Z hotela pre bezdomovcov budú nájomné byty

Nové byty, ktoré sa budú stavať v Myjave, budú mať unikátny bonus. Na svoje si prídu najmä skalní futbaloví fanúšikovia. Zápas svojho obľúbeného klubu si totiž budú môcť pohodlne pozrieť z okna obývačky. Prestavbu na bytový dom čaká chátrajúci hotel Šport, ktorý stojí priamo na futbalovom štadióne. No a mestu Myjava tak pribudne 39 nových bytov.

11.05.2018 06:00
debata (7)

Hotel Šport začali v Myjave stavať ešte v minulom storočí a mali s ním veľké plány. Tie sa však nikdy nezrealizovali a stavba zostala nedokončená. „História tejto budovy siaha ešte do počiatku deväťdesiatych rokov. Tento hotel mal byť súčasťou športového areálu a slúžiť na ubytovávanie športovcov, ktorí k nám mali chodiť na sústredenia. Nikdy však nebol dostavaný. Naopak, stal sa doslova vyrážkou na tvári Myjavy,“ povedal hovorca mesta Marek Hrin.

Budova už niekoľko desaťročí špatí vzhľad mesta. Spoločnosť, ktorá bola založená kvôli jeho výstavbe, zanikla. Mesto sa snažilo budovu získať do svojho majetku, a to sa napokon aj podarilo.

Tí, ktorí poznajú trošku miestne pomery, zvykli hovoriť, že Myjava je jediným mestom, ktoré má hotel pre bezdomovcov.
hovorca mesta Myjava Marek Hrin

S hotelom mali niekoľko zámerov, rokovalo sa napríklad so Slovenským olympijským výborom a uvažovalo sa o vzniku národného centra loptových hier v Myjave, neskôr prišli s projektmi aj súkromní investori, ale ani tie nevyšli. „Mesto sa roky snažilo ponúkať túto budovu developerom, niekomu, komu by sa zapáčila a vedel by jej dať nejaké zmysluplné využitie… To sa napokon podarilo až vlani, keď ju odkúpil nový majiteľ a ten sa reálne pustil do prípravy projektu vybudovania bytov,“ dodal Hrin.

Kuriózne je, že nové byty budú mať aj niečo, čo zrejme žiadne iné byty na Slovensku nemajú: priamy výhľad na tréningové ihrisko, ale aj na štadión, kde sa hrávajú zápasy. „Súvisí to s tým, na aký účel bola pôvodne táto budova stavaná, a to, že mala byť súčasťou športového areálu. Stojí v tesnej blízkosti tréningového futbalového ihriska, športovej haly a hlavného futbalového štadióna. Takže je to tak, že z jednej strany bytovky budú mať budúci nájomníci skvelý výhľad na všetky dorastenecké, ženské a mládežnícke zápasy a budú mať perfektný prehľad o športovom dianí v Myjave. Je to špecifikum a sami sme zvedaví, ako sa s tým dokážu budúci nájomníci stotožniť,“ hovorí s úsmevom Hrin.

Hovorca Myjavy Marek Hrin pred schátranou... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
marek hrin, hotel šport, myjava Hovorca Myjavy Marek Hrin pred schátranou budovou bývalého hotela Šport.

Z hotela, ktorý sa nikdy hotelom nestal, tak bude napokon dom s 39 bytovými jednotkami. Ak všetko dobre pôjde, k dispozícii by mali byť už v polovici budúceho roka. „Mesto zabezpečí infraštruktúru, ktorá by mala priliehať k budove, ako je chodník, kontajnerové stojisko a podobne. Tiež máme zámer, ktorý sa nám už v minulosti osvedčil aj na sídlisku Kamenné pri nájomných bytoch – ak mesto Myjava získa dotáciu zo Štátneho fondu rozvoja bývania, tak túto bytovku odkúpi a bude fungovať ako bytovka s mestskými nájomnými bytmi. Ak však dotáciu nedostaneme, príde do hry scenár, kde mesto vo forme nájmu bude majiteľovi bytovky nehnuteľnosť splácať a bytovka bude znova plniť účel mestských nájomných bytov,“ vysvetlil Hrin.

Už v minulosti sa takýto scenár v Myjave osvedčil a rovnakým spôsobom bola postavená a daná do užívania aj bytovka na sídlisku Kamenné. Týmto sa však zrejme výstavba v meste nekončí. To aktuálne rokuje so záujemcami, ktorí chcú stavať až štyri nové bytovky na sídlisku Vŕšok. Noví nájomcovia sa potom nebudú určovať žrebovaním, ako je to zaužívané v iných mestách, ale k bytom sa dostanú podľa poradovníka.

Vizualizácia nájomného domu s 39 novými bytmi,... Foto: ARCHÍV MESTA MYJAVA
myjava, hotel šport Vizualizácia nájomného domu s 39 novými bytmi, ktoré budú mať výhľad priamo na ihrisko.

Myjava má všeobecne záväzné nariadenie, kde je presne definovaný postup, aké podmienky musí uchádzač o mestský nájomný byť spĺňať. Ak ich napĺňa, podá si žiadosť a je automaticky zaradený do poradovníka na byt. Podmienky sú pomerne rozsiahle, záujemca nesmie mať dlh, musí byť schopný platiť nájom a prednosť majú napríklad rodiny s malými deťmi, prípadne rodina so zdravotne znevýhodneným dieťaťom či mladá rodina, kde jeden z partnerov je mladší ako 35 rokov.

Hotel Šport, ktorý mal v minulosti obrovské ambície, už roky slúži iba asociálom. V týchto dňoch z neho začali vypratávať odpad a neporiadok, ktorý sa tu za ten čas nazbieral. „Na veľmi dlhý čas sa stal ubytovaním pre bezdomovcov. Tí, ktorí poznajú trošku miestne pomery, zvykli hovoriť, že Myjava je jediným mestom, ktoré má hotel pre bezdomovcov. Táto budova sa naozaj stala takou ich základňou. Ľudia bez domova častokrát nemali ani záujem ísť v zimných mesiacoch do ubytovní, ale radšej zostávali v ,hoteli',“ uzatvára Hrin.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #myjava #nájomné byty #nájomné bývanie