Drucker Kiskovi: Prioritou je pre mňa šéf polície

Andrej Kiska sa stretol s dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim aj novými kandidátmi jeho navrhovaného kabinetu.

21.03.2018 09:37 , aktualizované: 16:10
Kiska, Raši Foto: ,
Na snímke prezident SR Andrej Kiska a kandidát na podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer).
debata (66)
Prezident Andrej Kiska a navrhovaný minister...
Peter Pellegrini prišiel za prezidentom...
+11Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska a...

Kalavská: Chcem dokončiť reformy, ktoré začal Tomáš Drucker

„Nerada odchádzam z rozohratého súboja, preto som tento post zobrala,“ uviedla navrhovaná ministerka Andrea Kalavská s tým, že jej prvými krokmi bude dotiahnuť do konca reformy, ktoré začal Tomáš Drucker. Na adresu Jozefa Ráža povedala, že si nevie predstaviť ministerstvo zdravotníctva bez neho.

„Je mi to ľúto,“ povedala Kalavská na adresu svojho svokra, ktorý je pred súdom. Na spochybnenia zo strany Komory zdravotných sestier povedala, že jej to je ľúto a bude sa snažiť ešte viac, ako doteraz.

Drucker: Debatu začneme o policajnom prezidentovi a inšpekcii

Začneme debatu aj s ostatnými silovými ministrami o tom, ako sa bude robiť výber a voľba prezidenta policajného zboru a o policajnej inšpekcii. To je teraz priorita, povedal Tomáš Drucker po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Policajného prezidenta však hneď odvolávať nechce. Tomáš Drucker zdôraznil, že nie je odborníkom z rezortu vnútra a preto sa bude musieť so situáciou oboznámiť.

Na otázku o zotrvaní Róberta Krajmera ani o prípadnom novom kandidátovi na policajného prezidenta neodpovedal. Denisa Saková zatiaľ podľa jeho slov ostáva štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra, tak ako ostáva aj nominant SNS na ministerstve vnútra.

Raši: Nerozmýšľam nad tým, že sťažnosť na župné voľby stiahnem

„Chcel by som to, že nie som IT-čkár ani ekonóm využiť,“ povedal Richard Raši a dodal, že podľa neho by bol pozitívny krok napríklad to, ak by rodičia nemuseli nosiť na všetky úrady potvrdenie o návšteve školy dieťaťa.

Raši povedal, že úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu je špecifický, no výborne nastavený. Z hľadiska eurofondov je podľa neho absolútne prioritnátran­sparentnosť a zjednodušenie procesov. Rád by získal dôveru verejnosti.

Richard Raši hovoril aj o svojej sťažnosti na Ústavný súd v súvislosti s voľbami do VÚC: „Je na polícii, aby sa rozhodla. Je dôležité, aby sa odhalilo, ak sa manipuluje s hlasmi vo voľbách.“ Povedal a dodal, že nerozmýšľal nad tým, že podanie na Ústavnom súde stiahne.

Raši tiež hovoril o komunikácii na sociálnej sieti, v ktorej mal odpovedať Antoninovi Vadalovi. Uviedol, že túto komunikáciu na jeho Facebooku vybavujú administrátori.

Laššáková: Ospravedlňujem sa

Ľubica Laššáková sa ospravedlnila za svoje medializované výroky o Georgeovi Sorosovi a treťom sektore. Nazvala ich nešťastnou formuláciou. „Veľmi sa ospravedlňujem za tento výrok. Nemyslím si ani, že tretí sektor je bohatý. Vyslovila som to pod tlakom,“ povedala.

Ohľadne verejnoprávnej RTVS povedala, že jednoznačne je za koncesionárske poplatky. Na otázku, či vidí ako cestu zoštátnenie RTVS, odpovedala, že je „za niečo medzi tým,“ no viac nechcela povedať. Rovnako reagovala na navrhovanú zmenu voľby generálneho riaditeľa RTVS.

Laššáková nevidí dôvod byť ako ministerka iná než Maďarič, pretože on podľa nej nastavil rezort dobre. Jej prioritou je dokončenie veľkých rekonštrukcií, akou je napríklad Slovenská národná galéria či hrad Krásna Hôrka. „Veľmi rada by som sa ale vybrala aj do regiónov, pretože tam sú stovky kultúrnych inštitúcií, ktoré potrebujú investície a rekonštrukcie,“ povedala navrhovaná ministerka kultúry.

Gál: Kováčik teraz nie je na stole

Odvolanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika tak, ako to žiadajú ľudia na pravidelných zhromaždeniach, nie je aktuálne otázkou dňa. Po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom to uviedol kandidát na ministra spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Prezident Andrej Kiska a navrhovaný minister... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Gábor Gál Andrej Kiska Prezident Andrej Kiska a navrhovaný minister spravodlivosti Gábor Gál.

„Tlak ulice je na všetko, najmä na predčasné voľby, a tie by neboli dobrým riešením. Pán Kováčik sa vyjadril na brannobezpečnostnom výbore, že nenaplní celé svoje funkčné obdobie. Je to na ňom. Určite sa budeme baviť aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom o tom, aké sú problémy. Špeciálneho prokurátora volí NR SR,“ upozornil Gál.

S Kiskom diskutoval najmä o svojich prioritách, ktoré by chcel ako minister napĺňať. Hovorili o nových kritériách na budúcich ústavných sudcov, o dĺžke súdnych konaní. „Treba dotiahnuť veci, ktoré sú na stole, dotiahnuť staré exekúcie, a tým aj zrýchliť súdne konania,“ povedal.

Pri ústavných sudcoch poznamenal, že je vôľa pozmeniť kritériá na ich výber, „ale na to treba širšiu politickú dohodu“. Gál si tiež myslí, že sa vráti k otázke mäkších trestov za isté drogové delikty, aké navrhovala jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd), ale cez koaličných partnerov to neprešlo. „Treba nájsť riešenie, ktoré získa podporu v NR SR. Ak sa chceme o tom baviť, musíme to zúžiť fakt len na veľmi nevinné prípady a nič viac,“ dodal.

Pellegriniho vládu Kiska vymenuje vo štvrtok

Dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer) odovzdal v stredu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi druhý návrh na členov jeho vlády. Oproti pôvodnému zoznamu, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten má namiesto Jozefa Ráža ml. zastávať Tomáš Drucker, ktorého má na poste ministra zdravotníctva vystriedať Andrea Kalavská.

„Môžem vyjadriť presvedčenie, že už nič nebráni tomu, aby pán prezident poobede oznámil, kedy novú vládu vymenuje,“ povedal Pellegrini po odchode od Kisku. Na margo Druckera poznamenal, že jeho úloha nebude jednoduchá, keďže vnútro je obrovský rezort. „Ale v danom momente je tá najsprávnejšia osoba, ktorá má manažérske zdatnosti,“ poznamenal s tým, že ho museli presviedčať.

Kiska po sérii rozhovorov s kandidátmi na členov vlády oznámil, že kabinet Petre Pellegriniho vymenuje vo štvrtok 22. marca.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda