Hoteliéri a spol.: Pri ochrane lesov netreba zabúdať aj na naše potreby

Pri diskusii o ochrane lesov a pri hľadaní udržateľného riešenia ochrany prírody a krajiny je potrebné pamätať aj na potreby cestovného ruchu a jeho rozumný rozvoj, osobitne v Nízkych a Vysokých Tatrách. Vo vyhlásení to pripomína Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR.

13.01.2018 08:59
vratna dolina, kalamita, stromy Foto: ,
Smutný pohľad na zvyšný les vo Vrátnej doline.
debata (12)

Otvorenie diskusie o šetrnom spôsobe hospodárenia v lesoch a chránených oblastiach, ktoré je kľúčové aj pre zachovanie Slovenska ako atraktívnej destinácie pre cestovný ruch, je podľa zväzu veľmi dôležité. ZCR SR ocenil prístup ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, ktorý chce dotiahnuť zonáciu TANAP do konca tohto roka.

„Sľubne a konštruktívne vyznievajú aj slová ministra, že pri hľadaní riešenia je potrebné skĺbiť rôzne záujmy a hľadať kompromisy, a po nastavení pravidiel by prínosy z existencie národného parku mali cítiť všetky dotknuté strany,“ uviedol prezident ZCR SR Marek Harbuľák.

Úzko spätý s prírodou

Cestovný ruch na Slovensku je podľa Harbuľáka úzko spätý s prírodou. Pripomenul, že práve oblasti národných parkov patria k najnavštevo­vanejším destináciám v rámci Slovenska, a teda aj k najdôležitejším zdrojom príjmov z turizmu. „Je preto v bytostnom záujme subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu, ale aj štátu, aby bolo jasne definované, ako podnikať v cestovnom ruchu a zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb, a pritom negatívne neovplyvňovať oblasti so vzácnym prírodným bohatstvom,“ zdôraznil Harbuľák.

Okrem jasného nastavenia pravidiel fungovania a riadenia národných parkov je podľa neho potrebné zadefinovať aj priestor pre ďalší rozumný rozvoj služieb cestovného ruchu. „V oblastiach, ktoré rezignovali na neustále zlepšovanie služieb a adaptovanie sa novým potrebám návštevníkov, cestovný ruch upadá a postupne zaniká,“ podotkol a konštatoval, že obmedzenie prístupu turistov k prírodným krásam by mohlo negatívne ovplyvniť zamestnanosť dotknutých regiónov. Na záver pripomenul, že cestovný ruch prispieva do ekonomiky Slovenska ročne tržbami viac ako päť miliárd eur.

Prírodný cestovný ruch a turizmus za ťažbu

Občianska iniciatíva My sme les v reakcii na fakty o úbytku lesov na území Slovenska za posledné roky okrem iného požaduje ponechať päť percent územia Slovenska v režime bez zásahov človeka.

Ministerstvo životného prostredia prišlo v tejto téme s víziou do roku 2025 vytvoriť na polovici územia národných parkov bezzásahovú zónu a v druhej polovici hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Ťažbu dreva má v národných parkoch nahradiť prírodný cestovný ruch a turizmus.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #lesy #ochrana lesov #Zväz cestovného ruchu #ZCR