Kalavská dala Valockému čas

Napätie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave nepoľavilo.

03.04.2018 15:06 , aktualizované: 04.04.2018 21:00
Valocký Foto: ,
Jozef Valocký (na archívnej snímke).
debata (36)

Dnes sa niekoľko hodín rozhodovalo o tom, či jeho riaditeľ Jozef Valocký skončí vo svojej funkcii. Podvečer sa ministerstvo zdravotníctva vyjadrilo, že si ešte necháva čas na konečné stanovisko do konca týždňa. Zamestnanci ústavu sa pritom od rána tešili, že sa dočkajú zmeny. Z výsledku sú sklamaní. Podľa nich rezort chce iba naťahovať čas, aby sa na problémy ústavu zabudlo.

„Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa stretla s vedením Národného onkologického ústavu (NOÚ), ako aj zástupcami lekárov ústavu. Vzhľadom na voľno počas veľkonočných sviatkov a komplexnosť situácie, obe strany deklarovali ochotu a záujem ešte do konca týždňa spoločne za rokovacím stolom hľadať riešenie,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Zdravotníci z NOÚ, ktorí si nepriali zverejniť svoje meno, uviedli, že s Valockým ako šéfom nesúhlasia. „Je zodpovedný za stav, aký tam teraz je. Ministerstvo s jeho odvlaním len naťahuje čas. Neprekvapilo by ma, keby sa na verejnosti objavil iný, vypuklejší problém, ktorý by prekryl túto situáciu,“ poznamenal jeden z nich.

Špičky na odchode

Za pôsobenia Valockého vo funkcii riaditeľa začali hromadne odchádzať špičkoví lekári aj sestry špecialistky. Za posledný rok ich bolo 60. Ohrozená tak bola starostlivosť o onkologických pacientov, dôležité oddelenia kolabovali, operácie sa odkladali. Napriek tomu Valocký tvrdil, že personálu je dostatok a zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Až po vzbure lekárov sa problémami v NOÚ začala zaoberať ministerka Kalavská, ktorá sa s vedením aj zástupcami zamestnancov stretla aj minulý týždeň. Vtedy tvrdila, že chce stabilizovať všetkých špičkových lekárov. Valockého požiadala, aby jej priniesol zoznam lekárov, ktorí svojím podpisom mali deklarovať, že z ústavu neodídu.

Podľa zistení denníka Pravda sa mu pod taký zoznam doktori odmietli podpísať. Naopak, podľa nich, ak Valocký zostane vo funkcii riaditeľa, dajú výpovede aj ďalší. Valockého, ktorý je poslancom Smeru, do funkcie predvlani dosadil bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ten dnes šéfuje rezortu vnútra. Drucker pritom s odstupom času priznal, že toto menovanie bola chyba. Už pri uvedení za riaditeľa onkologického ústavu mu zdôrazňoval, aby sa viac sústreďoval na ľudské vzťahy. "Jeho ambícia vždy bola hľadať racionalizačné opatrenia, ale keď idete za hranu a neviete pracovať s ľuďmi, tak to nie je dobre,“ zhodnotil Drucker. Doplnil, že situácia sa v ústave pod Valockého vedením zhoršila a priznal, že sa za to cíti zodpovedný.

Výpovede anesteziológov

Riaditeľa zaujímalo iba kladné hospodárenie, podobne predtým viedol aj Fakultnú nemocnicu v Nitre. Hoci tá sa ocitla na čele rebríčka v hodnotení ekonomického inštitútu INEKO, čelila viacerým škandálom, a to nielen s odchodom lekárov a sestier, ale aj s množstvom pochybení, ktoré rieši Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Tento rok je v riešení 15 dohľadov,“ reagovala na nitriansku nemocnicu hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová. Obrátili sa naň nespokojní pacienti. Podnety sa týkajú chirurgie, vnútorného lekárstva či gynekológie a pôrodníctva.

Predvlani v lete dali v nitrianskej nemocnici výpovede viacerí anestéziológovia. Pacientov nemal kto uspávať pri operáciách, a tak im zákroky odsúvali. Situácia bola kritická, sťažovali sa lekári aj pacienti, iba vtedajší riaditeľ Valocký tvrdil, že všetko je v poriadku. Situáciu nakoniec musel riešiť minister Drucker.

Nitrianske problémy

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského sa nitrianska nemocnica dodnes z toho nespamätala. „V Nitre je dodnes problém zabezpečiť niektoré oddelenia. Akonáhle pokazíte reputáciu pracoviska, tak už len veľmi ťažko sa ju podarí napraviť. Do takého prostredia už ťažko získate nového človeka a bez personálu sa nedá robiť,“ povedal Visolajský.

Visolajský tvrdí, že odchod ľudí z NOÚ je len začiatok. Ak sa to nezastaví teraz, tak to bude o mesiac či o pol roka ešte horšie. "Valocký nevie komunikovať s ľuďmi, všetky zmeny robí z pozície svojej moci. V Nitre odvolával primárov, potom ich naspäť menoval, ľudia si nikdy neboli istí, na čom sú, vládol tu strach. Valocký so strachom vedel geniálne narábať, " poznamenal lekár ďalej s tým, že vzdelanie a odbornosť boli navyše v riaditeľových očiach nula.

List vedeniu

Na to, že na úkor dobrých hospodárskych výsledkov trpia pacienti aj zdravotníci, Visolajský povedal, že nemocnica je na to, aby liečila, a nie zarábala. „Na to, aby zarábali peniaze a platili štátu dane, tak na to sú iné podniky. Určite je fajn, keď má nemocnica vyrovnaný rozpočet, ale jej úlohou je v prvom rade poskytovať zdravotnú starostlivosť a to sa bez personálu a nákladov na nich nedá,“ povedal. Šetriť na zdravotníkoch sa nemocnici nikdy nevyplatí.

Na to, že špičkový onkologický ústav opúšťajú odborníci, upozornili prednostovia a primári niektorých oddelení. Napísali vedeniu list, ktorý má denník Pravda k dispozícii. V ňom sa píše, že oddelenia intenzívnej a akútnej medicíny, klinickej onkológie či chirurgické kolabujú a doplácajú na to pacienti. Lekári tiež napísali, že už nedokážu operovať komplikovaných pacientov, nezriedka v ohrození života, pretože sa po operácii nemá kto o nich postarať. Poukázali, že pacienti na zákroky musia čakať až 2 mesiace, a pritom prichádzajú o drahocenný čas.

Nedostatok sestier

Hovorkyňa ústavu Martina Šoltésová tvrdila, že zdravotná starostlivosť nie je ohrozená. Ústav má podľa nej celkom 830 zamestnancov, z toho 160 lekárov, 275 sestier a takmer 100 sanitárov a zdravotníckych asistentov. Odchod sestier vysvetlila tým, že niektoré odišli do dôchodku a ďalšie zas prijali ponuky iných zariadení. Poznamenala, že s nedostatkom sestier bojujú aj iné nemocnice.

Onkologický ústav by podľa zistení denníka Pravda mohol viesť súčasný ekonomický riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher. Ďalším kandidátom je aj Boris Mrekaj, ktorý v minulosti šéfoval žilinskému letisku a dnes pracuje na ministerstve zdravotníctva ako riaditeľ Úradu pre riadenie podriadených organizácií.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #NOÚ #Jozef Valocký #Andrea Kalavská