Prípad nitrianskeho podsvetia ide opäť na Najvyšší súd

Špecializovaný trestný súd v stredu oslobodil údajného šéfa nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. Na konci roku 2015 mu pritom ten istý súd uložil trest 15 rokov za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Proti tomuto rozhodnutiu sa však v stredu prokurátor odvolal a prípad by sa tak mal opäť vrátiť na Najvyšší súd.

15.02.2018 09:30
debata

Okrem Ľuboša F. súd oslobodil aj bývalého šéfa piešťanskej kriminálky Milana K. Ten dostal v rovnakom procese v decembri 2015 za prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa trest štyri roky a šesť mesiacov. Pre odvolania sa však prípad dostal na Najvyšší súd, kde o ňom rozhodoval senát v zložení predsedníčka Gabriela Šimonová a sudcovia Alena Šišková a Štefan Harabin. Senát vlani v máji odsudzujúce rozsudky zrušil a vec vrátil Špecializovanému súdu na opätovné prejednanie.

Najvyšší súd vtedy konštatoval, že policajné odpočúvania a ich prepisy neboli kompletné a mohlo dôjsť k manipulácii. Podľa obžaloby však patrili k dôkazom, ktoré páchateľov jednoznačne usvedčovali. Šimonovej senát navyše spochybnil aj svedectvo jedného člena skupiny, ktorý sa k vine priznal. Rozhodnutie o odsúdení by sa podľa senátu nemalo zakladať iba na jeho svedectve. Týmto rozhodnutím sa pravdepodobne riadil súd aj pri stredajšom rozhodnutí. Dozorujúci prokurátor však so spochybňovaním svedectva nesúhlasí.

„Podľa môjho názoru sa nemenila dôkazná situácia, svedkovia odpovedali rovnako a usvedčujú oboch zo žalovaných skutkov,“ povedal po vynesení rozsudku prokurátor, podľa ktorého nemožno považovať výpoveď jedného zo spolupáchateľov za nepravdivú len preto, že svedčil v snahe o zníženie trestu.

V januári 2015 schválil Špecializovaný trestný súd dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom uzavrel šéf piešťanských piťovcov Róbert Bíly. Za priznanie a spoluprácu s prokurátorom pri usvedčení ďalších spoluobvinených dostal za založenie zločineckej skupiny, vydieranie, lúpež, poškodzovanie cudzej veci, poisťovací podvod a podplácanie osem rokov vo väznici s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Práve jeho výpoveď pomohla Ľuboša F. usvedčiť.

Ľuboš F. je v súčasnosti spolu s ďalšími troma osobami obžalovaný aj v prípade vraždy šéfa bratislavskej mafie Miroslava Sýkoru z roku 1997. Za jeho vraždu mal podľa obžaloby zaplatiť 1,5 milióna slovenských korún. Hlavné pojednávanie by malo pokračovať v najbližších mesiacoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Nitra #mafia