Drucker končí ako minister vnútra, Gašpara neodvolá

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru) odstupuje zo svojej funkcie. Drucker to oznámil na pondelkovom brífingu na pôde ministerstva. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé.

16.04.2018 14:13 , aktualizované: 17:55
drucker Foto: ,
Tomáš Drucker oznámil, že podá demisiu.
debata (566)

„Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu,“ oznámil Drucker.

Končiaci minister na základe trojtýždňového preverovania vo funkcii dospel k záveru, že nie je správne ani spravodlivé odvolať Tibora Gašpara. Myslí si však, že v súčasnosti existujú dôvody na jeho odchod. Predovšetkým v podobe spoločenskej polarizácie, ktorá priamo súvisí s jeho osobou a s jeho zotrvaním, pre ktoré pán prezident Policajného zboru mohol ponúknuť svoju funkciu, vysvetlil. O odchod však Gašpara podľa jeho slov nepožiadal ani mu ho nenavrhol, iba s ním o tom „debatoval“.

Odstupujúci minister vníma, že Gašparovi je najviac vytýkané jeho spojenie s predošlým šéfom rezortu vnútra Robertom Kaliňákom. Pokiaľ som nenašiel také dôkazy, pre ktoré by som ho odvolal, tak bez ohľadu na to, ako je to nepríjemné vo vzťahu k niektorým, ktorí toto žiadali, nemôžem povedať iné, doložil s tým, že odchádza preto, lebo nedokázal upokojiť atmosféru v spoločnosti a jej polarizácia pretrváva.

Svoje rozhodnutie Drucker oznámil predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer). Zobral to na vedomie. Samozrejme sa mu to nepáči, priblížil reakciu premiéra. Odchádza po troch týždňoch ako najkratšie slúžiaci minister vnútra. Vníma však, že sa mu niečo podarilo dosiahnuť. Na pripomienkovanie predložil návrh zmien v Policajnom zbore, za najdôležitejšie považuje povinné výberové konania pre vysokých riadiacich policajných funkcionárov. Verí, že zmeny môžu posunúť políciu vpred a koalícia si návrh osvojí. Nový šéf polície by sa podľa jeho očakávania mohol voliť už na jeseň.

Drucker zastával v doterajšej vláde Roberta Fica post ministra zdravotníctva. Na vnútro prešiel počas nedávnej vládnej krízy. Bola to podľa jeho slov jediná možnosť, ako zabrániť vzniku úradníckej vlády. Tá však teraz nehrozí, pretože vláda má riadne vymenovaného nového premiéra Petra Pellegriniho, pripomenul. Priznal, že od začiatku nebol spokojný s novou pozíciou šéfa najväčšieho rezortu vo vláde. Necítil sa byť v tejto funkcii „autentický“.

S prezidentom SR Andrejom Kiskom chce Drucker o svojej rezignácii hovoriť v nasledujúcich hodinách alebo dňoch. Vysvetlil, že mu neprináleží hovoriť o tom, kto by sa mal stať jeho nástupcom na čele rezortu vnútra. Z politiky odchádza podľa jeho slov do civilného života. Potrebuje pritom nejaký časový priestor, aby zvážil svoju ďalšiu profesionálnu budúcnosť.

O tom, že dospel k rozhodnutiu v otázke budúcnosti policajného prezidenta Tibora Gašpara, informoval Drucker v piatok (13.4.) Pôvodne ho mal oznámiť koncom minulého týždňa, znemožnil mu to však zhoršený zdravotný stav. Svoju demisiu oznámil po dvoch celoslovenských protestoch, hlavnou požiadavkou ktorých bol odchod policajného šéfa z funkcie. Na nedeľnom (15.4.) zhromaždení Za slušné Slovensko sa podľa organizátorov v Bratislave zišlo viac ako 30.000 ľudí.

