozornila, že za porušenie zákazu hrozí pokuta 33 eur, podnikateľom a právnickým osobám dokonca až 6 638 eur.

Aj v Trnave a Nitre platí celoročný zákaz delobuchov, výnimkou je silvestrovská noc. Andrej Jančovič z nitrianskeho mestského úradu pre Pravdu potvrdil, že úplný koniec petárd na Silvestra v meste pod Zoborom zatiaľ nehrozí. V minulosti sa nevyhli komplikáciám. „Čo sa týka problémov v rámci Silvestra 2016, poškodené boli hlavne parkovacie automaty,“ opísal Jančovič. V Žiline možno púšťať ohňostroje jedine na prelome rokov, ináč hrozí 33-eurová pokuta, rovnako ako v Trenčíne a Košiciach. V metropole východu môže byť navyše v správnom konaní uložená až 500-eurová sankcia.

Faktom je, že dozerať na dodržiavanie nariadení a trestať ich porušenia nie je jednoduché. Problémom je dokázať, že páchateľ takýto čin skutočne spáchal. To je väčšinou možné len vtedy, ak ho polícia prichytí pri čine. Pokuty za púšťanie pyrotechniky sú preto skôr výnimkou. Hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová priblížila, že počas vlaňajšieho Silvestra evidovali 171 telefonických oznamov, ktoré sa týkali používania pyrotechniky. Polícia všetky podnety preverila.

„Nie vždy sa však podarilo priestupky zákazu používania pyrotechniky spoľahlivo zistiť, pretože od nahlásenia udalosti hliadkam v teréne uplynul istý čas a po príchode na miesto sa priestupca už na ňom nenachádzal,“ vysvetlila Krajčovičová. Niekoľko pokút však podľa jej slov policajti predsa len rozdali. O aký počet išlo, nekonkretizovala.

„Je potrebné povedať, že v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky možno hovoriť aj o spáchaní priestupku na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Odpálením rôznych rakiet totiž občania tieto priestranstvá znečisťujú. Podobných priestupkov bolo niekoľko desiatok a aj tieto boli riešené v zmysle zákona,“ uzavrela policajná hovorkyňa.

V iných mestách bolo sankcií menej. „Počas minulého roka zistili príslušníci mestskej polície jedno porušenie VZN, no nemohli tento skutok sankcionovať, keďže išlo o maloletých páchateľov. Tento rok uložili jednu pokutu vo výške 33 eur v novembri,“ spresnila banskobystrická hovorkyňa Marhefková.

V Košiciach platí VZN od vlaňajšej jari, za toto obdobie bolo zaznamenaných iba sedem prípadov jeho porušenia, z toho štyri boli vybavené napomenutím. Väčšinu roka je pokoj aj v Žiline, tesne pred Vianocami sa však zopár prípadov nakopilo. „Počas decembra sme zaznamenali 15 prípadov, ktoré riešila mestská polícia. Je to aj tým, že v decembri sa tieto pyrotechnické výrobky predávajú vo veľkom,“ objasnil Pavol Čorba, hovorca Žiliny. V Trenčíne bola počas tohto decembra udelená iba jedna pokuta.

Kategorizácia zábavnej pyrotechniky

  • F1 – predstavuje veľmi nízke nebezpečenstvo a má zanedbateľnú hladinu hluku. Možno ju používať v obmedzených priestoroch aj vnútri obytných budov. Tento druh pyrotechniky sa nesmie predávať osobám mladším ako 15 rokov. Sú to rôzne druhy detskej pyrotechniky – prskavky, motýliky, fontánky a pod.
  • F2 – predstavuje nízke nebezpečenstvo a má nízku hladinu hluku. Možno ju používať vonku v obmedzených priestoroch. Predáva sa iba osobám starším ako 18 rokov. Patria sem napríklad rímske sviece, fontány s väčším rozptylom a niektoré druhy rakiet či delobuchov.
  • F3 – patria sem rakety, delobuchy a kompakty, ktoré predstavujú stredne veľké nebezpečenstvo, určené sú na používanie na veľkých otvorených priestranstvách. Hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie. Predáva sa iba osobám starším ako 21 rokov.
  • F4 – predstavuje vysoké nebezpečenstvo a používať ju môžu len profesionáli. Hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie. Výrobca, dovozca či distribútor môžu takúto pyrotechniku sprístupniť na trhu iba odborne spôsobilej osobe. Ide o bežne nepredajnú pyrotechniku, ktorá sa používa napríklad na oficiálne mestské ohňostroje.

Kedy je povolené používať zábavnú pyrotechniku

Mesto Čas
Bratislava celoročný zákaz bez výnimky
Košice 31. 12., 15.00 hod. – 1. 1., 2.00 hod.
Banská Bystrica 31. 12., 15.00 hod. – 1. 1., 1.00 hod.; 1. 1., 15.00 – 20.00 hod.
Žilina Silvester a Nový rok
Trnava 31. 12., 12.00 hod. – 1. 1., 1.00 hod.
Trenčín 31. 12., 6.00 hod. – 1. 1., 22.00 hod.
Nitra 31. 12., 22.00 hod. – 1. 1., 2.00 hod.
Prešov 31. 12., 22.00 hod. – 1. 1., 3.00 hod.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ohňostroj