Polícia zatkla Ruska, Kočner po výsluchu ostáva v cele

Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Mariána Kočnera a Pavla Ruska z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl.

21.06.2018 10:03 , aktualizované: 19:01
pali rusko Foto: ,
Exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko po výsluchu v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur.
debata (98)

„Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie,“ doplnil Wäldl. Vyšetrovateľ žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obvinenia boli podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Ruska avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

Vyšetrovateľ NAKA doobeda po niekoľkých hodinách ukončil vypočúvanie podnikateľa Kočnera, ktorého polícia neprepustila a ostáva tak v cele predbežného zadržania. Jeho advokát Martin Pohovej opustil budovu prezídia PZ SR so slovami, že jeho klient odmieta to, čo mu je kladené za vinu.

„Klient popiera v plnom rozsahu spáchaný skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, v stručnosti sa k tomu vyjadril a poprel okolnosti, ktoré sa mu kladú za vinu,“ opísal Pohovej priebeh výsluchu.

Marián Kočner. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marián Kočner Marián Kočner.

Rozhodovať bude ŠTS

„Môj klient zostáva momentálne zadržaný a uvidíme, ako zareaguje prokurátor, či bude podaný návrh na vzatie do väzby alebo nie,“ ozrejmil ďalej Pohovej. Ten sa domnieva, že dôvody na väzbu Kočnera nie sú. „Zatiaľ ešte podnet na väzbu nešiel podľa mojich vedomostí,“ doplnil.

Ak podá prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) návrh na väzobné stíhanie Kočnera, tak o jeho vzatí do väzby bude rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Potvrdil dozorujúci prokurátor ÚŠP Ján Šanta. „Stále sa vykonávajú procesné úkony na polícii, preto spis ešte u seba nemám,“ spresnil Šanta.

Rovnako aj o prípadnom návrhu na väzobné stíhanie Pavla Ruska by mal rozhodovať ŠTS. To však môže nastať za niekoľko dní. Keďže ide o jednu vec, tak v nej je rovnaký dozorujúci prokurátor Šanta, tvrdí agentúra TASR.

„V súčasnosti sa realizujú úkony, preto sa nebudeme k veci vyjadrovať,“ uviedla ďalej v stredu pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

V médiách sa objavila správa, že Kočnerovi sa po zatknutí náhle zhoršil stav a musel byť prevezený do jednej z bratislavských nemocníc. Informácia sa ale ukázala ako nepravdivá. Policajná hliadka sa aj s Kočnerom musela len vrátiť k miestu jeho bydliska, skadiaľ si podnikateľ zobral lieky.

Ruska opäť zatkli

Polícia na svojom facebooku dnes okolo 12:40 informovala, že opätovne zatkla Pavla Ruska a podala návrh na jeho väzobné stíhanie. O ďalšom postupe rozhodne prokurátor, uvádza polícia.

„Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície obvinil osoby z trestného činu falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenie spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Obidve osoby boli zadržané a je na nich spracovaný podnet na väzobné stíhanie“, uviedla polícia.

Ruska, tiež obvineného v kauze zmeniek, ráno viac ako hodinu vypočúvala polícia. Rusko budovu policajného prezídia v Bratislave okolo 10:00 opustil. Exriaditeľ televízie Markíza počas výsluchu kategoricky odmietol akékoľvek obvinenia, ktoré na neho vzniesol vyšetrovateľ NAKA a polícii predložil svoje argumenty.

K obsahu výsluchu a ani k svojmu obvineniu sa na radu svojho právneho zástupcu odmietol bližšie vyjadriť až do času, kým nebude rozhodnuté o jeho sťažnosti proti vznesenému obvineniu.

