Snina zakázala zhromaždenie extrémistov

Sninčania nekompromisne zakázali fašistické zhromaždenie a organizátorom vyvrátili dôvody, pre ktoré sa vôbec malo konať. Klobúk dolu pred nimi, reagoval splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

14.08.2018 17:00
debata

V utorok mesto Snina oficiálne zverejnilo rozhodnutie, ktorým zakázalo parlamentnému poslancovi Milanovi Mazurekovi zorganizovať 17. augusta verejné zhromaždenie. Mazurek z ĽS NS si dal za cieľ poukázať na vysoký nárast kriminality neprispôsobivých občanov a žiadať zvýšenú intenzitu práce policajtov tak v meste, ako aj v okolitých obciach.

Mesto zareagovalo do troch dní od podania žiadosti. Zhromaždenie zakázalo, pretože ho považuje za vysoko rizikové a je v rozpore s niektorými skutočnosťami. V zdôvodnení pripomenulo vlaňajšie podanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na Najvyšší súd. „Vychádza z vyhodnotenia rozsiahlych podkladov, ktoré ukázalo, že ĽS NS ako extrémistická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy,“ píše sa v rozhodnutí mesta.

Sninčanom prekáža aj osoba samotného Mazureka. Mesto bez rozpakov konštatuje, že ho Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici uznal vinným „z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine“.

Do tretice sa mesto „obulo“ do samotného cieľa zhromaždenia. „Mesto Snina nemá vedomosť o tom, že by v meste a okrese Snina bola v súčasnosti výrazne zaznamenaná zvýšená kriminalita,“ píše sa v rozhodnutí.

Rozhodnutie samosprávy potešilo aj splnomocnenca pre rómske komunity Ábela Ravasza. „Kotlebovcom v skutočnosti nikdy nešlo o riešenie problému, ale o jeho živenie a priživovanie sa na nich. Je potešujúce, že v sninianskej samospráve to odhalili a rázne zakročili. Snímame klobúk pred takýmto zodpovedným krokom,“ napísal na sociálnej sieti.

Pred niekoľkými dňami podobnú situáciu riešili v Poprade. Tam však kinopremiéru amatérskeho filmu, ktorý jednostranne oslavoval tzv. Slovenský štát, zrušili až na nátlak vedúcej kina a verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Snina #ĽSNS