Otrasy v justícii: NAKA okrem Jankovskej zaistila mobily sudcom i prokurátorom

Monika Jankovská nateraz zostáva vo funkcii štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti. Po tom, čo jej polícia zaistila mobilný telefón v súvislosti s vyšetrovaním komunikácie s Marianom Kočnerom, o jej odchode nehovoril ani minister Gábor Gál (Most-Híd), ani Robert Fico, šéf Smeru, ktorého je nominantkou. Premiér Peter Pellegrini (Smer) povedal, že sa k osobe štátnej tajomníčky vyjadrí "veľmi rýchlo a veľmi jasne", pokiaľ sa preukáže, že nekonala tak, ako štátny orgán konať má.

23.08.2019 11:51 , aktualizované: 20:40
statna tajomnicka Monika Jankovska Foto: ,
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.
debata (564)

„Nebudem robiť súdy na základe strohých informácií. Mám informáciu, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala u viacerých osôb, požiadala o poskytnutie mobilných telefónov. Na základe toho dnes nebudem prijímať stanovisko, či pani štátna tajomníčka má, alebo nemá zotrvať vo funkcii. Samo o sebe požiadanie o odobratie telefónu, aby sa prešetrili skutočnosti, ešte nehovorí, že sa niečo stalo,“ povedal predseda vlády novinárom.

Opozícia, naopak, vyzýva Jankovskú na demisiu. Štátna tajomníčka je v súčasnosti na dovolenke. O mobily prišli v uplynulých dňoch aj ďalší predstavitelia justície.

Polícia vo štvrtok potvrdila, že NAKA vykonala početné zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Viac informácií neposkytla. Dodala, že v úkonoch sa pokračovalo aj v piatok. „Pokračujeme v procesných úkonoch, k miestam a osobám sa nateraz nebudeme vyjadrovať,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Koľkým sudcom či prokurátorom zaklopali na dvere elitní policajti, zatiaľ nie je známe. Vo štvrtok priznala takúto návštevu štátna tajomníčka z ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová skonštatovala, že štátna tajomníčka odovzdala polícii svoj telefón a je plne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní. Uviedla tiež, že Jankovská je ochotná vypovedať, polícia ju však o to zatiaľ nepožiadala. V súčasnosti je Jankovská na plánovanej dovolenke.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) neodpovedal na otázku Pravdy, či má štátna tajomníčka jeho dôveru, nevyjadril sa ani k jej ďalšiemu zotrvaniu vo funkcii. „Minister spravodlivosti necháva vyšetrovanie plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní, nateraz sa k veci nevyjadruje, aby nezasiahol a nezmaril vyšetrovanie. O ďalšom postupe bude informovať,“ podčiarkla Drobová.

Jankovská je ako štátna tajomníčka nominantka Smeru. Predseda strany Robert Fico sa k prípadu odmietol vyjadriť. „Je to policajná práca, nech si polícia robí svoju prácu,“ reagoval stroho Fico. Obaja jeho koaliční partneri, SNS aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár odkázali, že ďalšie pôsobenie Jankovskej je v kompetencii Sme­ru.

Na jej odchod medzitým vyzýva opozícia. Podľa Alojza Baránika zo SaS je podozrenie voči Jankovskej príliš silné na jej zotrvanie vo funkcii. Líder OĽaNO Igor Matovič zase odkázal, že pri vyšetrovaní drží palce polícii. Ku kauze sa vyjadrila aj Mária Kolíková z pripravovanej strany Za ľudí. Kolíková bola počas ministrovania Lucie Žitňanskej štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti a Jankovskej kolegyňou. Podľa Kolíkovej by sa mala Jankovská vzdať funkcie a bojovať o očistenie svojho mena mimo výkonu verejnej funkcie.

Meno Jankovskej sa spomínalo v medializovaných správach, ktoré si mal Kočner posielať s Alenou Zsuzsovou, ktorá je, rovnako ako on, obvinená z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice. Kočner sa mal tešiť z demisie vtedajšej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (vtedy Most-Híd), lebo sa nazdával, že rezort povedie Jankovská. V aplikácii Threema ju nazval „svojou opičkou“. Jankovská minulý týždeň pre Pravdu odmietla akúkoľvek spojitosť so Zsuzsovou a Kočnerom.

