Z boja na Ukrajine je obvinený aj Slovák

Z účasti v ozbrojenom konflikte na Ukrajine je obvinený aj jeden Slovák. Mário R. z Banskej Bystrice pôsobí podľa polície minimálne od roku 2015 najmä v regióne Donbas. Za aktívne podieľanie sa na bojovej činnosti vo vojne na území iného štátu mu hrozí osem rokov, bol naňho vydaný zatykač. Polícia neprezradila, či niečo podobné hrozí aj iným Slovákom bojujúcim na Ukrajine.

27.11.2018 08:00
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (41)

O stíhaní Mária R. informovala polícia na svojom Facebooku v prvej polovici novembra. Vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky NAKA muža obvinil zo zločinu účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu. „Ide vôbec o prvý prípad, kedy bolo vznesené obvinenie občanovi Slovenskej republiky za aktívnu účasť na bojoch v rámci ozbrojeného vojenského konfliktu na území Ukrajiny proti Ukrajinskej armáde,“ uviedla polícia. Podľa policajtov obvinený Mário R. minimálne od júla 2015 až dosiaľ bojuje aj so zbraňou na strane proruských separatistov najmä v Doneckej oblasti v regióne Donbas.

V súčasnosti pokračuje vyšetrovanie, polícia o detailoch bližšie neinformuje. „Obvinený Mário R. je v pátraní od 28. 11. 2016 a bol na neho vydaný príkaz na zatknutie,“ skonštatovala Andrea Dobiášová z komunikačného oddelenia Prezídia Policajného zboru. Na otázku, či na Ukrajine bojuje viac Slovákov a či má polícia ešte niekoho v hľadáčiku, neodpovedala. „K prípadom, ktoré sú v súčasnosti v preverovaní, sa vyjadrovať nebudeme,“ naznačila Dobiášová.

Máriovi R. hrozí väzenie na dva až osem rokov. Podľa medializovaných informácií bol v minulosti sedemkrát súdne trestaný, z toho trikrát nepodmienečne. Televízia Markíza o ňom ešte v roku 2014 informovala, že v Banskej Bystrici, odkiaľ pochádza, mal povesť autičkára, zlodeja a násilníka. V jednom prípade mal byť uznaný za vinného z ublíženia na zdraví, za čo dostal 60-mesačný trest odňatia slobody.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Kerčský prieliv #proruskí separatisti #vojna na Ukrajine