Spor medzi Lubyovou a akadémiou sa možno skončí

Zmier medzi školským rezortom a Slovenskou akadémiou vied? Po niekoľkotýždňovom obviňovaní oboch strán z toho, kto zdržuje reformu akadémie, malo prísť k dohode na tajnom rokovaní rady vlády pre investície.

23.08.2018 12:24 , aktualizované: 17:58
Martina Lubyová Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová.
debata (27)

Z neho vyplynulo, že všetkých 47 ústavov by malo byť najneskôr do 11. septembra zapísaných v registri verejnoprávnych inštitúcií, čím by sa ukončila ich transformácia. Niektorí vedci z akadémie situáciu tak optimisticky nevidia.

Rozhádané ministerstvo a akadémia rokovali v stredu popoludní na Úrade vlády. Stretnutie zastrešil podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer). „Verím, že dosiahnutý konsenzus oboch strán vyrieši túto patovú situáciu,“ zhodnotil Raši. Podľa neho išlo o konštruktívnu debatu. „SAV nakoniec akceptovala všetky požiadavky a dodá všetky dokumenty, aby predišla nepríjemnostiam a celý proces bol právne čistý,“ dodal Raši.

Obe strany vydali spoločné stanovisko. V ňom deklarujú snahu proces ukončiť podľa pôvodného plánu. Akadémia by mala odovzdať chýbajúce protokoly o majetku a rezort by mal ústavy potom zapísať medzi verejné výskumné inštitúcie. „SAV vyhotoví protokoly o majetku štátu, ktorý by mal po transformácii prejsť na ústavy a doručí ich na ministerstvo financií,“ dodal školský rezort.

Celý problém vznikol pri premene ústavov na novú právnu formu – verejné výskumné inštitúcie. Nimi sa mali stať od 1. júla. Na papieri síce vznikli, reálne však nefungovali. Potrebovali na to byť zapísané v registri, ktorý spravuje ministerstvo školstva. To registráciu odmietalo, tvrdilo, že SAV nedala všetky podklady. Takmer celé leto sa nevedeli dohodnúť, až vedci vyšli do ulíc. Po ich druhom proteste zasiahla vláda.

Akadémia je spokojná

Odovzdanie a overenie dokladov o majetku musí akadémia stihnúť do najbližšieho zasadnutia parlamentu 11. septembra. V opačnom prípade bude zrejme musieť absolvovať ťažšiu cestu, teda zrušenie a znovuzaloženie každého ústavu. Parlament sa totiž vtedy pokúsi prelomiť prezidentovo veto novely zákona o verejnej výskumnej inštitúcii, podľa ktorej iná cesta transformácie už pre SAV nebude možná.

Akadémia je s výsledkom dohody spokojná. Začala s prípravou podkladov pre rezort financií. „Akadémia už kreuje predmetnú pracovnú skupinu tak, aby sme boli plne súčinní. Tá v priebehu najbližších dní začne plniť požiadavky vznesené v zmysle rokovania,“ ubezpečila hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

„Výsledok stretnutia na Úrade vlády mi dáva mierny optimizmus, že sa situácia vyrieši, keďže sa stanovil presný termín. Som však opatrný v tom, ako to nakoniec dopadne,“ mieni Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu akadémie, ktorý dodal, že celé leto je plné stretnutí a zrušení. „Ak však existuje písomný záväzok, mohol by to byť pozitívny krok,“ poznamenal Bahna.

Každý deň je stratou

Fedor Gömöry z Elektrotechnic­kého ústavu SAV si myslí, že dodať doklady o majetku nebude problém. Nadšený však nie je so septembrovým dátumom. „Ide o hraničný dátum, po ktorom nám stále hrozí katastrofa, teda znovuzakladanie ústavov. Stále teda nemáme žiadnu istotu,“ pripomenul Gömöry. Termín navrhuje posunúť na prvý septembrový deň. „Keď proces dovtedy prebehne, bude všetko v poriadku a nebudeme robiť žiadne ďalšie aktivity. Ak nie, musíme pokračovať v nátlakových akciách,“ upozornil vedec a jeden z organizátorov protestu z iniciatívy Veda chce žiť. Ďalšie dni neistoty sú pre odborníkov zbytočne premrhaný čas.

