Súdny znalec si za kauzu platinové sitá odsedí 10 rokov

V prípade podhodnoteného predaja tzv. platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR boli obžalovaní traja bývalí nominanti SDKÚ.

23.01.2018 14:47 , aktualizované: 24.01.2018 12:04
Kauza platinové sitká, baloga, platinové sitá Foto: ,
Bývalý súdny znalec Ondrej Baloga pred vynesením rozsudku na súde Bratislava I. v kauze platinové sitá.
debata (156)

Okresný súd (OS) Bratislava I v utorok v prípade platinových sít odsúdil znalca Ondreja Baloga na trest odňatia slobody na desať rokov. Zároveň mu uložil ochranný dohľad vo výmere jedného roka. Obžalovaného bývalého vedúceho služobného úradu rezerv Juraja Letricha, naopak, spod obžaloby súd oslobodil.

O poslednom z trojice obžalovaných, Jánovi Korýtkovi, súd v utorok nerozhodoval, nakoľko jeho prípad vylúčil na samostatné konanie z dôvodu jeho dlhodobej práceneschopnosti. Súd nemal ani najmenšiu pochybnosť, že obžalovaný Baloga sa dopustil skutku uvedenom vo výrokovej časti rozhodnutia, povedal predseda senátu na margo znalca.

Pri Letrichovi bola situácia komplikovanejšia

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Baloga priamo na súde podal odvolanie. Odvolal sa aj prokurátor proti oslobodzujúcemu rozsudku pre Juraja Letricha.

Pri obžalovanom Jurajovi Letrichovi bola podľa súdu situácia komplikovanejšia. Čo sa týka preukázania, že obžalovaný bol osobou, ktorá je zodpovedná za skutok, ktorý je predmetom tohto konania, senát zhodne dospel k záveru, že tomu tak nie je, uviedol predseda senátu. Hoci podľa neho obžalovaný mohol vedieť, že sa deje „niečo nekalé“, nie je preukázané bez akejkoľvek pochybnosti, že sa mal žalovaného skutku dopustiť.

Bývalý vedúci služobného úradu Štátnych... Foto: SITA, Diana Černáková
Kauza platinové sitká, platinové sitká, Juraj Letrich Bývalý vedúci služobného úradu Štátnych hmotných rezerv Juraj Letrich (vpravo) prichádza na hlavné pojednávanie v kauze platinové sitká.

Podľa názoru súdu však boli za predaj podhodnotenej platiny zodpovední aj ďalší ľudia, ktorí však obvinení neboli. Celú túto kauzu zorganizovali úplne iné osoby, skonštatoval predseda senátu.

V prípade podhodnoteného predaja platinových sít prokurátor obžaloval okrem Baloga a Letricha aj bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána Korýtka.

Trojica mužov čelila obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, v prípade znalca aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľské­ho úkonu.

Sitá vyradili neoprávnene

Rozsudok si vypočuli iba dvaja z troch obžalovaných. Korýtko totiž v piatok senát na návrh prokurátora vylúčil na samostatné konanie pre urýchlenie procesu. Korýtko je od decembra práceneschopný, pričom podľa potvrdenia z nemocnice má tento stav trvať minimálne do začiatku marca. V prípade zvyšných dvoch obžalovaných Letricha a Baloga v piatok 19. januára súd ukončil dokazovanie a pristúpilo sa k záverečným rečiam.

Prokurátor vo svojej reči zhrnul hlavné body obžaloby, teda že sitá boli zo zásob štátnych hmotných rezerv v roku 2011 vyradené neoprávnene a potom predané bez ohľadu na ich primeranú cenu a z dokazovania vyplynulo, že skutok sa stal a vina obžalovaných bola preukázaná. Obhajca Jozefa Letricha označil ešte v minulý týždeň celú obžalobu za domnienky. „Pochybnosť je vždy na strane obžalovaného,“ povedal.

Trestom vyškrtnutie zo zoznamu znalcov

Samotný Letrich v piatok označil kauzu za „neoddeliteľnú súčasť celku“ svojho pôsobenia v Správe štátnych hmotných rezerv, kde pomohol ušetriť štátu milióny eur. „Žiadny zo svedkov nevyjadril názor, že došlo k vedomému poškodeniu štátu,“ uviedol v súvislosti s predajom katalyzátorov na výrobu kyseliny dusičnej, teda platinových sít.

Podľa obhajcu znalca Baloga, ktorý čelil v prípade obžalobe aj za nesprávny znalecký posudok, bol jeho klient už za chybu potrestaný vyškrtnutím zo zoznamu znalcov a finančnou pokutou.

Inkriminovaný posudok však podľa advokáta nakoniec nebol použitý pri predaji sít, preto jeho klienta nemali v tejto veci vôbec stíhať.

Štát prišiel o vyše dva milióny

Slovenská republika zastúpená Správou štátnych hmotných rezerv uzavrela v júli 2011 kúpnu zmluvu s bratislavskou spoločnosťou v hodnote 667 656 eur. Reálna hodnota platinových sitiek však podľa polície na trhu predstavovala najmenej 2 895 490 eura.

Na predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli 2011, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny.

Bývalý súdny znalec Ondrej Baloga dostal v... Foto: SITA, Diana Černáková
Kauze platinové sitká, Ondrej Baloga, platinové sitká Bývalý súdny znalec Ondrej Baloga dostal v kauze platinové sitká 10-ročný trest.

Výber udalostí z kauzy sitká

  • Júl 2011 – V elektronickej aukcii Správa štátnych hmotných rezerv predala ako nadbytočné platinové sitká za vyše 667-tisíc eur, hoci ich trhová hodnota bola takmer 3 milióny eur. Znalec ich hodnotu stanovil na necelých 82-tisíc eur.
  • November 2011 – Z postu šéfky Štátnych hmotných rezerv odstúpila Eva Hrinková, ktorú do tejto pozície nominovala SDKÚ.
  • Február 2012 – Polícia obvinila vedúceho úradníka hmotných rezerv Jána K. a znalca Ondreja B., ktorý sitká ocenil na zhruba 30-násobne nižšiu sumu.
  • Október 2013 – K dvom obvineným pribudol aj bývalý šéf služobného úradu hmotných rezerv Juraj L. Hrozil mu trest až 15 rokov väzenia.
  • Marec 2015 – Krajský súd v Bratislave rozhodol, že trojica obvinených ide pred súd. Okresný súd podľa krajského súdu totiž v roku 2014 pochybil, keď obžalobu neprijal.
  • Jún 2016 – Obžalovaní na súde vyhlásili, že sú nevinní. Jeden z nich sa vyjadril, že celú kauzu považuje za politickú hru.
  • November 2017 – Záverečné reči v procese neodzneli ani na tretí pokus. Budovu Justičného paláca v Bratislave totiž evakuovali pre bombovú hrozbu. Súd vo veci pojednával minulý týždeň, obžalobu zhrnul prokurátor a reagovali aj advokáti obvinených a včera senát vyniesol rozsudky v prípade Ondreja B. a Juraja L. O vine tretieho obžalovaného Jána K. súd rozhodne neskôr.
156 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Správa štátnych hmotných rezerv #platinové sitká