Matečná ustála odvolávanie, opozíciu podľa nej agrorezort doteraz nezaujímal

Podpredsedníčku vlády a ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú poslanci neodvolali. Za hlasovalo 60 zo 134 prítomných poslancov, proti bolo 70 a zdržali sa štyria.

24.05.2018 07:51 , aktualizované: 22:01
vlada, matecna Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
debata (177)

Po vyše desaťhodinovej rozprave šéfku rezortu pôdohospodárstva podľa očakávania podržali všetci prítomní poslanci SNS a Mosta-Híd. Proti bola aj väčšina Smeru, zdržali sa Marek Maďarič a Vladimír Matejička.

Opozícia chcela Matečnú odvolať, lebo ju viní z toho, že zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Poslanci jej zároveň vyčítali, že ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF) zaviedla podvodné praktiky, o čom „existujú nespochybniteľné dôkazy“. V neposlednom rade je v dôvodovej správe tvrdenie, že Matečná pokračuje v nekalých praktikách aj ako ministerka a zastupuje skôr oligarchov ako skutočných roľníkov, pričom svojím konaním ohrozuje budúce zdroje pre Slovensko na regionálny rozvoj.

Matečná: V minulosti rezort málokoho zaujímal

Matečná na svoju obranu v rámci rokovania o jej odvolávaní vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi NR SR v pléne uviedla, že ide o neférový politický boj. Opozičným poslancom odkázala, že doteraz sa o agrosektor vôbec nezaujímali.

„Keď som v roku 2016 nastúpila na post ministerky, málokto mal o tento sektor záujem, a to isté platilo aj o samotnom ministerskom kresle. Vieme, že situácia s potravinovou sebestačnosťou nie je dobrá, no výškou priamych platieb nedosahujeme ani 80 % niektorých krajín EÚ, a tak nie sme konkurencieschopní. Prestali sme pestovať a chovať plodiny a zvieratá. Bojujeme s klimatickými zmenami a s výkyvmi na trhoch. Chýbajú nám mladí ľudia. Aj toto sú dôvody, pre ktoré situácia v pôdohospodárstve nie je najlepšia, ale systematicky pracujeme dva roky na zlepšení stavu,“ povedala Matečná.

Ministerka ďalej vyhlásila, že opoziční poslanci nejavili dlhodobo o agrosektor záujem, neprichádzali s riešeniami a ich záujem odštartovali až udalosti posledných mesiacov. „Chcem poukázať na doterajšiu stagnáciu opozičných poslancov. Dva roky chodím a vysvetľujem inštitúciám, ako je sektor dôležitý, a aký dopad má na ekonomiku a vzhľad krajiny. Po dvoch rokoch sa zjavila opozícia a samozvaní odborníci, čo boli dva roky ticho. Opozícia chodí a rozpráva čo je zlé, my veci riešime. Treba odlišovať konštruktívne riešenia a znevažovanie a osočovanie ľudí z agresektoru,“ pokračovala Matečná.

Situáciu podľa ministerky neriešili vlády

Ku konkrétnym dôvodom, ktoré uviedli poslanci v návrhu ako dôvody na odvolanie, ministerka podotkla, že situáciu neriešili ani predchádzajúce vlády, v ktorých boli aj niektorí súčasní opoziční poslanci. „Čo ste urobili preto, aby išlo naše poľnohospodárstvo dopredu? Prečo ste neurobili pozemkové úpravy vy, keď ja som ich mala urobiť za dva roky? Prečo ste nebojovali za poľnohospodárov v EÚ, aby dostali vyššiu podporu, a prečo ste neodhalili Talianov v agrosektore, ktorí sú tu už 15 rokov? Vy nemáte záujem pomôcť poľnohospodárom a nemáte ani riešenia ako to vykonať. Iba haníte a očierňujete, čo ja odmietam,“ bránila sa.

Podľa jej slov ministerstvo pôdohospodárstva zvýšilo transparentnosť, zaviedlo množstvo potrebných noviel zákonov, vykonalo množstvo kontrol. Všetky tieto zmeny majú v budúcnosti zlepšiť prerozdeľovanie priamych platieb, ktoré opozícia ministerke vyčíta. Spustiť sa mal tiež projekt národného potravinového katalógu a projekt „Chcem dodávať“. Na európskej pôde zas rezort podľa Matečnej priniesol tému dvojakej kvality potravín. „Čo sme urobili, na to sa v tomto mediálnom ošiali zabúda,“ povedala Matečná.

