Chmelár predniesol Tieňovú správu o stave republiky, vypočuť si ju prišli aj exprezidenti

Politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár usilujúci sa o kandidatúru na prezidenta SR predniesol vo štvrtok Tieňovú správu o stave Slovenskej republiky.

14.06.2018 13:58
Eduard Chmelár, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič Foto: ,
Na snímke sprava bývalí prezidenti SR Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a kandidát na post prezidenta SR Eduard Chmelár počas tlačovej konferencie.
debata (205)

Je totiž presvedčený, že prezidentskí kandidáti by mali verejnosti aj takýmto spôsobom ukázať svoju kompetentnosť. V prejave vyzval na diskusiu o novej spoločenskej zmluve, ktorá by mohla vyústiť do prijatia novej Ústavy a zadefinovania Druhej Slovenskej republiky, a tiež na posilnenie právomocí hlavy štátu, ktorú vyberajú občania v priamej voľbe.

Viac ako trištvrtehodinový prejav si v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave vypočuli aj exprezidenti Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster. Chmelár vysvetlil, že od prezidentského kandidáta je korektné, aby nielen kritizoval, ale aj ukázal, ako si predstavuje výkon funkcie. „Aby občania mohli porovnávať a vedieť, ako by som si v nej počínal,“ vysvetlil zmysel jeho aktivity.

Doterajším správam o stave republiky Chmelár vyčíta, že neprinášajú riešenia, ale sú glosovaním udalostí. Za takú označil aj správu, ktorú v stredu (13.6.) predniesol v parlamente Andrej Kiska.

„To, čo sme počuli, nebola komplexná syntéza, to boli rešerše, navyše to bola skôr správa o stave vlády ako správa o stave republiky. V takomto ponímaní musíte byť jednak nad vecou a jednak by ste mali ponúknuť komplexnú syntézu stavu spoločnosti a zároveň aj s návrhmi na riešenie,“ vysvetlil.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #Eduard Chmelár