Sneh a vietor odrezal dediny od prúdu, medzi Žilinou a Čadcou sú kolóny

Premávku na ceste 1/11 zo Žiliny v smere na Čadcu postupne obnovujú. Nákladné motorové vozidlá bude polícia púšťať po etapách, osobné bez obmedzení.

13.01.2019 17:30 , aktualizované: 14.01.2019 22:44
SR Terchová snehová kalamita ZAX Foto: ,
Neprejazdné, snehom zasypané a zafúkané komunikácie trápia obyvateľov a chatárov v Terchovej.
debata (32)

Čiastočne obnovená je aj premávka v smere na Českú republiku od Čadce. "Avšak treba rátať s obojsmernými kolónami nákladných motorových vozidiel.

Naďalej platí výstraha na celom území Žilinského kraja pred silnou poľadovicou, informovalo v pondelok večer operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Kalamita v celom Žilinskom kraji

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou bola v pondelok večer v Žilinskom kraji v dvoch mestách a 26 obciach. Mimoriadnu situáciu vyhlásili aj mesto Krásno nad Kysucou (okres Čadca) a obce Novoť, Zákamenné a Sihelné (okres Námestovo). TASR o tom v pondelok informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V Žilinskom kraji je momentálne mimoriadna situácia v okrese Čadca v mestách Čadca a Krásno nad Kysucou a v obciach Makov, Radôstka, Stará Bystrica, Nová Bystrica, Klokočov, Olešná, Raková, Korňa, Staškov. V okrese Žilina v obciach Belá, Lysica, Terchová a Lutiše. V okrese Dolný Kubín v obciach Pribiš a Pucov. V okrese Námestovo v obciach Novoť, Zákamenné, Sihelné, Mútne, Oravské Veselé, Klin, Oravská Lesná, Rabčice, Oravská Polhora a Rabča. V okrese Kysucké Nové Mesto v obci Ochodnica.

Spoločným menovateľom situácie v uvedených obciach je podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline najmä opätovné sneženie a padanie snehu zo striech. „V niektorých obciach je po spadnutí snehu zo striech na ceste okamžite meter snehu a cesta je neprejazdná. No a v niektorých obciach zistili, že keď sa snažili sneh len odhŕňať a neodvážali ho, po opätovnom snežení ho už nebude kde odhŕňať, lebo sa vytvorili mantinely. Komunikácie by mali byť priechodné minimálne pre jedno auto. Preto odstraňujú sneh, aby vytvorili miesta na vyhýbanie áut. Tak musia začať odvážať sneh aj tam, kde ho predchádzajúce dni neodvážali,“ vysvetlil Hollý.

Kvôli snehu bez elektriny

Bez elektriny kvôli snehu a vetru zostalo až 15-tisíc odberných miest. V obci Papradno neďaleko Považskej Bystrice sa deti nedostali ani do školy.

Odstraňovanie porúch v teréne komplikoval elektrikárom ťažký sneh a premočený terén. Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná, informoval, že mimo prevádzky zostalo 170 distribučných trafostaníc, ktoré sú v ich správe. „Najhoršia situácia je na Liptove v obciach Liptovský Trnovec, Liptovská Sielnica, Liptovské Matiašovce, Bobrovník, ale aj v Kráľovej Lehote, konkrétne v osade Čierny Váh,“ vymenoval v pondelok ráno s tým, že v týchto oblastiach je bez prúdu viac ako šesťtisíc odberných miest.

V Papradne nemali elektrinu v polovici obci od polnoci, ráno preto starosta Roman Španihel deťom pred budovou školy a škôlky oznámil, že sa môžu vrátiť domov. „V noci sa tam nekúrilo, fungovať nemohla ani kuchyňa,“ povedal. „Potom prišlo oteplenie, sneh sa začal topiť a keďže autá mali problémy s prejazdom, musel som zavolať bagre, traktory a odvážame sneh na jedno miesto. Celkovo na tom pracuje päť strojov,“ dodal.

Výrazné výpadky postihli aj lyžiarske stredisko Kubínska hoľa, kde zostalo bez elektriny 23 trafostaníc a stovky odberateľov. Poruchu evidovali aj v lyžiarskom stredisku Martinské hole. Stovky odberateľov zostali bez prúdu tiež v Bytči. Rovnako na tom boli desiatky domácností v kysuckých dedinách Dlhá nad Kysucou, Nesluša, Olešná a Vychylovka. V regióne Turiec bol výpadok v obciach Trusalová a Sklené, aj v susednom Ráztočne, ktoré už patrí do prievidzského okresu. Niekoľko desiatok odberateľov zostalo bez prúdu aj v Podkoniciach pri Banskej Bystrici. „Vo väčšine prípadov sú za výpadkami stromy popadané na elektrické vedenia, polámané a poškodené stĺpy či izolátory,“ vysvetlil Gejdoš. Pracovníci údržby Stredoslovenskej distribučnej sú podľa neho v teréne s maximálnym nasadením a postupne budú odstraňovať, podľa priority, všetky poruchy. „Je otázne, ako dlho im to bude trvať, lebo počasie je veľmi nepriaznivé a na niektoré miesta sa nedá dostať,“ povedal hovorca. „Viaceré postihnuté lokality sú husto zasnežené ťažkým, mokrým, snehom, prípadne je terén úplne premočený. Množstvo porúch treba odstraňovať v lesoch a na odľahlých miestach,“ dodal.

