Pre poslancov Zákonník práce neplatí

Aj keď majú poslanci viac ako dva mesiace voľna, oni sami si taký dlhý čas oddychu nepripúšťajú. Hovoria, že pracujú aj počas letnej parlamentnej prestávky, ktorá sa pre nich oficiálne začala už necelý týždeň pred školskými prázdninami. Voľnejší režim čaká aj vládu, ktorá sa nezíde pol druha mesiaca.

09.07.2018 12:00
debata (28)

Na poslancov a členov vlády sa Zákonník práce nevzťahuje, a tak dovolenku oficiálne ani nemajú. Navyše, ústava hovorí, že Národná rada zasadá stále. Prax je však iná. Júnová schôdza parlamentu sa skončila už 25. júna a ďalšia je naplánovaná na 11. septembra, ak sa nič mimoriadne neudeje. Parlamentné výbory sa zídu v prvom septembrovom týždni.

Keďže to so svojím mandátom myslím vážne, tak neviem, o akom voľne hovoríte.
Dušan Jarjabek, poslanec Smeru

Politológ Tomáš Koziak pripomína, že poslanci by mali byť aktívni aj vtedy, keď nezasadá plénum parlamentu. „Poslanci, ktorí zvyknú byť v kontakte s voličmi a svoju prácu robia zodpovedne, tak určite pracujú aj počas parlamentných prázdnin, a teda aj mimo rokovania schôdze parlamentu. A čo s tými poslancami, ktorí sú v parlamente len do počtu a sú to tzv. dvíhači rúk? Keď nepracujú ani v pléne, ťažko možno od nich očakávať, že by robili aj cez prázdniny,“ zhodnotil politológ. Poslanec Smeru Dušan Jarjabek odmietol, že by ho čakali dva mesiace voľna. „Som každý druhý deň v parlamente. Iná vec je, že nie je rokovanie pléna,“ zdôraznil Jarjabek a pokračoval, že pripravuje rokovanie výboru pre kultúru a médiá, ktorého je predsedom. V auguste chce predložiť návrh zákona do Národnej rady a čakajú ho stretnutia s ľuďmi, ktorých sa norma má dotknúť. „Keďže to so svojím mandátom myslím vážne, tak neviem, o akom voľne hovoríte. Nespochybňujem však, že sú poslanci, také jednodňové muchy, ktoré sa v parlamente ďalšie volebné obdobie neukážu,“ uviedol Jarjabek. Týždeň voľna si však chce dopriať s rodinou v Chorvátsku.

„Ja som doteraz robil v parlamente, aj v piatok som tam bol. Mám aj ďalšie pracovné povinnosti a nie je to len o sedení v parlamente,“ povedal zvýšeným hlasom poslanec SNS Anton Hrnko.

Poslanec opozičnej SaS Branislav Gröhling nesúhlasí s tým, že zákonodarcovia majú dvojmesačné voľno. „Na verejnosti sa stále prezentuje, že prácou poslanca je čas, ktorý sedí v Národnej rade, ale práca je aj mimo Národnej rady, a to, bohužiaľ, už nie je také viditeľné. Preto je pohľad na prácu poslanca skreslený,“ zdôraznil Gröhling.

Aj Európsky parlament má cez prázdniny voľno, ale kratšie v porovnaní so slovenským parlamentom. Europoslanci začínajú s prestávkou posledný júlový týždeň a opäť sa zídu v pondelok 27. augusta. Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) pri komentovaní voľna slovenských poslancov povedala, že oni sami musia vedieť, koľko majú agendy a ako ju zvládajú. „Neviem, niekedy mám pocit, že je lepšie, keď majú na Slovensku v parlamente voľno, ako keď zasadajú. Je potom pokojnejšia atmosféra,“ podotkla.

Letnú pauzu bude mať aj vláda. Posledný raz zasadne v stredu 11. júla a potom sa stretne až 22. augusta. Podobne ako poslanci ani ministri nemajú určený čas na dovolenku.

Tohtoročné rokovania parlamentu

  • poslanci Národnej rady SR strávili v pléne parlamentu od januára 38 rokovacích dní, pôvodne podľa schváleného harmonogramu schôdzí mali rokovanie naplánované na 47 dní
  • parlamentné schôdze sa štandardne začínajú v utorok, bežný rokovací deň trvá od 9. do 19. hodiny
  • rokovanie býva prerušené dvojhodinovou obedňajšou prestávkou, počas ktorej sa konajú aj zasadnutia parlamentných výborov
  • v piatok sa končí zasadnutie skôr, najčastejšie o 14. hodine
  • hoci býva pondelok zvyčajne bez rokovania, počas júnovej schôdze poslanci rokovali aj v pondelok
  • po letnej dvojmesačnej prestávke by sa mali poslanci vrátiť do lavíc parlamentu v utorok 11. septembra
  • podľa schváleného harmonogramu by do konca roka mali rokovať ešte 35 dní
  • okrem zasadnutia pléna sa poslanci zúčastňujú na zasadnutiach parlamentných výborov
  • poslaneckou prácou je okrem iného aj práca v teréne v regiónoch medzi občanmi, týmto aktivitám sa zákonodarcovia venujú v čase, keď sa schôdza parlamentu nekoná
(sita)

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #zákonník práce #parlamentné prázdniny