Podozrenie v cirkvi. Biskup mal zneužívať dieťa

Cirkev na Slovensku čelí sexuálnemu škandálu. Jeden z biskupov mal v minulosti zneužiť 6-ročné dievča. O podozrení voči klerikovi prehovoril teológ Miroslav Kocúr, jeho meno neprezradil.

20.09.2018 06:00
ísrko, pápež, sexuálne škandály, zneužívanie Foto: ,
Na sexuálne škandály kňazov upozorňovali aj protestujúci v Dubline počas návštevy pápeža Františka v Írsku koncom augusta.
debata (133)

Ľudskoprávni aktivisti podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a žiadajú, aby orgány činné v trestnom konaní zakročili. Na medializované informácie reagovala gréckokatolícka cirkev, rázne ich však odmietla. Aféra vychádza najavo v čase, keď sa vo svete takmer dennodenne objavujú nové prípady sexuálnych zločinov páchaných kňazmi.

O tom, že k incidentu došlo, má existovať dôkaz – videozáznam z konfrontácie medzi biskupom a jeho obeťou, ktorým má disponovať verejnoprávna televízia. „Biskupa pozvali, pričom si myslel, že idú natáčať čosi ako Pošta pre teba. Stretol sa tam s dvomi dievčatami, sestrami, ktoré sa ho spýtali, či vie, prečo ho pozvali. Nevedel, tak mu jedna z nich povedala, že keď mala šesť rokov, obchytkával ju, potom ju vzal do izby a ukájal sa nad ňou. Dodala, že s tým musí žiť a dodnes sa s tým nevie vyrovnať. Biskup vybuchol, a kým sa televízny štáb vrátil do Bratislavy, riaditeľ už mal telefonát, že čo si to dovolili,“ povedal v rozhovore pre Denník N teológ Miroslav Kocúr s dôvetkom, že televízia tento materiál neodvysielala, prípadom sa však má údajne zaoberať aj Vatikán.

Denník Pravda sa chcel v stredu spýtať teológa Kocúra, či si tieto informácie nechal pre seba, alebo ich posunul polícii. Telefón však nedvíhal a na textové správy neodpovedal.

Trestné oznámenie

Aktivisti oznámili, že keďže meno biskupa nebolo zverejnené, podávajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. "No viaceré indície by mali relevantným orgánom jeho identifikáciu umožniť. V trestnom oznámení sme tieto informácie uviedli. Dúfame, že vzhľadom na závažnosť týchto obvinení budú orgány činné v trestnom konaní skutočne konať, a to bez zbytočného odkladu,“ uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták.

Riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher doplnil, že čerpajú z medializovaných správ. Nevedia, kedy sa skutok stal, a teda či už nie je premlčaný. Premlčacia lehota je v prípade rôznych trestných činov rôzne dlhá, záleží na závažnosti činu a výške trestu, ktorý zaň hrozí. V prípade vážnych sexuálnych deliktov môže ísť až o 20-ročnú premlčaciu lehotu. Ak sa obete dlho boja so svojou skúsenosťou zdôveriť, páchateľa už po premlčaní skutku trest nepostihne.

„Je šokujúce, že človek, ktorý bol vierohodne obvinený so sexuálneho zneužitia dieťaťa, nie je vyšetrovaný, dokonca je stále biskupom. Táto situácia je neakceptovateľná jednak vzhľadom na obeť, ako aj verejnosť, ktorá môže mať pocit, že kňazi a biskupi sú nad zákonom. Cirkev sa pritom stavia do úlohy autority určujúcej, čo je správne a čo nie. Za všetko spomeňme negatívne postoje voči právam LGBT ľudí,“ podčiarkol Weisenbacher.

Cirkev podozrenia odmieta

K podozreniam napokon vydal stanovisko Eparchiálny úrad gréckokatolíckej cirkvi v Košiciach. Obvinenia odmieta. „V novembri 2017 bola na Eparchiálny úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku (gréckokatolíckeho biskupa, pozn. red.) Milana Chautura, spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia. V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol,“ napísal úrad, podľa ktorého bolo stretnutie zinscenované podvodom. „Následne sa pani obrátila aj na políciu. Mons. Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch,“ dodal úrad.

Kauza kňaza z Nevidzian

Podobná kauza otriasla Slovenskom približne pred piatimi rokmi, keď sa objavilo podozrenie, že kňaz z Nevidzian sexuálne zneužíval 11-ročnú školáčku. Súd v Nitre ho napokon v roku 2015 odsúdil, dostal trojročnú podmienku a trojročný zákaz vykonávania pastoračnej a pedagogickej činnosti s deťmi. Súd mu tiež uložil povinnosť absolvovať sexuologickú liečbu. Cirkevného súdu sa Kobida nedočkal, keďže sa sám rozhodol ukončiť svoju kňazskú činnosť.

Prípady duchovných, ktorí páchali sexuálne zločiny na deťoch, sa celosvetovo objavujú už dlhé roky. Spájajú sa najmä s rímskokatolíckou cirkvou. Obete často mlčia až do dospelosti, no neraz sa spravodlivosti nedočkajú ani vtedy, ak po rokoch predsa len prehovoria. Cirkevné autority takéto skutky zvyknú kryť a páchateľov napríklad preložia na inú faru, no reálne zostanú bez trestu.