Od skorého rána bola bez prúdu aj Liptovská Sielnica. Starosta Igor Guráň a jeho obyvatelia si však už krátko po ôsmej mohli vydýchnuť. „Dodávku obnovili pomerne rýchlo, takže nám odľahlo,“ povedal. V obci sa však s častými výpadkami pasujú už niekoľko rokov. „Stávalo sa to aj niekoľkokrát za deň. Trvalo to vždy asi dve minúty. Trpeli tým spotrebiče, chladničky, práčky, počítače,“ vysvetlil. Problém podľa neho ustal niekedy na jeseň. „Mysleli sme si, že už máme pokoj, lebo pár mesiacov bolo všetko v poriadku. Tešili sme sa však krátko. Teraz v januári je to už druhý časovo rozsiahlejší výpadok,“ dodal, dúfajúc, že tak skoro sa to už opakovať nebude.

V susednom Bobrovníku nám starostka Jana Bažíková potvrdila, že bez elektriny boli tiež od piatej rána. „Napadlo veľa ťažkého a mokrého snehu. Bez prúdu sme zostali niekoľko hodín, pracovníčka na obecnom úrade má preto voľno,“ vysvetlila. Tvrdí, že výpadky mávajú často, nielen pri kalamitných situáciách. „Je to veľký problém. Sťažujú sa na to aj firmy v obci, trpia tým najmä servery,“ povedala.

Kalamitný stav a neustále pribúdajúci sneh na chvíľu „vykoľajil“ aj Kubínsku hoľu. „Našťastie, už o štvrť na desať bola porucha odstránená. Lyžiari si však hodinku museli počkať, kým sme sa rozbehli. Normálne začíname o pol deviatej ráno,“ hovorí vedúci lyžiarskeho strediska Peter Mádera. „Všetko v pohode zvládame, aj ľudia chápali, že v takomto počasí sa to stáva. Takže žiadny stres,“ povedal s tým, že u nich stále sneží. „Vo vrchnej časti strediska nám pribudlo 40 centimetrov snehu, v dolnej 20. Ale je zima a tak to má byť,“ dodal spokojne. Už druhý výpadok počas tejto sezóny zaznamenali aj Martinské hole, kde spadol kábel vzdušného vedenia. „Keďže stredisko, ako aj takmer všetky ubytovacie kapacity sú závislé na elektrine, problémy sú značné. Súvisí s tým napríklad okamžité ukončovanie viacdenných pobytov,“ posťažovali sa v stredisku, ktoré bolo mimo prevádzky celý deň.

V hlavnom meste vietor vyvracal stromy

Kým na severe Slovenska úradujú sneh a vietor, v Bratislave je to „len“ silný vietor. Ten bolo cítiť v priebehu pondelka aj vo vnútri budov, keď sa niektoré budovy viditeľne otriasali. Stali sa aj prípady, kedy vietor vyvracal stromy.

VIDEO: Vietor v Bratislave vyvrátil strom, ktorý spadol priamo na zaparkované autá.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.

Donovaly a Šturec sú pre nákladnú dopravu neprejazdné

V dôsledku sneženia sú horské priechody Donovaly a Šturec uzatvorené pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Na Besníku, rovnako tak v Trstenej a okolí sa na cestách vytvárajú snehové jazyky. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Podľa poslednej aktualizácie sú diaľničné a rýchlostné úseky i cesty nižších kategórií a horské priechody zjazdné. Diaľnice majú povrch väčšinou vlhký a mokrý. „Kašovitá vrstva snehu sa vytvára na úseku diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité a na úsekoch rýchlostnej cesty R3 Trstená – Tvrdošín, Sedliacka Dubová – Široká, tiež na obchvate Hornej Štubne a obchvate Svidníka,“ informujú cestári.

Územie Žilinského kraja zasiahlo minulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ci­est.

Aktuálna predpoveď pre sever krajiny je, že spadne niekoľko centimetrov nového snehu. Sivé stĺpce predstavujú očakávaný úhrn snehových zrážok v milimetroch.

Predpoveď počasia SHMÚ pre Terchovú. Foto: SHMÚ
Predpoveď počasia SHMÚ pre Terchovú. Predpoveď počasia SHMÚ pre Terchovú.

SHMÚ vydal výstrahy

V niektorých okresoch na severe Slovenska môže v najbližších dňoch napadnúť 50 – 80 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy s platnosťou od nedele 21.00 do stredy (16.1.) 8.00 h. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Čadca, Bytča, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ďalšie okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa. Napadnúť tam môže 30 – 50 cm.

Snehová nádielka v Liptove. Aktuálna snímka je... Foto: Boris Klukoš
Snehová nádielka v Liptove. Snehová nádielka v Liptove. Aktuálna snímka je z hôr neďaleko Ružomberka.

Od nedele do stredy si podľa meteorológov treba dať pozor aj na snehové jazyky a záveje. Vydali preto výstrahu prvého, v niektorých okresoch aj druhého stupňa. Okrem oblastí, kde má napadnúť veľké množstvo snehu, by vodiči mali spozornieť aj na severe Prešovského kraja, najmä od pondelka (14.1.) do stredy.

Bratislava je z hľadiska formy zrážok iný svet

V Bratislave sa sneh cez víkend roztopil. Aké bude počasie v najbližších dňoch v hlavnom meste Slovenska? Modré stĺpce v grafe predstavujú úhrn dažďových zrážok.

Aké počasie očakáva SHMÚ v Bratislave. Foto: SHMÚ
Aké počasie očakáva SHMÚ v Bratislave. Aké počasie očakáva SHMÚ v Bratislave.

VIDEO: Sneh prekáža nielen na cestách, ale aj na chodníkoch. Pozrite si vo videu TV Pravda ako obce nezvládajú tohtoročnú zimu.

Video

VIDEO: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #snehová kalamita