Muž z identikitu k vražde Kuciaka údajne spáchal samovraždu

Vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy poznačila tragédia. Mladý muž, ktorého vyšetrovatelia označili za svedka, si siahol na život. Ronalda R. (†24) pôvodne zadržala polícia pri razii na podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, hneď na druhý deň ho však prepustila na slobodu. Práve on mal byť vyobrazený na identikite, ktorý pred viac ako mesiacom zverejnil dozorujúci prokurátor. Prokuratúra o okolnostiach samovraždy mlčí..

19.10.2018 07:25 , aktualizované: 19:29
kriminalita Kuciak vražda Špeciálna prokuratúra Foto: ,
Identikit zverejnený k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (435)

O nešťastí informoval denník Nový čas a upresnil, že 24-ročný muž spáchal samovraždu v stredu večer. Muža mala na povale rodinného domu v Kolárove nájsť obeseného jeho matka.

Podľa informácií denníka Pravda skôr, ako to urobil, zrušil svoj profil na Facebooku aj na ďalších sociálnych sieťach. Hovorkyňa krajskej polície v Nitre Božena Bruchterová pre Pravdu povedala, že vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. „Privolaný lekár predbežne vylúčil cudzie zavinenie a nariadil vykonať pitvu,“ dodala. Nekomentovala však, či išlo skutočne o muža zadržaného vo veci dvojnásobnej vraždy.

Úrad špeciálnej prokuratúry neodpovedal na naše otázky, či jeden z ôsmich zadržaných zomrel, ani či išlo o muža, ktorého stotožnili na základe identikitu. „Vo veci úkladnej vraždy dvoch osôb sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie. Ďalšie informácie budú verejnosti poskytnuté hneď, ako to dovolí stav vyšetrovania, a v rozsahu, ktorý neohrozí ďalší stav prípravného konania,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

K téme sa vyjadruje rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Video

Nový Čas tvrdí, že práve Ronald je mužom na identikite, ktorý 17. septembra zverejnila prokuratúra. „Na mieste činu sa mohla pohybovať doteraz nestotožnená osoba, ktorá by mohla mať informácie o vražde alebo o páchateľoch,“ uviedol ešte vtedy dozorujúci prokurátor.

Medzi zadržanými bola 27. septembra podľa denníka aj Ronaldova matka, ktorá bola priateľkou obvineného Miroslava M., ktorý je obvinený v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa obvinenia bol Miroslav M. vo Veľkej Mači s ďalším podozrivým z vraždy Tomášom Sz. a robil mu šoféra.

Bývalý prokurátor sa s takouto situáciou ešte nestretol

Advokát a bývalý prokurátor Ladislav Kuruc hovorí, že sa počas svojej praxe nestretol so situáciou, keď by svedok spáchal samovraždu. „Neviem o prípade, kedy by došlo k takémuto skratu, či už v dôsledku nejakého trestného stíhania, alebo jeho hrozby. Navyše nerozumiem, veď on bol ako svedok. Ťažko povedať, čo sa tam v tých vzťahoch odohrávalo. Neviem, máme málo informácií,“ nazdáva sa Kuruc. V zverejnení identikitu, na ktorom mal byť vyobrazený svedok, a nie páchateľ, problém nevidí. „Myslím si, že to bol bežný a zákonný postup polície aj prokuratúry. Stačí podozrenie, oni sa rozhodli podľa toho, v akom štádiu bolo vyšetrovanie. Ale nevidím v tom nič nezákonného,“ doplnil Kuruc.

Špekulovať o tom, či samovražda mohla súvisieť s vývojom okolo prípadu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, nechcel ani bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Nemáme k tomu žiadne informácie a variť z vody sa nedá. Vyšetrovať sa, samozrejme, budú všetky okolnosti, čiže nič nemožno vylúčiť. No treba počkať na vyšetrovanie. Všetko ostatné sú špekulácie, ktoré sa o dve hodiny môžu ukázať ako absolútne jalové. Dôležité sú fakty,“ podčiarkol Žitný.

Psychiatrička: Mohol to byť tlak médií, ale tiež strach.

Podľa psychiatričky Danice Caisovej je samovražda sama osebe záhada. Ak aj človek zanechá list na rozlúčku alebo vopred hovorí o tom, že nechce žiť, v konečnom dôsledku nikdy naisto nie je jasné, čo bolo v jeho živote tou povestnou poslednou kvapkou. „Nevieme, čo nakoniec spôsobilo prelomenie pudového, hlboko vrodeného inštinktívneho sebazáchovného mechanizmu,“ konštatovala psychiatrička.

Podobne to vidí aj v prípade samovraždy Ronalda R. „Mohol to byť tlak médií, ale tiež strach. Obava z dlhodobého väzenia alebo z toho, že sa dostane do situácie, kedy bude obvinený a bude mať pocit, že to obvinenie je nesprávne, že jeho miera zavinenia je menšia ako dĺžka trestu, ktorá by mu hrozila. Vo všeobecnosti, človek sa môže báť aj toho, že tí, v prospech ktorých konal, sa môžu pomstiť jemu alebo jeho rodine. A nakoniec sú aj tzv. bilančné samovraždy, kde človek zváži za a proti a pri chladnom rozume sa rozhodne, že napríklad nechce niekoho zradiť, tak spácha samovraždu,“ objasnila ďalej Caisová. Skutočnosť, že si mladý muž pred samovraždou zrušil profily na sociálnych sieťach, môže naznačovať mnohé. „Môže to svedčiť o tom, že sa mohol chystať ujsť, mohol sa chystať skryť, mohol sa chystať zomrieť,“ uzavrela psychiatrička.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelil páchateľ 21. februára tohto roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov obvinila polícia 28. septembra štyri osoby. Strelcom mal byť bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz., ktorému pomáhal jeho bratranec a bývalý vojak Miroslav M. Podnikateľa Zoltána A. vyšetrovatelia považujú za sprostredkovateľa a za objednávateľa vraždy označujú Alenu Zs. z Komárna. Od 30. septembra sú na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici všetci štyria vo väzbe.

Zoltán A. počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy označil podnikateľa Mariana Kočnera za hlavného objednávateľa.

O smrti novinára a jeho priateľky sa verejnosť dozvedela v pondelok 26. februára. Ján pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky.

To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po jeho vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra '89, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

435 debata chyba
Viac na túto tému: #Kolárovo #vražda novinára Jána Kuciaka