Saková: Ešte nevieme, či Vietnamca uniesli v našom špeciáli

Vyšetrovanie únosu vietnamského občana zatiaľ nepotvrdilo, či k tomuto činu došlo s použitím slovenského vládneho špeciálu. V diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu, ktorú moderuje Zuzana Martináková, to povedala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

15.02.2019 06:00
debata (167)
Video

Nemeckí vyšetrovatelia prišli tento týždeň do Bratislavy, závery zatiaľ nie sú známe. Saková zopakovala, že ak bolo Slovensko do únosu zatiahnuté, tak nevedome. Šéfka rezortu vnútra v relácii priznala, že o výberové konanie na nového policajného prezidenta zatiaľ nie je zo strany možných kandidátov záujem.

Saková pripomenula, že vyšetrovanie únosu vedie nemecká strana, keďže práve v Nemecku k nemu došlo. Slovensko poskytuje súčinnosť. „Všetci tí, ktorí boli zbavení mlčanlivosti na žiadosť nemeckej strany alebo na dožiadanie prokurátora, sú vypočúvaní,“ povedala. Vlani zbavila v tejto veci mlčanlivosti 42 príslušníkov Policajného zboru. „Po uzavretí celého vyšetrovania prokuratúra z nemeckej strany bude informovať prokuratúru na slovenskej strane o výsledkoch aj priebehu vyšetrovania. Všetky tieto informácie dostane v prvom rade Generálna prokuratúra,“ dodala ministerka.

Vyšetrovanie tejto kauzy sa na Slovensku uberalo aj iným smerom, skúmalo sa, či boli do únosu vedome zapletení predstavitelia štátu. „Pokiaľ Slovensko bolo zatiahnuté do únosu vietnamského občana, tak skutočne nevedome,“ uviedla ministerka a zároveň zdôraznila, že „ešte nevieme, či k únosu vietnamského občana došlo s použitím letky ministerstva vnútra“. K odchodu bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera z ministerstva vnútra Saková povedala, že o tejto možnosti hovorila s Krajmerom už koncom minulého roka. „Oznámil mi, že z rodinných a osobných dôvodov chce opustiť Policajný zbor a taktiež už nechce pôsobiť na ministerstve.“

Saková obhajovala rozhodnutie odňať časť prípadu okolo vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pôvodnému vyšetrovaciemu tímu. Ide o nové zistenia, ktoré smerujú k plánovaným vraždám prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a exministra Daniela Lipšica. Po novom sa nimi zaoberá policajná inšpekcia, ktorá slúži na vyšetrovanie trestných činov policajtov. „Pán policajný prezident má dôvodné podozrenia, keďže mohlo prísť k lustrácii chránených osôb, že evidentne budú v celom prípade zakomponovaní aj príslušníci Policajného zboru, ktorí sa mohli k takýmto informáciám dostať,“ povedala Saková a pripomenula, že aj z vraždy Kuciaka je obvinený bývalý policajt.

zväčšiť Ministerka vnútra Denisa Saková (vpravo) v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
saková, martináková, Ide o pravdu Ministerka vnútra Denisa Saková (vpravo) v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

Ministerka neobišla ani tému farmárov. Uviedla, že čo sa týka subvenčných podvodov s eurodotáciami, NAKA rieši 58 takýchto prípadov. Farmári sú nespokojní aj preto, že sa cítia utláčaní a tvrdia, že čelia pozemkovej mafii. Podľa ministerky ich podnety vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra. „Je tam 16 trestných konaní, v rámci 13 už bolo začaté trestné stíhanie, jeden skutok je pred začatím trestného konania a v dvoch prípadoch už boli aj obvinené dve civilné osoby a jeden príslušník Policajného zboru,“ skonštatovala ministerka.

Ministerka Saková vypísala výberové konanie na nového policajného prezidenta aj na šéfa policajnej inšpekcie. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do 8. marca. Saková priznala, že zatiaľ nevie o tom, že by sa niekto prihlásil.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Denisa Saková #Zuzana Martináková #Ide o pravdu #kauza únosu Vietnamca