Dokumenty k transportérom ukážu dvom poslancom

Skúšky prototypu osemkolesového fínsko-slovenského obrneného transportéra sú ukončené. O nákupe 81 kusov obrnených transportérov za 417 miliónov eur by sa tak mohlo rozhodnúť do začiatku letných prázdnin.

04.06.2018 18:51
gajdoš, hoľko Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš (vpravo) a generálny tajomník služobného úradu ministerstva Ján Hoľko na včerajšom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu.
debata (7)

Ešte predtým sa však na ministerstve obrany uskutoční poslanecký prieskum, ktorý má objasniť pochybnosti o hospodárnosti a transparentnosti tohto obstarávania.

„Pripravujeme všetky podkladové materiály tak, aby som uvedený materiál v prvom rade predložil vláde. Skúšky nového vozidla boli vysoko náročné, veľmi tvrdé a ukázali niektoré pozitíva, ale aj negatíva, na ktorých sa bude pracovať, a dajú sa v každom prípade odstrániť,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS) s tým, že projekt a materiál pre vládu by mali dokončiť už tento mesiac.

Na zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť si poslanci vyžiadali poslanecký prieskum na ministerstve. Ten vykonajú predseda výboru Anton Hrnko (SNS) a opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina). Prieskum má priniesť odpovede najmä o čase a spôsobe nadviazania spolupráce s fínskou spoločnosťou Patria a tiež o príprave prototypu spolu so zoznamom firiem, ktoré sa na jeho vývoji podieľali. Minister prisľúbil, že je pripravený predložiť poslancom všetky dokumenty, ktoré bude možné zverejniť.

Podpis na druhý deň

Ministerstvo vyvíja nový osemkolesový transportér za zhruba 6 miliónov eur cez svoju štátnu firmu Konštrukta Defence na podvozku fínskej spoločnosti Patria. Vláda odsúhlasila finančné zabezpečenie projektu a zámer obstarania transportérov s využitím domáceho obranného priemyslu vlani v máji. Zaviazala Gajdoša analyzovať spôsoby ich obstarania. Už na druhý deň však bolo podpísané memorandum s fínskym rezortom obrany. Gajdošovo ministerstvo zároveň stále odmieta zverejniť subdodávateľské firmy, ktoré sa na vývoji prototypu podieľali, pričom tie môžu mať výhodu pri získaní kontraktu na sériovú výrobu.

Prototyp testovali aj za extrémnych klimatických podmienok vo Fínsku. Vozidlo najazdilo počas 52 rôznych skúšok viac ako tritisíc kilometrov, vystrelilo vyše päťtisíc nábojov z rôznych typov zbraní, vyskúšalo ho 194 našich a 30 fínskych vojakov, tiež 120 pracovníkov dodávateľských spoločností.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR #Peter Gajdoš #obrnené transportéry #obrnené vozidlá