Zabitie Solejmáního je v rozpore s medzinárodným právom, zhodli sa opoziční lídri

Opoziční lídri mimoparlamentných a parlamentných strán sa zhodli na tom, že zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního je v rozpore s medzinárodným právom. Povedali to po spoločnom utorňajšom obede.

07.01.2020 17:38
debata (56)

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska je názoru, že násilie plodí len násilie. Myslí si, že teraz by mal zaznieť hlas svetových politikov, aby sa „násilie neeskalovalo“, ale aby sa viedol dialóg. „Slovensko je súčasťou Severoatlantickej aliancie (NATO) a po dohode s ňou by sme sa mali rozhodnúť, čo sa stane a ako sa stane,“ uviedol na margo stiahnutia slovenských vojakov z Iraku.

Predseda SaS Richard Sulík je za to, aby sa vojaci z ohrozeného územia stiahli. „Som za to, aby sme boli zodpovedný, vypočítateľný partner. Nemôžeme to robiť z večera do rána, takúto ‚hurvýnek válku‘ akcie. To by poškodilo reputáciu Slovenska,“ povedal Sulík. Návrhy predsedu Národnej rady SR Andreja Danka označil za „kraviny“. Treba podľa neho s NATO rokovať s určitým cieľom.

Problémy by sa riešiť nemali zvyšovaním napätia a „bezhlavo vymýšľať sprostosti, ako robí pán Danko“, myslí si líder koalície PS-Spolu Michal Truban.

Predseda hnutia KDH Alojz Hlina skonštatoval, že treba dať pozor na to, aké je medzinárodné právo. Otázkou je podľa neho, či Slovensko chce byť súčasťou celku alebo bude narábať so slovenskou vojenskou jednotkou podľa toho, kto sa ako vyspí. „To tak nefunguje a keď sme v NATO a rešpektovali sme, že má veliteľa, tak to treba rešpektovať,“ hovorí Hlina.

Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok (3. 1.) americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil „tvrdú odplatu“.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #Richard Sulík #Andrej Kiska #Michal Truban #zabitie Solejmáního