Kto je migrant, utečenec či azylant? Vnútro vydalo informačný leták

Vysvetlenie základných pojmov ako utečenec, žiadateľ o azyl či migrant prináša nový informačný leták Migračného úradu Ministerstva vnútra SR (MV SR).

23.08.2018 13:15
debata (19)

Ako informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR, základné pojmy, ktoré boli neraz nesprávne interpretované a mnoho iných informácií potrebných k všeobecnému rozhľadu každého občana Slovenskej republiky i novinárskej obce vytvorili odborníci na migračnú a azylovú politiku rezortu vnútra. Leták bude verejnosti najbližšie dostupný na víkendovom festivale Uprising v Bratislave.

Ministerstvo vnútra týmto reaguje na aktuálne otázky týkajúce sa témy azylu a migrácie, ktoré vyplynuli z diskusií s verejnosťou. Z tohto dôvodu Migračný úrad pristúpil k tvorbe a vydaniu informačného letáka Utečenci, migranti, azylanti, ktorý je určený pre odbornú aj širšiu verejnosť a poskytuje informácie potrebné na zorientovanie sa v základných pojmoch. Ponúka reálny prehľad v problematike utečencov, migrácie a azylu v SR. Môže zároveň poslúžiť ako zdroj relevantných informácií potrebných pri predchádzaní rôznym hoaxom, nepravdivým informáciám ale aj konšpiračným teóriám, uvádza tlačová správa.

Leták sa o niekoľko dní dostane medzi ľudí. „Najbližšie budeme mať odborníkov z Migračného úradu na víkendovom festivale Uprising. Distribuovať materiál budeme na diskusiách po divadelných predstaveniach k téme migrácie, v školách, na policajnej akadémii, na požiadanie novinárskej obci, do mimovládnych organizácií. Tiež plánujeme leták poskytnúť pracovníkom Slovenského inštitútu mládeže Iuventa a všade tam, kde bude o tieto informácie záujem,“ uviedla Paulenová.

Migračný úrad MV SR je tvorcom, realizátorom a garantom profesionálnej azylovej politiky SR v súlade s požiadavkami a štandardami Európskej únie. Informácie obsiahnuté v letáku môžu prispieť k zvýšeniu odbornosti vo verejnej debate na tému azylu a utečencov na Slovensku.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #azylant #migrant