Matovič: Kiskova politika poza bučky sa mi hnusí

Plány opozičnej strany Andreja Kisku Za ľudí, vytvoriť koalíciu so stranami a hnutiami PS-Spolu, SaS, KDH a OĽaNO nazvanú Blok zmeny, nevyšiel. Kto nesie zodpovednosť za toto zlyhanie a budú vôbec opozičné strany schopné spolupracovať v prípade, že po februárových voľbách budú zostavovať koalíciu? Aj na tieto otázky odpovedal v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

28.11.2019 10:00 , aktualizované: 13:16
debata (156)
Video

Spájanie opozičných strán za účelom posilnenia politického výtlaku v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, je predmetom diskusie posledných týždňov. Najnovšie s ponukou vytvoriť takzvaný Blok zmeny prišiel Andrej Kiska, rokovania však podľa jeho slov zlyhali na nevôli zo strany KDH. Igor Matovič však takéto vysvetlenie považuje za pokrytecké, keďže podľa neho Kiska dopredu vedel, že Alojz Hlina do niečoho podobného nepôjde.

„Mám rád, že si v politike hovoríme pravdu a od bývalého prezidenta by sme mali počuť len a len pravdu, preto ma mrzí neúprimnosť Andreja Kisku. Vedel, že Blog zmeny s KDH nemôže vzniknúť a napriek tomu ohlupoval ľudí. To nie je úprimná politika,“ vyjadril sa Matovič na margo neúspešných rokovaní a dodal, že hnutie OĽaNO vstúpiť do Bloku problém nemalo, pokiaľ by to pomohlo celkovej zvoliteľnosti opozície. Opakovane však dodal, že strana Andreja Kisku žiadnych nových voličov opozícii nepriniesla, len vykráda už existujúce strany, a preto ho spoločne s Alojzom Hlinom označil za „Čierneho Petra“ neúspešných rokovaní.

O čo opozícii naozaj ide?

Matovič sa vyjadril aj k výroku, ktorý mal odznieť počas spoločných rokovaní a ktorý zverejnil na svojom facebookovom profile s tým, že ho vyslovil „dôležitý človek“. Malo ísť o zľahčovanie neúspešných rokovaní vo viere, že súčasný premiér Peter Pellegrini (Smer) dodrží svoje slovo a Smer nepôjde do koalície so stranou ĽS NS, čo by znamenalo rozpadnutie strany a predčasné voľby, v ktorých by už opozícia rokovala aj s Pellegrinim. Matovič tvrdí, že výrok naozaj odznel, jeho autora však prezradiť nechcel.

„Keď som to počul, pochopil som, že niekomu naozaj v týchto voľbách nejde o to, aby sme vyhrali, ale len o to, aby niektoré strany vypadli a aby Peter Pellegrini dodržal svoje slovo. Tá neúprimnosť ma zarazila,“ dodal Matovič s tým, že s autorom vyjadrenia sa plánuje osobne stretnúť aj pred médiami. „Chcem vedieť, či toto je plán, alebo ideme naozaj poraziť mafiu. Lebo, ak plán vyzerá takto, ja jeho súčasťou byť nechcem,“ dodal.

Registrované partnerstvá sú najmenší problém

Predseda hnutia OĽaNO sa vyjadril aj ku kolízii vo volebných programoch jednotlivých strán, ktoré môžu byť problémom pri budúcich koaličných rokovaniach. Potvrdil, že jeho strana dodrží vyhlásenie z 15.septembra a nevstúpi do vlády so stranami, ktoré by chceli „rušiť sociálne výhody, meniť politiku kvót, drogovú politiku alebo prísť s adopciami detí homosexuálmi a registrovanými partnerstvami.“

Matovič prezradil aj svoj názor na návrh zákona Lex Haščák a odpovedal na otázku, kedy bude zverejnená kandidátka strany OĽaNO, ktorú tradične odovzdávajú v posledný možný deň pred polnocou. Prečo je tomu tak? Vypočujte si v relácii jeho vysvetlenie.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ide o pravdu