K ďalším výčitkám opozície ministerka pôdohospodárstva uviedla, že odmieta, že by zavádzala mafiánske praktiky do zákona, takéto spájanie ju uráža, a prijaté zmeny v zákonoch pod jej vedením naopak zavádzajú poriadok do vzťahov pri prenájme štátnej pôdy. V prípade podozrivých prevodov na Slovenskom pozemkovom fonde tvrdí, že fond nepredĺžil nájomné zmluvy viacerým spoločnostiam, ktoré boli spájané s firmami Diega Rodu alebo Antonina Vadalu.

Matečná zároveň obvinila jedného z farmárov, ktorý s podporou SaS upozornil na problémy v agrorezorte, že tento farmár vťahuje verejnosť do jeho osobného súdneho sporu a on sám mal v minulosti zavádzať. „Na každé z daných obvinení máme racionálne vysvetlenia. V mnohých tvrdeniach opozície však ide o klamstvá, zavádzanie a násilné spájanie nespojiteľného,“ dodala ministerka.

Matečná ohrozuje budúce zdroje, tvrdí Heger

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná svojím konaním ohrozuje budúce zdroje pre Slovensko na regionálny rozvoj. Uviedol to opozičný poslanec za OĽaNO Eduard Heger ako posledný písomne prihlásený v rozprave na 32. mimoriadnej schôdzi NR SR, na ktorej opozícia ministerku Matečnú odvoláva z funkcie. Do následnej ústnej rozpravy sa prihlásilo osem poslancov.

Eduard Heger v pléne pripomenul poslancom NR SR bod číslo päť z návrhu opozície na vyslovenie nedôvery Gabriele Matečnej, ktorý hovoril práve o ohrození budúcich zdrojov na regionálny rozvoj. „Eurofondy môžu byť a veríme, že budú, obrovským impulzom na rozvoj našej krajiny, no len v prípade, ak sa využívajú na rozvoj našej krajiny. Časť verejných zdrojov však u nás bola v poslednej dobe zneužitá. Bude obrovskou škodou, ak pre pár gaunerov nedostanú poctiví farmári peniaze,“ uviedol Eduard Heger.

Opozičný poslanec Eduard Heger v pléne informoval, že Slovensko má vyčlenené od Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) na najbližšie obdobie 2,1 miliardy eur, čo je na osobu 386 eur. Česi majú z tohto fondu 3,7 miliardy eur, na osobu 352 eur a Poliaci 13,6 miliardy eur, čo na osobu predstavuje 387 eur. „V rámci európskych fondov sa môžu všetky kauzy a krivdy v agrosektore SR, ktoré sa tu dejú a robia nám v zahraničí hanbu, veľmi negatívne prejaviť do ďalšieho rozhodovania európskych komisárov, ktorí môžu všetky tieto zlyhania zohľadňovať. Sumy, ktoré v budúcnosti dostaneme, môžu byť ohrozené, keďže sa ukazuje, že s týmito fondami nevieme zaobchádzať zodpovedne,“ dodal Eduard Heger.

Zsolt Simon: Neprávosti voči farmárom by sa bez Matečnej nemohli udiať

Problémy farmárov na Slovensku odštartovali v čase, keď súčasná ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) šéfovala Slovenskému pozemkovému fondu (SPF). Upozornil na to nezaradený poslanec Zsolt Simon, ktorý podpísal návrh na jej odvolanie najmä z toho dôvodu, že jej pôsobenie na ministerstve nijako nepomohlo poľnohospodárstvu.

„Všetky neprávosti voči farmárom by sa nemohli udiať bez aktívnej účasti pozemkového fondu. Ministerka, keď bola na pozemkovom fonde, tak Ľubici Roškovej dala pozemky, a keď bola na ministerstve, tak dohliadala na to, aby tá dotácia mohla byť vyplatená,“ myslí si Simon.

Nemôže byť podľa neho náhoda, že subjekt žiada o prenájom pôdy neveľkej výmery v 21 katastroch. „Je to takmer tretina okresu Michalovce. Niekto si musel dať veľkú námahu, aby identifikoval malé fliačky pôdy, ktoré v tých 21 katastroch nikto nevyužíva, aby sa urobila zmluva s pozemkovým fondom, bol nejaký právny titul a potom si išiel žiadať dotáciu,“ uviedol Simon.

