Občania SR môžu využiť nové elektronické formuláre pri súdnych konaniach

Občania môžu využiť nové elektronické formuláre pri súdnych procesoch, od ktorých si Ministerstvo spravodlivosti SR sľubuje zrýchlenie jednotlivých konaní.

07.03.2019 13:38
ministerstvo spravodlivosti, ministerstvo Foto: ,
Budova ministerstva spravodlivosti SR.
debata (3)

Od dnes sú k dispozícii na webovej stránke www.justice.sk a aj na www.slovensko.sk.

Na weboch pribudli nové štyri možnosti, konkrétne žaloba – návrh na začatie konania, neodkladné – zabezpečovacie opatrenie, podanie k spisovej značke a všeobecné podanie, ktoré môžu ľudia využiť v rôznych fázach konkrétneho konania. Šéf ministerstva Gábor Gál (Most-Híd) tvrdí, že novými možnosťami bude zlepšená komunikácia občanov so súdmi, ale bude aj zjednodušená práca advokátov. Podľa Gála získajú aj samotné súdy, ktoré môžu čerpať údaje priamo z elektronického systému. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

„Príjem podaní prostredníctvom formulárov je teraz komfortnejší aj pre súdy, aj pre verejnosť. Výhodou pre súdy je preberanie údajov o účastníkoch alebo stranách sporu a ostatných informácií z formulára priamo do informačného systému, čo urýchli spracovanie podania a minimalizovanie chýb pri manuálnom spracovávaní,“ povedal Gál. Formuláre sú podľa rezortu prispôsobené najmä civilným kódexom. Konkrétne Civilnému sporovému poriadku, Civilnému mimosporovému poriadku a Správnemu súdnemu poriadku, ktoré je možné zaslať súdu po prihlásení sa prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu.

Rozhodnutie rozšíriť možnosti víta aj Slovenská advokátska komora. Podľa jej šéfa Tomáša Boreca je elektronizácia v súčasnosti stále viac a viac potrebná. „Vzhľadom na vývoj spoločnosti smerom k výraznej elektronizácii vítame každý posun, ktorý pomôže k efektívnejšiemu fungovaniu justičného systému a budovaniu právneho štátu. Ako členovia pracovnej skupiny sme spolupracovali na tvorbe nových formulárov a sme radi, že sa dostanú do praxe,“ uviedol Borec.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál #Slovenská advokátska komora #súdne konanie