Bukové pralesy zrejme v UNESCO zostanú

Vyhne sa Slovensko medzinárodnej hanbe? Výbor svetového dedičstva UNESCO sa minulý týždeň zaoberal chabou ochranou vzácnych Karpatských bukových pralesov. Ochranári už celé mesiace varujú, že pre rúbanie a lov v tejto lokalite môžu byť lesy z prestížneho zoznamu UNESCO vyškrtnuté. Definitívne sa rozhodne na budúci týždeň. Podľa predbežného uznesenia výboru sa zdá, že hrozba je nateraz zažehnaná.

29.06.2018 09:44 , aktualizované: 17:47
buky, les, karpaty, Foto:
Chránené buky v časti pralesa v lokalite Rožok na hranici s Ukrajinou.
debata (2)

Výbor skritizoval slabú ochranu pralesov už vlani. Slovensko vyzval na rázne kroky a zaviazal ho predložiť do februára tohto roka správu o aktuálnom stave. Túto povinnosť si naša strana splnila, predmetnú správu výbor prerokoval uplynulý týždeň.

Ani tentoraz sa však nevyhol kritike. Ocenil síce, že Slovensko koná, zároveň však skonštatoval, že ochrana je stále nedostatočná. Novú správu o stave prírodného dedičstva máme predložiť do 1. decembra 2019. Aktuálny návrh uznesenia výboru o vyškrtnutí lesov zo zoznamu svetového dedičstva nehovorí. Hlasovať sa o ňom bude po skončení zasadnutia, ktoré je naplánované 4. júla.

Problém s hranicami

UNESCO upozornilo, že ťažba dreva je síce v lesoch pozastavená, ale "satelitné snímky, ktoré sme dostali od tretích strán, ukazujú, že od zápisu tejto lokality tam prebiehala značná ťažba v ochrannom pásme a dokonca aj v jadrovej zóne“.

Výbor tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že v niektorých oblastiach je ochrana pred ťažbou garantovaná len dobrovoľným záväzkom vlastníkov lesov. Štát dostal výzvu na urýchlené spresnenie hraníc lokality, keďže medzi textovou a mapovou časťou pôvodného nominačného projektu z roku 2007 je nesúlad.

„Zabezpečenie najvyššieho stupňa ochrany lokality je nesmierne dôležité. Nielen pre zachovanie samotnej značky UNESCO, ale pre zachovanie vzácneho územia,“ podčiarkol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Problémom pri úprave hraníc je fakt, že zhruba tretina územia má neštátnych vlastníkov. Záujem ochrany prírody tak naráža na právo majiteľov hospodáriť na vlastnom pozemku. Riešením by mohlo byť odkúpenie pozemkov štátom, prípadne ich prenájom. Zatiaľ nie je jasné, kedy envirorezort tento problém definitívne vyrieši. „Príprava návrhu na úpravu hraníc prebieha v spolupráci s ostatnými relevantnými rezortmi a k dnešnému dňu bolo vykonaných množstvo rokovaní so štátnymi aj neštátnymi subjektmi, ktoré naďalej pokračujú. Plne rešpektujeme práva vlastníkov, a preto nie je naším cieľom opakovať chyby z minulosti,“ povedal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Na otázku Pravdy, či je riziko straty značky UNESCO zažehnané, neodpovedal.

Na rozhodnutie sa čaká

Na rozhodnutie výboru netrpezlivo čakajú aj ochranári. Slovenská pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) prízvukuje, že štát by mal urobiť všetko pre to, aby pralesy na zozname zostali. „Ešte stále máme šancu zastaviť ťažbu dreva a zachrániť najvzácnejšie územia, čo štát môže na svojich pozemkoch urobiť prakticky hneď,“ reagovala pre Pravdu Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

Pripustila, že pri neštátnych pozemkoch je to komplikovanejšie a je potrebný čas na vyjednávanie. Podľa jej slov urobilo zelené ministerstvo kroky v rámci svojich obmedzených kompetencií. Doplnila, že zabezpečenie dostatočnej ochrany na celej rozlohe pralesov nie je možné bez jasného signálu vlády o tom, že vytvorí bezzásahové zóny na štátnych pozemkoch a zjemní obhospodarovanie lesov v priľahlých územiach, čo si osvojí aj rezort pôdohospodárstva.

Pralesy sú na zozname UNESCO od roku 2007. Lokalita sa rozprestiera v 12 krajinách Európy, na Slovensku ide o štyri komponenty. Tri z nich sú súčasťou Národného parku Poloniny: Havešová, Rožok a Stužica-Bukovské vrchy. Štvrtý komponent je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Podľa envirorezortu je ochrana proti ťažbe a lovu zabezpečená v lokalitách Rožok a Havešová, v ktorých platí najvyšší, 5. stupeň ochrany. V lokalitách Stužica-Bukovské vrchy a Vihorlat sa pripravuje rozšírenie území s 5. stupňom ochrany vyhlásením troch nových prírodných rezervácií.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Karpatské bukové pralesy