Za nesprávne považuje aj vyjadrenie ministerky, že „neznalosť je väčší problém ako korupcia v tejto krajine“. „Preto sa pýtam. Aj Ján Kuciak bol neznalý, keď písal o Kočnerovi, Bašternákovi, talianskej mafii, korupcii? Bol neznalý problému, lebo nebol podvodník? O korupcii, klientelizme môžu písať len podvodníci, lebo oni sú znalí problematiky? Hanbím sa za toto,“ poznamenal Simon.

Návrh na jej odvolanie podpísal preto, že už dva roky je ministerkou a jej práca sa podľa neho pozitívne neprejavuje v oblasti poľnohospodárstva. Upozornil na negatívnu zahranično-obchodnú bilanciu, vyčítal jej aj pokles podielu slovenských produktov na pultoch v obchodoch či na nepodporenie malých farmárov z eurofondov.

Zhruba 1500 malých farmárov nedostalo dotáciu, tvrdí Zsolt Simon

„Máte plné ústa podpory mladých a malých farmárov. Vy ste sa rozhodli, že peniaze, ktoré ste ušetrili, dáte tým ľuďom, ktorí pred tromi rokmi za Ľubomíra Jahnátka podali žiadosť o dotáciu. Z tých ste vybrali šesť. Bolo v jej kompetencii rozhodnúť o realokácii 6 miliónov eur z eurofodnov a zhruba 1500 malých nedostalo dotáciu. Bolo to vaše rozhodnutie. Namiesto toho ste vybrali radšej veľké firmy, ktoré s poľnohospodár­stvom nemajú nič spoločné,“ adresoval Matečnej Simon.

Tiež jej vyčíta netransparentné rozdeľovanie dotácií, ide o projektové nenárokovateľné dotácie. „Odznelo, že ja som nepodporil novelu o náhradných pozemkoch a prenájme pôdy. Dnes by som hlasoval rovnako. Odôvodnenie, že to pomôže malým farmárom, je klamstvo,“ dodal Simon.

Matečnú obhajovali v pléne viacerí poslanci SNS. Radovan Baláž od Simona očakáva odpoveď, či vie, koľko dotácií za jeho ministrovania dostali talianski mafiáni. „Za vášho pôsobenia ako ministra dostala táto talianska skupina pol miliardy slovenských korún. V tých časoch začínali, takže mali dosť peňazí na svoj štart,“ tvrdí Baláž. Štefan Zelník zase Simonovi pripomenul kauzu tokajského vína. „Vy máte ešte odvahu pranierovať súčasnú ministerku?“, dodal Zelník.

Simon odporučil Balážovi, aby si lepšie naštudoval údaje, pretože podľa neho súčasná ministerka o pôsobení talianskej skupiny vedela od roku 2013, kedy talianske úrady o tom informovali Slovenskú republiku.

Remišová: Chýba vysvetlenie viacerých káuz v PPA i v agrosektore

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) by mala byť z funkcie odvolaná pre viaceré kauzy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová počas mimoriadnej schôdze parlamentu upozornila na viaceré z nich. Napríklad na zmeny vo formulároch pri žiadaní o dotácie či predražené projekty.

Ministerke vyčíta, že závažným podozreniam nebola venovaná potrebná pozornosť. „Dnes by som chcela počuť výsledky preverovania týchto prípadov. Doteraz sme nepočuli od pani ministerky žiadne vyjadrenie ku kauze Babindol, nepočuli sme od orgánov činných v trestnom konaní, či začali preverovať indície o nitrianskej skupine a jej prepojeniach,“ skonštatovala Remišová.

Upozornila aj na zmeny na poslednú chvíľu vo formulároch pri žiadaní o agrodotácie, pričom žiadatelia nemali byť o tom oboznámení. „Neviem si predstaviť zo strany štátneho orgánu zákernejší spôsob budovania korupčného podhubia ako je tento,“ podotkla Remišová.

Viaceré kauzy sa týkali najmä dopytovo-orientovaných projektov. „Kauzy PPA som prvýkrát otvorila 13. apríla 2016. Upozornila som ministerstvo, že dotácie na rozvoj vidieka idú na nezmyselné a predražené projekty. Vyzývali sme už vtedy, aby si v rezorte urobila poriadok. O dva dni neskôr ministerka avizovala upratovanie a to znamenalo, že na post generálneho riaditeľa PPA prišiel pán Kožuch. Z priamych platieb prešiel na post šéfa celej PPA,“ skonštatovala Remišová.