„Každý deň oneskorenia je pre nás stratou, nemôžeme sa zapojiť do výziev,“ podčiarkol Gömöry. Ministerstvo dlhodobo tvrdí, že za problémy si SAV môže najmä sama. Argumentuje chýbajúcimi dokladmi, ktoré malo 47 ústavov dodať do konca júna, čo neurobili. Chýbal napríklad podrobný súpis majetku či vnútorné predpisy ústavov ako výskumných inštitúcií. Podmienky podľa ministerstva do stanoveného termínu splnili len štyri ústavy. Nespresnilo, ktoré sú to.

Všetky podklady sa akadémii podarilo dodať na konci júla. Odvtedy rástol tlak akademikov, aby rezort zapísal ústavy do registra. Ústavy totiž od júna žijú v právnom vákuu. Keďže oficiálne neexistujú, nemôžu nakladať s peniazmi na nákup techniky, nemôžu sa zapájať do projektov a grantov, služobné cesty si zamestnanci hradia z vlastného vrecka.

Tisíce zamestnancov

Akadémia sa ešte v polovici júla obrátila s dvoma podnetmi na Generálnu prokuratúru pre nečinnosť ministerstva vo veci transformácie SAV. Tá aktuálne čaká na vyjadrenie rezortu školstva k podaniam. Prokurátor by mal potom rozhodnúť o ďalšom postupe.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) podnety na prokuratúru nepovažuje za šťastné riešenie situácie. Odporučila, aby jednotlivé ústavy využili inú možnosť, a to zanikli a potom znovu vznikli. S tým však SAV zásadne nesúhlasí, poukazuje na to, že by nastal právny chaos. Žiada preto zápis do registra.

Transformácia sa týka viac ako 3 400 zamestnancov v 47 inštitúciách SAV. Nové pravidlá akadémii umožňujú otvoriť sa podnikateľskému prostrediu a financovať projekty aj cez úver či samostatne podnikať. To akadémia ako rozpočtová organizácia doteraz nemohla robiť. Prechod na verejnú výskumnú inštitúciu tiež znamená podporu podnikavosti vedcov a ich lepšie prepojenie na prax. SAV rovnako môže samostatne nakladať s vlastným majetkom s výnimkou nehnuteľností, ktoré predtým patrili štátu. Pri ich odpredaji je potrebný súhlas ministerstva financií či vlády.

Dianie v súvislosti s transformáciou SAV

Pokusy o zmenu fungovania a financovania výskumných organizácií, vrátane SAV, sa začali už na jeseň 2014. Zmena mala nastať k 1. januáru 2016.

Najväčším problémom na dlhé roky sa stalo nakladanie s majetkom, ktorý patril štátu a mal prejsť na ústavy. Vláda a parlament nakoniec zmeny schválili minulý rok v septembri.

Z akadémie a jej ústavov sa tento rok stali verejné výskumné inštitúcie. Od júla mala zmena nadobudnúť účinnosť. To sa pre chýbajúce dokumenty zo strany SAV nestalo.

SAV do konca júla doručila ministerstvu všetky chýbajúce podklady, ministerstvo zatiaľ register verejných výskumných inštitúcií nevytvorilo.

Akadémia sa obrátila s dvoma podnetmi na Generálnu prokuratúru pre nečinnosť rezortu a v auguste začali vedci SAV verejne protestovať.

V polovici augusta do situácie zasiahol premiér Peter Pellegrini a požiadal podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho, aby zvolal mimoriadne zasadnutie Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie na neutrálnej pôde.

Stretnutie sa uskutočnilo tajne, túto stredu popoludní.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská akadémia vied #richard raši #rezort školstva #verejné výskumné inštitúcie