Vysúťažil Drucker predražené postele?

Nemocničné lôžka, ktoré ministerstvo zdravotníctva, nakupuje od minulého roka v celkovej sume viac než 33 miliónov eur, majú byť predražené. Upozornila na to Slavěna Vorbelová predsedníčka strany Národná koalícia. Podľa nej môže ísť o predraženie až o 7 mil. eur. Ministerstvo zdravotníctva podozrenia z predražených nákupov odmieta.

21.06.2018 17:27 , aktualizované: 22.06.2018 10:56
Michalovce, nemocnica Foto: ,
Podobné postele ako má nová nemocnica v Michalovciach, má nakupovať aj ministerstvo zdravotníctva. Podľa Slavěny Vorobelovej majú byť predražené.
debata (1)

Tender na postele, ktorý spustil rezort ešte pod vedením Tomáša Druckera (nom. Smeru), bol vypísaný na dvakrát krátko po sebe. Prvá súťaž bola zverejnená v marci 2017 na sumu 23 mil. eur, v júni 2017 bola zrušená, následne v júli ju vypísali opäť, ale už na sumu 33 mil. eur. „Otázkou však ostáva, prečo bol takto expresne rýchlo vypísaný nový tender a pri kozmetických zmenách v počtoch jednotlivých položiek sa podstatne navýšila predpokladaná hodnota tejto zákazky,“ kladie otázku Vorobelová, ktorá kedysi pôsobila ako hovorkyňa a riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa a kontroly na Národnom inšpektoráte práce.

Z funkcie bola odvolaná po upozornení na podľa nej nezákonné praktiky na ministerstve práce aj napriek štatútu chráneného oznamovateľa.

Vorobelová uvádza, že rovnako zaujímavé sú aj výsledky druhého tendra. „Napríklad v kategórii L2 nemocničné lôžka vo februári 2018 Národný ústav tuberkulózy nakúpil v počte 34 ks za jednotkovú cenu 819 eur, pričom po novom by ich mal nakupovať v rámci rámcovej zmluvy ministerstva za sumu 1 415 eur,“ podotkla. Podľa nej ak dôjde k naplneniu všetkých rámcových zmlúv, môže ísť o predraženie vo výške približne sedem miliónov eur. Žiada preto štátne kontrolné orgány, aby vykonali hĺbkové kontroly na všetky verejné obstarávania v rezorte.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že nákupy boli transparentné

Denník Pravda oslovil ministerstvo zdravotníctva, ktorému dnes šéfuje Andrea Kalavská (nom. Smeru). „Razantne odmietame akékoľvek podozrenia. Uvedené verejné obstarávanie bolo maximálne transparentné,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Pôvodný tender bol podľa nej zrušený preto, že sa na súťaži nezúčastnil dostatočný počet uchádzačov. „Napriek rozdeleniu postupu zadávania zákazky na časti boli vo viacerých kategóriách predložené len dve ponuky, a teda máme za to, že by nedošlo k efektívnej hospodárskej súťaži,“ doplnila hovorkyňa.

Navýšenie sumy v druhej súťaži Eliášová vysvetlila tým, že sa zmenili počty nákupu postelí v jednotlivých kategóriách. Viac sa ide nakupovať elektronických lôžok oproti mechanickým. Preto bola zvýšená aj predpokladaná hodnota zákazky, namiesto 23 mil. s DPH na 33 mil. s DPH. Elektronické lôžka sú lepšie polohovateľné, majú viacero výhod, a preto ich nemocnice uprednostňujú. Rezort predpokladá, že v konečnom dôsledku bude suma oveľa nižšia, pretože súťaž ešte nie je ukončená.

Prvé postele budú mať nemocnice v priebehu leta. „Po mnohých rokoch ide o významnú obnovu postelí v nemocniciach, je to pozitívna správa tak pre pacientov, ako aj pre zdravotníkov na zlepšenie podmienok k ich práci,“ dodala hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #tender #ministerstvo zdravotníctva #nemocničné lôžka #zákazka #predražený tender