Rusko podal sťažnosť

„Podal som vysvetlenie k okolnostiam, ktoré sú mi kladené za vinu, odmietol som kategoricky obvinenie a vysvetlil som svoj postoj, svoje argumenty na celú záležitosť,“ vyhlásil Rusko po skončení výsluchu, ktorý trval necelé dve hodiny aj s prerušením kvôli procesným námietkam obvineného. „Podali sme sťažnosť, respektíve niektoré opravné prostriedky, takže do ich posúdenia a rozhodnutia o nich na základe odporúčania právneho zástupcu sa ďalej vyjadrovať nebudem,“ doplnil.

Pavol Rusko odchádza po výsluchu na policajnom... Foto: Pravda, Ivan Majerský
pavol rusko Pavol Rusko odchádza po výsluchu na policajnom riaditeľstve v Bratislave.

„V krátkosti sme sa vyjadrili k vznesenému obvineniu, klient poprel vinu,“ priblížil výsluch Ruska jeho právny zástupca Marek Para. Počas výsluchu napadli uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré podľa Paru nie je vyhotovené v takej kvalite, aby ho jeho klient mohol pochopiť v celom rozsahu a dostatočne sa k nemu vyjadriť.

Exriaditeľ súkromnej televízie a bývalý politik Rusko si v stredu večer prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa vo štvrtok dostaví na výsluch.

Obvinenie ako zásterka protestu farmárov?

„Dlhší odklad nebol pre vyšetrovateľa akceptovateľný,“ priblížil Ruskov advokát Marek Para s tým, že spolu s klientom musia zvážiť rozsah a obsah výpovede. Pavol Rusko zrejme podľa jeho obhajcu podá proti obvineniu sťažnosť, ktorú by mal odôvodniť v najbližších dňoch. „Klient sa považuje za nevinného,“ doplnil Para.

Obhajca Pavla Ruska sa obáva, že konanie polície voči jeho klientovi mohlo byť účelové a mohlo súvisieť so snahou prekryť protest farmárov.

„Považujem za možné sa domnievať, že načasovanie akcie Prezídia Policajného zboru SR, NAKA v predmetnom prípade môjho mandanta navodzuje dojem potreby zakryť protesty farmárov, kde vedomosti časti novinárskej obce o okolnostiach prípadu vopred tento dojem politického prekrývania káuz len umocňuje,“ doplnil Para.

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že podnikateľa Mariána Kočnera v stredu zadržala NAKA vo veci týkajúcej sa zmeniek. Pavol Rusko sa zatiaľ zadržaniu vyhol, jeho advokát sa domnieva, že k tomu napomohla ich iniciatíva. Po zadržaní Mariana Kočnera prišiel Pavol Rusko v stredu večer podľa jeho obhajcu iniciatívne sám na NAKA za vyšetrovateľom, ktorý s tým súhlasil.

Obhajca podnikateľa Mariána Kočnera Martin Pohovej vysvetlil, že v tomto štádiu konania sa oboznamujú s dôvodmi vznesenia obvinenia, ktoré napadli sťažnosťou. Stanovisko obhajca poskytne podľa jeho písomného vyjadrenia až potom, ako sa oboznámi so spisovým materiálom.

Falšované zmenky?

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v polovici mája trestné stíhanie. Polícia podozrieva Kočnera spolu s Pavlom Ruskom, ktorý zmenky ešte v pozícii štatutára podpísal, že mohli štyri zmenky s deklarovaným dátumom 11. júna 2000 sfalšovať. Stíhanie sa vedie vo veci zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, a vo veci zločinu marenia spravodlivosti. Zmenky sú predmetom súdneho sporu, v ktorom sa Kočnerova firma Správa a inkaso zmeniek domáha ich uhradenia.

Rusko vo februári pred súdom priznal, že podpísal štyri zmenky. Dodal, že ak by to v roku 2000 neurobil, nebola by televízia Markíza. Bývalý šéf televízie hádže vinu na exspoločníčku Silviu Volzovú, ktorá uznala dlh televízie. Ten prevzala spoločnosť Gamatex Mariána Kočnera a Štefana Ágha.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #televízia Markíza #Kočnerove zmenky