Školské jedálne môžu poberať príspevky

Školské jedálne by mohli získať nový personál vďaka štátnym dotáciám. Rezort práce spúšťa projekt pod názvom Pracuj v jedálni, na ktorý vyčlenil 8,5 milióna eur. Počíta so vznikom tisícky pracovných miest. Dôvodom spustenia tejto štátnej pomoci pre zriaďovateľov základných škôl je zavedenie obedov zadarmo pre deti, ktoré má prísť do praxe v septembri.

23.04.2019 17:30
debata (2)

Školy už dávnejšie avizovali, že bezplatné jedlo zvýši počet stravníkov, a ony budú musieť rozšíriť personál kuchýň. Tvrdili, že na to nemajú peniaze. Finančná podpora od štátu im v tom má pomôcť. O príspevok na zamestnanie môžu ich zriaďovatelia zažiadať pre uchádzačov z evidencie úradov práce alebo čerstvých absolventov stredných škôl. Peniaze môžu využiť na pomocné sily aj kuchárov. Dohodlo sa na tom ministerstvo práce so Združením miest a obcí.

Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer) obce, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, o takúto pomoc majú záujem. „Ak niekto očakáva, že by sme s pomocou úradov práce vedeli pripraviť neviem aké množstvá špecialistov kuchárov, to by boli zbytočné očakávania,“ dodal Richter s tým, projekt je zameraný hlavne na pomocné sily. Minister verí, že aj vďaka týmto dotáciám zamestnávatelia ponúknu novému personálu z vlastných zdrojov takú mzdu, aby bola pre nich atraktívna.

Projekt sa spúšťa v máji, vtedy sa začne prvý nábor pracovníkov. Tým bude zaplatený kurz hygienického minima (50 eur) a zdravotný preukaz pre prácu s potravinami (10 eur). Reálne pracovné miesto vznikne od septembra, keď sa začína školský rok.

Podľa generálneho riaditeľa ústredia práce Mariána Valentoviča finančný príspevok na pomocného pracovníka v kuchyni má byť vypočítaný z 95 percent nákladov na celkovú cenu práce, čo v prepočte vychádza na 703 eur mesačne. V prípade kvalifikovanejšieho pracovníka to bude 843 eur mesačne. Školy dostanú peniaze najviac na 10 mesiacov, čiže jeden školský rok. „Po uplynutí podpornej doby zamestnávateľ nebude povinný pracovné miesto udržať,“ spresnila Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ústredia práce.

Pripravené sú tiež jednorazové príspevky, 93 eur na ošatenie, obuv či úrazové poistenie a 88 eur na mentora.

„Zaujímavá je ponuka príspevku pre mentora, pretože nového človeka bude treba zapracovať. Tieto peniaze však nepomôžu riešiť nárast práce vedúcich školských jedální, ktorým pribudne veľa administratívy,“ poznamenala riaditeľka Súkromnej základnej školy v Novej Dubnici Jana Kramárová. Doplnila, že zatiaľ nie je jasné, ktorých zriaďovateľov sa budú dotácie týkať. Rezort rokoval so Združením miest a obcí Slovenska. „U nás sú však aj cirkevní a súkromní zriaďovatelia,“ podotkla Kramárová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #základné školy #školské jedálne