Za povšimnutie podľa nej stálo aj vytvorenie pozície námestníka v PPA, ktorú získal človek, ktorý bol dlho nezamestnaný a mal mať väzby na podsvetie. „Len vďaka upozorneniu médií na túto pozíciu našťastie neskôr rezignoval. Aj toto napovedá tomu, ako ministerka Matečná chcela meniť pomery v rezorte pôdohospodárstva,“ myslí si Remišová.

Hovorila aj o viacerých kauzách v agrosektore, na ktoré upozorňoval zavraždený novinár Ján Kuciak a ministerstvo im nevenovalo dostatočnú pozornosť.

Zemanová: Matečná sklamala vo funkcii šéfky SPF

Ministerka Matečná nemá morálne právo byť ministerkou. Presvedčená je o tom opozičná poslankyňa Anna Zemanová (SaS).

„Gabriela Matečná sklamala vo funkcii ministerky pôdohospodárstva, lebo o viac ako mafiánske praktiky na poliach sa zaujímala o vlastnú publicitu a situáciu hrubo podcenila. Je hluchá voči sťažnostiam utláčaných farmárov. Neurobila nič, aby skrížila cestu podvodníkom s agrodotáciami,“ vyhlásila Zemanová.

K problémom sa podľa jej slov začala ministerka vyjadrovať až vtedy, keď sa škandály objavili v médiách. „Sklamala aj vo funkcii generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu. Bola súčasťou korupčnej schémy, v ktorej sa určití reštituenti dostali k pozemkom len vtedy, ak ich následne pod cenu predali lobistom spriazneným s vedením fondu. Vďaka tomuto kriminálnemu systému sa dostali k lukratívnym parcelám aj osoby blízke strane Smer,“ tvrdí Zemanová.

Tiež odmieta, že v prípade nekalého prerozdeľovania finančných prostriedkov ide o zlyhanie jednotlivcov. „Tu nejde o ukrivdených jednotlivcov, ale minimálne o 19.000 žiadateľov v systéme, o 280 individu­álnych signatárov povestnej košickej výzvy a ďalších 40 organizácií, ktoré zastupujú 2000 poľnohos­podárov, ktorí sa pridali ku košickej výzve,“ upozornila Zemanová. Zároveň uviedla, že vláda potrebuje dôveryhodných a bezúhonných ministrov, a toto kritérium Matečná podľa Zemanovej nespĺňa.

Smolíková hovorila o SaS vo vláde

Podľa Jaroslava Pašku (SNS) je dôležité, aby všetky skutočnosti v oblasti čerpania agrodotácií prešetrili príslušné orgány. „Aby sme to neriešili politicky. Pani ministerka viackrát opakovala, že keby mala viac financií, tak by bola kontrola zabezpečená lepšie a kvalitnejšie, s vyšším počtom úradníkov, napriek tomu ale patríme medzi špičku v Európskej únii,“ poznamenal Paška na obranu Matečnej.

Poslankyňa Eva Smolíková (SNS) tiež upozornila na to, že Matečná sa stretla aj s generálnym prokurátorom. „Problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť nielen v agrorezorte, nerieši len sám rezort, ale je potrebná aj spolupráca polície a súdov. Aktivitu generálneho prokurátora vítala aj pani ministerka, ktorá sa s ním stretla a vyšli z toho závery, že ministerka pôdohospodárstva bude súčinná v spolupráci, bude predkladať všetky podklady, ktoré si orgány činné v trestnom konaní vyžiadajú,“ upozornila Smolíková.

Podľa nej sa nedá na základe „nejakých individuálnych prípadov“ hovoriť o nefunkčnom systéme. „Pozrime sa na to, čo funguje a čo je dobré. Už keď hovoríme o mafii, za tých 15 rokov nebola aj SaS vo vláde?“ uviedla v pléne Smolíková.

Nicholsonová: Agrorezort podporoval okrem talianskej aj albánsku mafiu

Podľa podpredsedníčky Národnej rady Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) ministerstvo pôdohospodárstva podporovalo cez agrodotácie okrem talianskej mafie aj ich spolupodnikateľov z albánskej mafie. Tri firmy, v ktorých pôsobila albánska mafia, dostali podľa nej za posledných osem rokov na dotáciách vyše 20 miliónov eur.

