VIDEO Kauza neurochirurgie na Kramároch: Udrží sa prednosta Šteňo na stoličke?

Situácia na neurochirurgickej klinike na bratislavských Kramároch sa vyhrocuje čoraz viac. Nie je vylúčené, že skončí výmenami na riadiacich postoch kliniky. Nevylúčila to ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru). Ministerka sa v parlamente zúčastnila na rokovaní zdravotníckeho výboru, ktorý sa zaoberal sporom medzi manažmentom bratislavskej Univerzitnej nemocnice so zamestnancami. Na poslancov sa obrátili pracovníci listom v januári. Písali v ňom, že klinike hrozí kolaps.

22.01.2019 09:16 , aktualizované: 18:55
debata (8)
Video

Do Národnej rady prišli všetky dotknuté strany, prednosta kliniky Andrej Šteňo, riaditeľka nemocnice Renáta Vandriaková a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. .„Je neštandardné, že z jednej kliniky chce odísť niekoľko lekárov. Na takejto klinike nemôže byť niečo v poriadku, treba sa pozrieť na systém jej fungovania a možno pristúpiť k tomu, aby sa vedenie kliniky presúťažilo," uviedla Kalavská. Narážala pritom na situáciu z minulého roka, keď sa postupne rozhodlo opustiť kliniku až desať lekárov. Ako dôvod mali uvádzať nevyhovujúce medziľudské vzťahy s prednostom Šteňom. Vandriaková označila kliniku za rizikovú. „Problém je v komunikácii, a nie z mojej strany, ja som deklarovala úplnú otvorenosť," podčiarkla riaditeľka.

Prednosta Šteňo sa ďalšej spolupráci s vedením nemocnice nebráni, rozhodnutie ministerky, prípadne riaditeľky o jeho odvolaní bude rešpektovať. „Nie som prilepený k stoličke. Ja chcem robiť neurochirurgiu," reagoval.

Šteňo s kolegami upozornil na kritickú situáciu v otvorenom liste, ktorý adresoval poslancom Národnej rady v polovici januára. V liste sa vyjadrili, že klinike hrozí kolaps. Zdravotnícki pracovníci oddelenia sa v ňom sťažovali na nedostatočné materiálno-technické vybavenie, ktoré podľa nich ohrozuje zdravie pacientov. „Nateraz z dôvodu absencie operačných stolov posúvame operácie pacientov s nádormi mozgu, vrátane detí, oddelenia sa prepĺňajú a nervozita pacientov i personálu každým dňom narastá," opisovali atmosféru.

Vedenie nemocnice po medializácii prípadu pre kliniku zapožičalo nový operačný stôl. Pre pracovníkov neurochirurgie na Kramároch je stôl k dispozícii od pondelka. Situáciu však úplne nerieši. Podľa Šteňa nie je vhodný na všetky zdravotnícke úkony a chýbajú mu určité komponenty, ktoré sa budú musieť dokúpiť. Trvalým riešením je kúpa nových operačných stolov. Predchádzať jej však musí verejné obstarávanie. Klinika by novou technikou mala po jej vysúťažení disponovať v druhom polroku tohto roka. Prednosta poukázal, že pre nedostatočné technické vybavenie posielali pacientov na zákroky do iných nemocníc, napríklad do Nitry. Na výbore spomenul aj iné ťažkosti, napríklad nedostatok zdravotných sestier.

„Od prvého momentu, ako som sa dozvedela o probléme s operačnými stolmi, som danú vec riešila a v extrémne krátkom pracovnom čase. Za deväť dní sa mi podarilo formou zapožičania obstarať operačný stôl, ktorý bol počas pondelka v popoludňajších hodinách nainštalovaný na kliniku neurochirurgie," obraňovala svoje kroky na výbore Vandriaková. Zároveň tvrdila, že o odklade operácie vážne chorého pacienta sa dozvedela z médií, nikto z kliniky ju o tom neinformoval. Šteňo oponoval tým, že riaditeľke dal vedieť o nedostatku operačných stolov. Predpokladal teda, že pochopí vážnosť situácie a dôsledky, ktoré z toho vyplývajú.

Ministerstvo zdravotníctva pripomenulo, že do neurochirurgickej kliniky na Kramároch dlhodobo investuje nemalé finančné prostriedky. Len za posledné dva roky malo ísť o sumu nad 700-tisíc eur. „Pre rezort je prioritou, aby pacient dostával adekvátnu zdravotnú starostlivosť v adekvátnom čase. S neurochirurgickou klinikou sme komunikovali vždy korektne a transparentne. Tak ako aj pri iných zdravotníckych zariadeniach, aj v tomto prípade robíme všetko pre to, aby veci fungovali," doplnila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Kalavská bola nespokojná s tým, že zdravotnícky výbor zasadá už druhýkrát kvôli tej istej klinike. „Je prinajmenšom zvláštne, že stále tá istá klinika má problém a pritom sa do nej dosiaľ v rámci UNB najviac investovalo a plánujú sa ďalšie veľké investície, o ktorých je vedenie informované. Uvedomujeme si, že pracovné podmienky na mnohých klinikách nie sú najlepšie a prístrojová technika je zastaraná, ale robíme maximum, čo je v našich silách, a preto prosíme o konštruktívnu spoluprácu všetkých zainteresovaných strán,“ vyzvala ministerka.

Výbor neprijal žiadne uznesenie. „Vnímali sme to, ako informovanie zo strany riaditeľky nemocnice a zo strany prednostu Šteňa. Poprosil som ministerku Kalavskú, aby v danej veci urýchlene konala. Ubezpečila ma, že riešenie je už v procese." vyjadril sa predseda výboru Štefan Zelník (SNS).

Členka výboru Jana Cigániková (SaS) si myslí, že zasadnutie výboru malo zmysel. Riešeniu problému podľa nej pomohla aj medializácia. Za nedostatok považuje aj to, že zdravotníctvu zo strany ministerstva chýba koncepcia, čo podľa nej potvrdzuje aj zámer otvoriť ďalšie pracovisko neurochirurgie v bratislavskom Ružinove.

Ministerstvo, vedenie nemocnice aj prednosta Šteňo sa zhodli na tom, že zaobstarávať stoly od mája 2017, pričom klinika ich stále nemá, je neúnosné. Ako vinníka Kalavská označila bývalé vedenie nemocnice na čele s Jurajom Kovácsom. „Všade deklarujem, že máme prostriedky na investíciu do nemocníc. Nechcem, aby naša dobrá snaha dostať čím viac kvalitných a špičkových prístrojov do nemocníc pre našich lekárov a pacientov bola nejako dehonestovaná alebo spomaľovaná neadekvátnou prácou iných pracovníkov," zdôraznila Kalavská. Nové vedenie nemocnice a súčasná riaditeľka majú podľa slov ministerky jej dôveru.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #UNB #neurochirurgia