Vyšší počet realizovaných kontrol prevádzok nebalenej zmrzliny je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa „potrebné vnímať ako opatrenie za účelom prevencie zdravia obyvateľov“. „Pri kontrolách sme zistili viaceré pochybenia, a to buď priamo na mieste (nedostatky v prevádzkovej hygiene), alebo z výsledkov laboratórne vyšetrených vzoriek zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií),“ priblížil.
Počas leta 2018 hygienici celkovo vykonali 1 504 kontrol prevádzok a celkovo preverili 975 zmrzlinární. „Najviac ich bolo v Žilinskom kraji (177 prevádzok), v Nitrianskom kraji (162 prevádzok) a v Prešovskom kraji (138 prevádzok),“ zhodnotil Mikas.
Pri kontrolách v niektorých prevádzkach našli hygienici napríklad znečistené pracovné plochy, mraziace boxy alebo špinavé steny. Pracovníci nemali vhodný pracovný odev alebo mali špinavé ruky. V zmrzline tiež našli napríklad „nadlimitný počet podmienene patogénnych mikroorganizmov, koliformných baktérií, kvasiniek alebo plesní“.
Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 169 blokových pokút v celkovej sume 14 109 eur. Najviac, a v najvyššej celkovej sume, ich bolo podľa ÚVZ v Nitrianskom kraji, a to 56 blokových pokút v celkovej sume 4 747 eur.
Jedna prevádzka musela po kontrole hygienikov do odstránenia nedostatkov pozastaviť svoju činnosť.