O mobily prišli aj viacerí sudcovia z bratislavských súdov. „Krajský súd v Bratislave potvrdzuje informáciu, že dňa 22. augusta v dopoludňajších hodinách bolo kontaktované vedenie Krajského súdu v Bratislave pracovníkmi Prezídia PZ, Národnej kriminálnej agentúry, ktorí požiadali o sprostredkovanie stretnutia s jednou sudkyňou Krajského súdu v Bratislave a dvoma sudcami Okresného súdu Bratislava I,“ povedal pre Pravdu Zoltán Valentovič z bratislavského krajského súdu. Ďalšie informácie neposkytol, odôvodnil to zamedzením únikov informácií z vyšetrovaci­eho spisu.

Nekonkretizoval tak ani mená sudcov. Podľa kuloárnych informácií by medzi nimi mala byť sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Andrea Haitová, ktorá je sestra Moniky Jankovskej. Haitová bola členkou senátu, ktorý mal rozhodovať o odvolaní v prípade miliónových zmeniek televízie Markíza. Televízia sa na krajský súd obrátila po tom, čo prvostupňový súd v apríli 2018 rozhodol, že Markíza a Pavol Rusko sú povinní zaplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur Kočnerovej firme Správa a inkaso zmeniek. Súd napokon o odvolaní nerozhodoval, keďže Kočnera aj Ruska obvinili z falšovania zmeniek a kauzu v súčasnosti prejednáva Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Markíza ešte predtým podala námietku zaujatosti proti Haitovej, keďže televízia bola v súdnom spore s jej sestrou Jankovskou.

Mobil zaistili aj prokurátorovi Bystríkovi Palovičovi. Hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Matej Izakovič to nechcel komentovať. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k tomuto bližšie vyjadrovať nebudeme, nakoľko bližšími informáciami ani nedisponujeme, keďže dozor v danej veci vykonáva Úrad špeciálnej prokuratúry,“ reagoval na otázky Pravdy Izakovič. Aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová uviedla, že sa k prípadu nebudú vyjadrovať, aby nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie.

Podľa Denníka N mala polícia zaistiť mobily aj sudkyniam Zuzane Maruniakovej a Miriam Repákovej. Maruniaková rozhodla spor o zmenkách v prospech Kočnera, Repáková zase rozhodovala v kauze Technopol.

Zaistenie mobilov zrejme súvisí s pondelkovou výzvou prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí dozororujú vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na tlačovej konferencii oznámili, že získali poznatky o protispoločenskej a protiprávnej činnosti, ktoré sa majú týkať predstaviteľov justičných a ďalších štátnych orgánov. „Sú tam veľmi závažné a dôležité mená, resp. osoby, ktoré komunikovali s Marianom K.,“ vysvetlil prokurátor s tým, že dôležité nie je to, či títo ľudia s Kočnerom komunikovali, ale aký bol obsah tejto komunikácie a ich ďalšia činnosť. „Sme v úvodnom štádiu trestného konania. Skutočne odporúčam ľuďom, ktorých sa táto komunikácia dotýka, a ktorí sa mohli dopustiť trestnej činnosti, aby svoju činnosť a komunikáciu prišli vysvetliť ešte v tomto štádiu trestného konania. Neskôr to môže byť zásadným spôsobom v ich neprospech,“ odkázal prokurátor v pondelok. „Toto nie je odkaz politikom, toto je odkaz predstaviteľom štátnych orgánov,“ spresnil.

Prokurátori nechceli potvrdiť, či v súčasnosti medializovaná komunikácia Kočnera s Alenou Zsuzsovou v komunikácii Threema je autentická. Skonštatovali len, že určitou komunikáciu disponujú, má ísť o desaťtisíce správ. Bližšie sa k nim vyjadriť nechceli. Súčasné vyšetrovanie sa zrejme netýka správ, ktoré si Kočner vymenil so Zsuzsovou. Podnikateľ mal komunikovať priamo s predstaviteľmi justície.

© Autorské práva vyhradené

564 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Monika Jankovská #threema #sms komunikácia Mariana Kočnera