„Nemáme dosť, že sme v rezorte pôdohospodárstva výdatne podporovali taliansku mafiu, podporovali sme ešte aj tých, s ktorými spolupodnikali, a to je albánska mafia,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Z dokumentov z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) podľa poslankyne vyplýva, že tieto firmy opakovane nadhodnocovali svoje žiadosti. Kontroly napríklad ukázali, že nesedel deklarovaný počet zvierat, na ktoré žiadali podporu, alebo bola nadnesená výmera pôdy. „Napriek týmto zisteniam PPA sa k nim dotácie dostali. PPA vedela, že sa pokúšajú o podvod, napriek tomu sa nakoniec albánska mafia aj na tieto pozemky dostala k dotáciám,“ doplnila Ďuriš Nicholsonová.

V prípade albánskej mafie je podľa jej slov obzvlášť zarážajúce, že sa nakoniec dostali aj k takým dotáciám, ktoré im PPA najskôr odmietla vyplatiť. "A to vďaka rozhodnutiu ministerstva, na ktoré sa následne odvolali. To znamená, ministerstvo ako odvolací orgán v prípadoch, kde boli preukázateľne sporné dotácie, prikleplo týmto ľuďom súhlasné stanovisko na všetky dotácie, o ktoré žiadali, opísala Ďuriš Nicholsonová. Opäť tak zdôraznila, že v prípade ministerky Matečnej by sa malo prestať hovoriť len o vyvodení politickej zodpovednosti, ale malo by sa začať diskutovať o vyvodení trestnoprávnej zodpovednosti.

Sólymos: Opozícia chce vytĺcť politický kapitál

Návrh opozície na vyslovenie nedôvery ministerke Matečnej je len vytĺkaním politického kapitálu. Uviedol to minister životného prostredia a podpredseda vlády László Sólymos (Most-Híd). Ten prečítal stanovisko vlády k návrhu na odvolanie Matečnej. V pléne však ešte pred jeho vystúpením bol prítomný aj premiér Peter Pellegrini (Smer).

Vláda je presvedčená, že Matečná vykonala množstvo systémových opatrení. „Gabriela Matečná vykonala množstvo konkrétnych systémových opatrení. Medzi najdôležitejšie patria zvýšenie transparentnosti ministerstva a rezortných organizácií nad rámec zákona,“ uviedol Sólymos s tým, že sa zaslúžila aj o podporu projektu domácich potravín, spustenie projektu na podporu lokálnych potravín, či naštartovanie čerpania eurofondov.

Pripomenul aj odškodnenie ovocinárov, ktorých zasiahli mrazy, zvýšenie podpory chovu sladkovodných rýb, ako aj rozšírenie podpory pre včelárov. „Medializované informácie, ktoré otvorila opozícia, ministerstvo vysvetlilo. Medializované prípady boli zlyhaním jednotlivcov,“ uviedol Sólymos.

Agrorezort tiež podľa jeho slov bude súčinný pri vyšetrovaní prípadov. „Vláda SR nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva,“ dodal Sólymos.

Fecko: Matečná sa spreneverila svojmu sľubu, nekoná v záujme ľudí

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa svojím konaním spreneverila sľubu, ktorý dala pri vymenovaní do funkcie. A teda, že bude konať v záujme občanov. Zdôraznil to v Národnej rade (NR) SR poslanec hnutia OĽaNO Martin Fecko na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej sa opozícia snaží odvolať Matečnú z postu ministerky.

„Sedíte na lavici hanby, lebo ste sa dopustili konania, ktoré nie je zlučiteľné s funkciou ministra akejkoľvek demokratickej, slušnej a civilizovanej krajiny,“ uviedol Fecko. Ministerka sa podľa jeho slov zodpovedá za neprávosti a zlo, ktoré dopustila, ktorému svojím mlčaním a nečinnosťou dala voľný priebeh, ktoré svojou ľahostajnosťou pomohla vytvoriť a živiť.

„Tie traktory, ktoré mali byť na poliach, a sú na cestách, nie sú alegorické vozy na vašu oslavu, ale na protest proti tomu, akým spôsobom sa správate k nim, k týmto malým farmárom,“ vyhlásil Fecko. Pripomenul, že na pochybenia v rezorte pôdohospodárstva upozornil aj generálny prokurátor, a tiež Najvyšší kontrolný úrad. Nevie si preto ani predstaviť, ako ministerka nemôže vnímať tieto skutočnosti, ktoré sa valia z každej strany.

