Odvolací senát zmenil trest pre bývalého policajta

Vyšetrovateľ z Lučenca za nepriamu korupciu zaplatí peňažný trest tisíc eur.

10.04.2018 15:07
debata

Peňažný trest tisíc eur za prečin nepriamej korupcie vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 57-ročného bývalého príslušníka polície majora Jána Adamove. Bývalého vyšetrovateľa v Lučenci uznali za vinného z nepriamej korupcie, pretože za úplatok 662 eur mal pôsobiť na rozhodovaciu právomoc svojho mladšieho kolegu v trestnej veci 63-ročného Lučenčana Štefana Fabiana.

Skutok sa stal ešte v októbri 2008. Adamove vo svojej kancelárii v budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Lučenci zobral od Štefana Fabiana, zvaného Bandy najprv desaťtisíc korún (331 eur) za to, že bude zisťovať informácie o stave vyšetrovania v jeho veci a pôsobiť na rozhodovaciu právomoc svojho mladšieho kolegu vyšetrovateľa. O dva týždne na to mu Fabian dal na parkovisku pri mestskom štadióne ďalších desaťtisíc korún (331 eur) a po ich prevzatí majora zatkli kukláči.

Sudcovia v Lučenci sa vo veci vylúčili a prípad Adamove pojednával Okresný súd vo Zvolene. Ten po rozsiahlom dokazovaní uznal majora Adamove za vinného a uložil mu trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 18 mesiacov.

Adamove sa odvolal s tým, že je nevinný. Odvolací senát konštatoval, že vina bola preukázaná na základe jednoznačných dôkazov. Vzhľadom na odstup času však zmenil trest z podmienečného na peňažný vo výške tisíc eur. Adamove na odvolacom konaní povedal, že je už na výsluhovom dôchodku. Peňažný trest musí uhradiť do jedného roka, v opačnom prípade pôjde na šesť týždňov do väzenia.

Prípadom sa zaoberal najprv vojenský prokurátor, neskôr sa vec dostala na Úrad špeciálnej prokuratúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #policajt #peňažný trest