Žiga o Mochovciach: Je to nenormálne!

Drahšie a neskôr. Dostavbu tretieho a štvrtého bloku Mochoviec sprevádza posúvanie termínu dokončenia a predražovanie od samého začiatku. Inak to nie je ani teraz - tesne pred dokončením. Fámy o posune sa začali šíriť už po prvých správach o skončení horúcej hydroskúšky začiatkom apríla.

16.04.2019 14:06 , aktualizované: 16:02
debata (104)

Už vtedy padali úplne iné termíny ako ešte začiatkom roka. Pôvodne mal byť tretí blok spustený už v druhom štvrťroku tohto roka, čiže do konca júna.

Len v pondelok totiž vyšli Slovenské elektrárne s Jóbovými zvesťami a zverejnili správu o ďalšom posune spustenia tretieho bloku. A to o osem mesiacov. Reálne sa tak dá rátať s uvádzaním do prevádzky začiatkom budúceho roka. O stovky miliónov má však ísť hore aj rozpočet. Konkrétne padlo číslo 270 miliónov eur. To je ešte viac ako pred týždňom hovorili kritici z radov opozície. Teda z pôvodných 5,4 miliardy eur na 5,67 miliardy eur. Pôvodne sa v roku 2007 hovorilo o 2,8 miliardy eur.

Ide o jedenáste navyšovanie rozpočtu. To sa nepozdáva ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi. S vedením elektrární sa má stretnúť 29. apríla. „Požiadal som väčšinového akcionára o stretnutie, kde budeme preberať návrh, či súhlasíme s tým, aby sa rozpočet navyšoval a či budeme súhlasiť s predlžovaním termínu dostavby. Nie je normálne, aby sme mali na začiatku roka nejaké termíny a potom sa nedodržia,“ povedal minister. Žiadať chce aj personálne vyvodenie zodpovednosti a presný termínový kalendár.

Zverejnená informácia o natiahnutí dostavby a ďalších miliónoch však nie je podľa Žigu konečná. „Neuzatváral by som ani sumu, ani termín. Sme pripravení pomôcť tomuto projektu, či už z legislatívnej stránky, alebo pri ušetrení nejakých prostriedkov,“ pripustil Žiga. Štát by sa však podľa neho ako minoritný 34-percentný vlastník na dodatočnej sume podieľať nemal. „V žiadnom prípade nebude štát participovať na financovaní. Väčšinový akcionár to bude platiť,“ povedal Žiga. Štát si počká na dividendy z hospodárenia elektrární – tých sa štát vzdal, aby podporil dostavbu mochoveckej atómky. Podľa ministra ešte ďalších desať rokov, najprv sa totiž musia splatiť úvery čerpané na dostavbu.

Za meškaním sú Rakúšania

Staviteľ tvrdí, že je za tým dlhšie trvajúca horúca hydroskúška. Tú o mesiac a pol natiahla neplánovaná falošná aktivácia hasiaceho systému. Elektrárne sa vyhovárajú aj na protestujúcich Rakúšanov. Tým je atómka dlhodobo tŕňom v oku. Najnovšie chcú úplne zastavenie dostavby zvyšných dvoch blokov. Žiga v utorok opäť uisťoval, že bloky budú spustené, len ak budú bezpečné.

Financovanie navýšenia rozpočtu má byť podľa elektrární pokryté väčšinovým akcionárom spoločnosťou Slovak Power Holding B.V. Za ním je český EPH a taliansky Enel.

„Kým nebudeme mať všetky potrebné povolenia, palivo nebudeme zavážať, aj keď bude stavba plne technicky pripravená,“ vysvetľoval v pondelok šéf Slovenských elektrární Branislav Strýček. Za posunom je podľa neho aj naše členstvo v únii a medzinárodné dohovory. Situácia je tak iná ako pri prvých dvoch blokoch atómky. „Musíme byť pripravení na to, že niektoré povoľovacie procesy budú trvať výrazne dlhšie,“ povedal Strýček. Počas tohto obdobia si elektrárne budú musieť držať stovky vysokokvalifi­kovaných ľudí a našich dodávateľov v pohotovosti, odôvodnil predraženie.

Na stavbe v súčasnosti pracuje viac ako 3¤500 zamestnancov a dodávateľov, z toho približne dve tretiny na treťom bloku a zvyšok na štvrtom. Tretí blok je dokončený na 98,8 percenta a štvrtý na 84,6 percenta.

Jedného Taliana prepustili

Jedného z dvoch Talianov prepustili na slobodu. „Zadržaný P. R. bol prepustený na slobodu, pretože dôvody na väzbu sa nepreukázali. Stíhaný bude na slobode. Obvinenému N. C. bude zase doručené uznesenie o vznesení obvinenia formou právnej pomoci,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Zatknutie je podľa premiéra Petra Pellegriniho mementom pre všetkých akcionárov. "Nech sa na to dobre pozerajú tí, ktorí riadia Slovenské elektrárne, nech sa na to dobre pozerajú tí, ktorí zastupujú akcionára v Slovenských elektrárňach. Odkazujem im, že ak sa rovnako nezodpovedne správajú aj k dostavbe jadrovej elektrárne v Mochovciach, respektíve tunelujú pri jej dostavbe Slovenské elektrárne, tak urobím všetko preto, aby skončili rovnako, ako skončil ten pán na bratislavskom letisku,“ povedal premiér.

Finančná polícia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala v pondelok (15. 4.) po prílete z Milána na bratislavskom letisku občana Talianska, ktorého obvinila z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ Špecializovaného tímu národnej jednotky finančnej polície NAKA vzniesol obvinenie voči dvom občanom Talianskej republiky P. R. a N. C. – v čase spáchania skutku čelným predstaviteľom spoločnosti Slovenské elektrárne – za spáchanie obzvlášť závažného zločinu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Konaním obvinených súvisiacim s hospodárením s majetkom Slovenských elektrární vznikla podľa polície škoda viac ako 22 miliónov eur.

Súčasne došlo v Bratislave k zadržaniu jedného z obvinených, s ktorým bude polícia vykonávať procesné úkony a skúmať naplnenie dôvodov väzby. Špecializovaný tím vykonáva všetky potrebné úkony na preverenie podozrení týkajúcich sa dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie momentálne nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie.

Video: Polícia zadržala 15. 4. na letisku talianskeho občana obvineného zo spáchanie obzvlášť závažného zločinu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.
Video

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #trestný čin #zadržaný