Pripomenul aj problém s nevyriešenými reštitúciami, a tiež zneužívanie reštitúcií na kšeftovanie. Pýtal sa, aké ešte väčšie zneužitie právomoci verejného činiteľa môže existovať. „Žime tak, aby bolo aj chleba, aj neba,“ apeloval na záver svojho vystúpenia v pléne.

Farkašovský: Majú poslanci aj imunitu na ohováranie?

Poslanec SNS Karol Farkašovský sa však ministerky Matečnej zastal a Fecka v záverečnom vyjadrení doplnil o to, aby bolo aj korektnosti a zdravého rozumu. Myslí si totiž, že nie je umenie niekoho očierniť z klamstva alebo podvodu. A stotožniť podozrenie s obvinením považuje už za „silnú kávu“. Pýtal sa preto v pléne, či majú poslanci aj imunitu na ohováranie.

Podobne aj poslanec Smeru Ľubomír Petrák označil Feckove slová za znôžku populizmu, ktorému chýbala odbornosť a fakty. „Ak je vašim hlavným cieľom škandalizácia, tak to vám v zásade vychádza,“ konštatoval Petrák.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča však Fecko vystihol vo svojom vystúpení problém farmárov. „My tu zastupujeme ľudí, ktorí sú dotknutí tým, ako vy spravujete Slovensko,“ doplnil Matovič. Ministerka sa podľa neho nespráva ako dobrý hospodár, ale ako burina v záhrade.

Jeho kolegyňa z hnutia Anna Verešová označila za smiešne vyčítať Feckovi populizmus. „On je vždy vecný a odborný,“ zhodnotila. V strede záujmu poslanca Fecka je podľa nej vždy človek, v tomto prípade farmár, ktorý je momentálne bitý na poliach a nemôže na nich pracovať. Pritom práve ministerka by mala byť podľa nej obhajkyňou týchto ľudí, lebo má kompetencie a moc pomôcť im.

Pčolinský: Problémy v rezorte pôdohospodárstva sú väčšie ako v roku 2016

Programové vyhlásenie vlády z roku 2016 v oblasti pôdohospodárstva urobilo dobrý dojem a vyvolalo vieru, že sa to niekde pohne. Žiaľ, po dvoch rokoch sú problémy v tomto rezorte ešte väčšie a aj štatistické ukazovatele sú z roka na rok horšie. V parlamente to počas rozpravy k návrhu na odvolanie ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) vyhlásil opozičný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina).

„Zo stanoviska vlády k návrhu na odvolanie má človek dojem, že všetko je v poriadku, ministerstvo ‚maká‘, všetko sa rieši a nič sa nedeje. Je radosť žiť v krajine, kde nemáme žiadne problémy,“ povedal Pčolinský.

Zároveň priznal, že ho zarazilo, ak predseda NR SR Andrej Danko (SNS) obviňuje opozíciu z neodbornosti. „Hnutie Sme rodina malo programovú konferenciu venovanú čisto rezortu pôdohospodárstva. Máme vytvorený široký odborný tím pre tento rezort. Sú to ľudia z praxe, ľudia, ktorí chodia prednášať na vysoké školy. Vieme teda ponúknuť odborníkov na lesy, vodu či pôdu,“ uistil.

Podľa Pčolinského sa preto nemožno tváriť, že všetko je v poriadku, ide len o individuálne zlyhania a systém je dobrý. "Ten asi dobrý nebude, ak ste mali v uliciach tisíce farmárov na traktoroch, ak vystupovali v Európskom parlamente.

Pomaly každý deň čítame o nejakých kauzách, pochybenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, o talianskych a albánskych mafiách. Ak niekto tvrdí, že nie je dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti, je alebo chce byť politicky slepý," odkázal opozičný poslanec s tým, že Matečná nemá žiadne riešenia, ako agrosektor naštartovať.

Myslí, že SNS nebola pripravená na prevzatie tohto ministerstva. „Svedčí o tom aj fakt, že napriek tisíckam členov nebola schopná postaviť straníckeho kandidáta na ministra. Ale na druhej strane musíme počúvať, akí my sme neodborní a aké neštandardné strany máme. SNS ale nemá jediného straníckeho ministra,“ dodal Pčolinský.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabriela Matečná #odvolávanie ministerky Matečnej