Nad týraním zvierat privierame oči

Na laxný prístup kontrolórov, nelegálne množiarne či zvieratá, o ktoré sa ich majitelia dobre nestarajú upozorňujú ochranárske organizácie.

27.06.2019 15:00
pes, vyhladovanie, týranie Foto:
Osobitnou kapitolou sú rómske osady, kde je koncentrácia trpiacich zvierat najvyššia.
debata (1)

„Zákon na ochranu zvierat síce máme, ale staré myslenie pretrváva. Stretávame sa s tým nielen u majiteľov zvierat, ale aj u zamestnancov regionálnych veterinárnych a potravinových správ, na úradoch, súdoch, polícii,“ hovorí šéfka združenia SOS linka pre zvieratá v núdzi Mária Sliacka. S ľahostajným prístupom úradov sa vraj stretávajú pravidelne, vymožiteľnosť práva je takmer nulová.

Chýbajú exemplárne tresty a vysoké pokuty. „Sú smiešne nízke, skoro žiadne. Týranie sa často neposudzuje ako trestný čin. Sme radi, ak je vôbec kvalifikované ako priestupok,“ podotkla. Problémom je tiež to, že ľudia síce týranie nahlásia, ale potom sa boja ísť svedčiť, dopredu rezignujú.

Podľa ochranárov inšpektori regionálnej veterinárnej a potravinovej správy nestíhajú chodiť na kontroly. „Na podnety neodpovedajú celé mesiace a neraz ich vyhodnotia ako neopodstatnené. Svoje robia aj známosti, korupcia,“ myslí si Sliacka. Mnohí sa podľa nej boja chodiť na kontroly, majú strach z útokov ľudí, a aby sa vyhli problémom, radšej pokutu neuložia a opatrenia robia len naoko.

Osobitnou kapitolou sú rómske osady, kde je koncentrácia trpiacich zvierat najvyššia. Sliacka upozorňuje, že psy sú tam často uviazané na krátkych reťaziach a nemajú šancu uniknúť pred bitím či kopaním. Chýba im veterinárne ošetrenie, živoria na odpadkoch. „Úradníci a často aj samotní policajti sa tam boja chodiť, preto týranie zvierat ticho tolerujú,“ tvrdí ochranárka. Problémom sú aj množitelia, ktorých nelegálne aktivity fungujú najmä na južnom a východnom Slovensku. „Trpia tam desiatky zvierat v tesných klietkach. Majú ich ako stroje na rodenie, a keď už svoju úlohu naplnia, končia vyhodené na smetisku,“ opísala neľudské správanie podnikavcov.

Rezort vnútra pripravuje akčný plán boja proti environmentálnej kriminalite, v rámci ktorého sa bude riešiť aj téma týrania a zlého zaobchádzania so zvieratami. V pláne je novela Trestného zákona, ktorá má riešiť nový samostatný trestný čin porušovanie ochrany zvierat. Namierený bude aj proti množiteľom. „Uvedomujeme si, že Slovensko je často označované ako jeden z najväčších nelegálnych vývozcov šteniat v rámci Európskej únie,“ uviedla šéfka rezortu Denisa Saková (Smer). „V spolupráci s Policajným zborom vyvíjame tiež aktivity smerom k Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ministerstvu pôdohospodárstva a Generálnej prokuratúre. Ide o vypracovanie usmernení pre zvýšenie efektivity kontrol u osôb, ktoré sú podozrivé z protiprávnej činnosti v oblasti ochrany zvierat,“ objasnila ministerka.

Pripomenula, že jej rezort v spolupráci s vedením polície urobil od 1. apríla tohto roka organizačnú zmenu, keď došlo k vytvoreniu regionálnych pracovísk na odhaľovanie a dokumentovanie environmentálnej trestnej činnosti, kam patrí aj týranie zvierat. Aktuálne vraj pripravujú rozsiahle vzdelávanie policajtov v tejto oblasti.

Požiadavky ochranárov

  • Sprísnenie podmienok pre majiteľov zvierat, nemali by ich vlastniť ľudia v hmotnej núdzi, ktorí nemajú ani na svoje živobytie, a psychicky chorí s prejavmi agresivity.
  • Štát by mal vyčleniť peniaze na pomoc útulkom, prispievať tiež na kastrácie.
  • Je potrebné sankcionovať akékoľvek množenie zvierat a ich ponúkanie na inzertných portáloch – s výnimkou registrovaných chovných staníc.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie zvierat #ochrana zvierat