Slovensko podľa kontroly nedostatočne chránilo pralesy

Slovensko nedostatočne zabezpečilo ochranu svojej časti karpatských bukových pralesov, ktoré sa dostali na prestížny zoznam svetových prírodných a kultúrnych pamiatok UNESCO.

12.02.2018 14:11
debata (1)

Slovenský Najvyšší kontrolný úrad to uviedol v správe zameranej na kontrolu systému chránených území na východe krajiny. Na problémy skôr upozornili slovenskí ekológovia a Svetový fond na ochranu prírody (WWF), vláda sľúbila nápravu.

NKÚ zistil nedostatky pri stanovení a zabezpečení ochrany na území bukových pralesov. „Nezrovnalosti v tejto lokalite pretrvávajú od predloženia nominačného projektu a vyhlásenia územia za lokalitu svetového dedičstva UNESCO v roku 2007,“ uviedol úrad, ktorý sa zameral na celú lokalitu národného parku Poloniny, na ktorého území sa nachádza časť bukových pralesov. Dozorný úrad upozornil, že súčasný stav a pridelené peniaze nezaručujú dlhodobú udržateľnosť pri plnení medzinárodných záväzkov na chránenom území. Výbor svetového dedičstva UNESCO vlani Slovensko vyzval, aby okrem iného zabezpečilo ochranu lokalít pred ťažbou dreva. Slovenskí ekológovia pre nedostatočnú ochranu územia zase navrhli vyškrtnúť časť bukových lesov zo zoznamu svetového prírodného dedičstva.

Slovenská vláda predtým sľúbila nové opatrenia na zvýšenie ochrany pralesov. WWF minulý týždeň ale uviedol, že príslušná správa nezabezpečuje plnú ochranou tak, ako to žiadal výbor UNESCO.

Slovenská časť bukových pralesov s rozlohou 5766 hektárov sa nachádza na východe krajiny v lokalitách národného parku Poloniny a chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Na zoznam UNESCO boli zapísané bukové pralesy aj v iných krajinách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Karpatské bukové pralesy