Pápež zvoláva konferenciu

Vatikán minulý týždeň oznámil, že pápež František pozval predsedov konferencií katolíckych biskupov na summit o predchádzaní sexuálnemu zneužívaniu kňazmi a ochrane detí. Konať sa bude vo februári, reagovať by mal na množstvo sexuálnych škandálov, ktorým cirkev čelí.

Pred niekoľkými dňami sa objavila informácia, že až polovica spomedzi všetkých holandských rímskokatolíckych kardinálov či biskupov sa podieľala na zneužívaní detí, či už osobne, alebo páchateľov takýchto činov kryli. Tvrdí to holandský denník NRC, ktorý vychádza zo správy vydanej v roku 2011 cirkvou a z výpovedí svedkov. Z celkového počtu 39 holandských kardinálov a biskupov, ktorí slúžili v cirkvi medzi rokmi 1945 až 2010, má mať maslo na hlave 20 duchovných – štyria skutky páchali, ostatní kryli iných kňazov. Za 65-ročné skúmané obdobie malo byť medzi obeťami 20-tisíc detí.

Kardinál Theodore McCarrick. Foto: SITA/AP, Robert Franklin
Theodore McCarrick Kardinál Theodore McCarrick.

Ďalšia nedávna kauza sa týka bývalého arcibiskupa z Washingtonu Theodora Edgara McCarricka. V júli tohto roka rezignoval z kolégia kardinálov po tom, čo sa prevalilo, že pred 45 rokmi zneužíval mladistvých. Pápež František mu nariadil zostať v rezidencii, ktorú mu určil, a žiť v „modlitbe a pokání“, kým nebude jeho prípad posúdený. Následne sa však objavilo vyhlásenie niekdajšieho veľvyslanca Vatikánu v USA Carla Vigana o tom, že hlavu katolíckej cirkvi o podozreniach voči McCarrickovi informoval ešte v roku 2013. Pápeža Františka vyzval, aby odstúpil. František obvinenia nekomentoval.

Šokujúci je aj prípad z americkej Pensylvánie, kde v auguste veľká porota identifikovala viac ako 1 000 detí, ktoré v priebehu niekoľkých desaťročí sexuálne zneužili rímskokatolícki kňazi. Malo ísť o viac ako 300 duchovných. Pensylvánsky generálny prokurátor Josh Shapiro uviedol, že sexuálne škandály kňazov kryli vysokopostavení cirkevní hodnostári v Pensylvánii a vo Vatikáne.

Sexuálne škandály v cirkvi

  • Emeritný arcibiskup z Washingtonu Theodore Edgar McCarrick mal pred 45 rokmi zneužívať mladistvých. Jeho prípad je o to šokujúcejší, že o ňom mala už roky vedieť aj hlava cirkvi. Tvrdí to vyhlásenie niekdajšieho veľvyslanca Vatikánu v USA Carla Vigana o tom, že pápeža o podozreniach voči McCarrickovi informoval ešte v roku 2013. František obvinenia nekomentoval.
  • V auguste identifikovala veľká porota v americkom štátne Pensylvánia viac ako 1 000 detí, ktoré v priebehu niekoľkých desaťročí sexuálne zneužívali rímskokatolícki kňazi. Malo ísť o viac ako 300 duchovných. Pensylvánsky generálny prokurátor Josh Shapiro uviedol, že sexuálne zneužívanie detí kňazmi kryli vysokopostavení cirkevní hodnostári v Pensylvánii a vo Vatikáne.
  • V januári budúceho roka sa uskutoční súdny proces s lyonským arcibiskupom Philippom Barbarinom, ktorý sa bude zodpovedať z nedostatočnej aktivity v súvislosti so sexuálnym zneužívaním mladistvých kňazmi. Rovnako tak sa pred súd postaví päť podozrivých. Poškodenými v kauze je desať skautov z druhej polovice 80. rokov minulého storočia. Tí obviňujú Barbarina, že v roku 2007 neskúmal príslušné podozrenia voči duchovnému Bernardovi Preynatovi, ktorý mal zneužiť najmenej 70 detí.
  • Pápež František sa v auguste v Írsku stretol s ôsmimi obeťami sexuálneho zneužívania kňazmi alebo zamestnancami cirkevných inštitúcií. Časť obetí však neskrývala sklamanie, pápež im údajne poskytol len malú útechu, pretože nepovedal, ako bude problém sexuálnych škandálov ďalej riešiť.
  • Katolícka cirkev v Austrálii koncom augusta odmietla zákon, podľa ktorého majú kňazi nahlásiť prípady zneužívania maloletých detí, ak sa o nich dozvedia počas spovede. Cirkev sa odvoláva na spovedné tajomstvo.
  • V rokoch 1945 až 2010 malo byť v Holandsku zneužitých kňazmi až 20-tisíc detí. Len pred pár dňami holandský denník NRC zverejnil, že viac ako polovica spomedzi všetkých holandských rímskokatolíckych kardinálov či biskupov – 20 z 39 – sa podieľala na zneužívaní detí. Štyria mali deti zneužívať, ďalších 16 krylo činy iných duchovných.
  • V roku 2015 súd v Nitre odsúdil kňaza z Nevidzian Pavla Kobidu za sexuálne zneužívanie 11-ročnej školáčky. Dostal trojročnú podmienku a zákaz činností, pri ktorých prichádzal do kontaktu s deťmi.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie detí #zneužívanie detí kňazmi