Krištúfková skončila vo výbore pre vzťahy s mafiánmi

Parlament odvolal z výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Petru Krištúfkovú, poslankyňu hnutia Borisa Kollára Sme rodina.

09.05.2018 17:09 , aktualizované: 18:20
Petra Krištúfková Foto: ,
Petra Krištúfková.
debata (114)

Návrh predložil Anton Hrnko (SNS), podľa ktorého nemôže v tomto výbore sedieť žena, ktorá mala v minulosti kontakty s mafiánmi. Narážal napríklad na zavraždeného bosa Róberta Diniča, s ktorým má Krištúfková dcéru, či Petra Havašiho, s ktorým mala mať vzťah.

Národniari s Hrnkom na čele argumentovali, že Krištúfková môže byť ovplyvnená ľuďmi z podsvetia a pod nátlakom prezradiť štátne tajomstvá, s ktorými sa vo výbore stretáva. Podľa Hrnka by mali členovia tohto výboru prechádzať bezpečnostnou previerkou, no zároveň dodal, že sa na to zrejme nenájde politická vôľa. Na odvolanie Krištúfkovej sa však našla, návrh podporilo 73 zo 137 prítomných zákonodarcov.

Krištúfková sa ešte počas rozpravy bránila tým, že svoju minulosť už viackrát vysvetľovala, nič netají a tieto informácie boli aj pred voľbami medializované. Podotkla tiež, že členkou predmetného výboru je už dva roky a dosiaľ v ňom nikomu neprekážala. „Musíme sa preniesť takmer 25 rokov dozadu, mala som vtedy 17 rokov. Vtedy som sa zoznámila s otcom mojej dcéry (Róbertom Diničom, pozn. red.). Pre mňa to bol jednoducho muž, do ktorého som sa zamilovala. Po jeho smrti som zostala s ročnou dcérou sama, bez akejkoľvek podpory, takmer na ulici,“ emotívne vysvetľovala Krištúfková pred parlamentom. Zároveň dodala, že ak bude z výboru odvolaná, „prežije to“.

Opozičná SaS ešte pred hlasovaním avizovala, že ak plénum Krištúfkovú odvolá, strana začne rokovať s ostatnými opozičnými stranami, aby sa ich členovia vzdali predsedníckych mandátov vo výboroch. V parlamente funguje 19 výborov, opozičného poslanca či poslankyňu má na čele osem z nich.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zase skonštatoval, že odvolaný by mal byť aj Martin Glváč (Smer) z výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, pretože sa mal poznať s údajným členom podsvetia Jozefom Svobodom. Predložil tiež návrh v tomto znení, plénum ho však neodobrilo. Glváč Beblavého slová rázne ich odmietol. Vysvetlil, že jeho údajné prepojenie na Svobodu bolo spomenuté pred rokmi v článku, ktorý neautorizoval, a dodnes sa preň súdi. Zdôraznil tiež, že ako minister obrany prešiel najvyššou bezpečnostnou previerkou.

Podozreniam z prepojenia na podsvetie čelí aj sám šéf Sme rodina Boris Kollár, s ktorým má Krištúfková druhú dcéru. Zhruba pred dvoma rokmi sa objavili fotografie z dovolenky na Kube, na ktorých je Kollár s bosom bratislavského podsvetia Jurajom Ondrejčákom alias Piťom aj s ďalšími dvoma piťovcami. Kollár tvrdil, že sa s Piťom na Kube stretli náhodou. Tomáš Rajecký, ktorý bol tiež na fotografii, pre Pravdu vtedy povedal, že o náhodu nešlo. Kollár je tiež spojený s kauzou pašovania heroínu z roku 1990, ktoré organizoval niekdajší bos podsvetia Peter Steinhübel.

Podľa dokumentov niekdajšieho Úradu na ochranu ústavy a demokracie (existoval v roku 1990 miesto bývalej kontrarozviedky ŠtB – pozn. red.), ktoré Národný bezpečnostný úrad potvrdil ako pravé, sa mal na pašovaní podieľať aj samotný predseda Sme rodina. Ten to poprel.

Kollár je aktuálne členom parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS, ktorý rovnako ako výbor pre Vojenské spravodajstvo prichádza do styku s citlivými informáciami.

Agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské spravodajstvo #parlamentný výbor #Petra Krištúfková