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska. Premiér Peter Pellegrini (Smer) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

Udalosti, ktoré viedli k Druckerovej demisii

  • 26. február – Polícia našla v nedeľu ráno mŕtve telá novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača.
  • 28. február – Pre vraždu podal demisiu minister kultúry Marek Maďarič (Smer). Pre kontakty s Antoninom Vadalom, ktorý by mal byť naviazaný na kalábrijskú mafiu – o čom písal Kuciak vo svojom poslednom článku – odišli tajomník bezpečnostnej rady Úradu vlády a bývalý poslanec Smeru Viliam Jasaň a poradkyňa premiéra Roberta Fica Mária Trošková.
  • 2. marca – Vo viacerých slovenských i svetových mestách sa konal prvý spomienkový pochod za Jána a Martinu. Do ulíc vyšli tisíce ľudí.
  • 4. marca – Prezident Andrej Kiska vyhlásil, že pre ďalší spoločenský a politický vývoj v krajine vidí len dve riešenia – zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby. Avizoval rokovania s parlamentnými stranami o tom, ako si predstavujú budúci politický vývoj. Začal s opozičnými stranami.
  • 9. marca – Spomienkový pochod prerástol do protestov. Pod heslom Postavme sa za slušné Slovensko sa v uliciach zhromaždili tisíce ľudí a žiadali nezávislé vyšetrenie vraždy a odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.
  • 12. marca – Minister vnútra Kaliňák rezignoval, vzdal sa aj postu podpredsedu vlády. Rozhodnutie vysvetlil tým, že chce na Slovensku zachovať stabilitu.
  • 14. marca – Premiér Fico oznámil, že je ochotný podať demisiu s podmienkou, že prezident bude rešpektovať pokračovanie súčasnej koalície a zostavením novej vlády poverí najsilnejšiu koaličnú stranu Smer.
  • 15. marca – Tretia vláda Roberta Fica podala demisiu a prezident poveril zostavením novej vlády dovtedajšieho podpredsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer).
  • 16. marca – Na zhromaždeniach Za slušné Slovensko žiadali desaťtisíce ľudí vo viacerých mestách vyšetrenie dvojnásobnej vraždy a zmeny vo vedení polície. Organizátori tiež volali po predčasných voľbách.
  • 19. marca – Dezignovaný premiér Pellegrini predstavil zloženie svojej vlády prezidentovi. Ten na druhý deň vládu odmietol vymenovať. Výhrady mal najmä voči generálnemu riaditeľovi služobného úradu ministerstva zdravotníctva Jozefovi Rážovi, ktorý mal byť novým ministrom vnútra.
  • 22. marca – Prezident na druhý pokus vymenoval Pellegriniho vládu. Kreslo ministra vnútra obsadil Tomáš Drucker (nom. Smeru), ktorý dovtedy viedol zdravotnícky rezort. Na rozhodnutie o verejnosťou a opozíciou požadovaných zmenách vo vedení polície si Drucker vyžiadal viac času.
  • 26. marca – Vláda Petra Pellegriniho získala dôveru v parlamente. Drucker predstavil kontúry zmien výberu a menovania vedenia polície a organizácie policajnej inšpekcie. Neustúpim nikomu, odkázal minister, podľa ktorého by bolo rozhodnutie o odvolaní policajného prezidenta Gašpara predčasné.
  • 5. apríla – Prezident Kiska po stretnutí s českým prezidentom Milošom Zemanom vyhlásil, že v najbližších dňoch očakáva odvolanie policajného prezidenta Gašpara.
  • 5. apríla – Na zhromaždeniach Za slušné Slovensko žiadali desaťtisíce ľudí v 30 mestách vyšetrenie dvojnásobnej vraždy a zmeny vo vedení polície. Organizátori odmietli Druckerovo pozvanie na stretnutie. Nezúčastia sa ho skôr, ako odvolá Gašpara, odpovedali.
  • 9. apríla – Líder opozičného hnutia Obyčajných ľudí Igor Matovič obvinil Druckera z nekalých obchodov firmy jeho manželky. Minister sa voči jeho obvineniam ohradil, avizoval, že do troch dní oznámi, ako bude ďalej postupovať v prípade policajného prezidenta.
  • 12. apríla – Drucker podáva na Matoviča trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie. Pre náhle zhoršenie chronických ťažkostí s poškodenou krčnou platničkou bol hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Bratislava. V nasledujúci deň na svojom facebooku napísal, že v otázke zotrvania Gašpara sa už rozhodol. Ako, oznámi v najbližších dňoch.
  • 15. apríla – Na ďalšom z protestných zhromaždení Za slušné Slovensko tisíce ľudí v Bratislave a Humennom žiadali zmeny v rezorte vnútra.
  • 16. apríla – Drucker oznámil, že z funkcie ministra vnútra odstupuje a Gašpara neodvolá. Odvolanie policajného prezidenta by podľa neho nebolo správne ani spravodlivé.
(hdm)

© Autorské práva vyhradené

566 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Tomáš Drucker #Druckerova demisia