Pre Trnku chce polícia väzbu, prokurátor nariadil jeho prepustenie na slobodu

Zadržanie Dobroslava Trnku bolo grandiózne. Polícia ho vo štvrtok ráno vyviedla z jeho rodinného domu v Hamuliakove v sprievode televíznych štábov s putami na rukách. Na druhý deň bývalého generálneho prokurátora nepozorovane a v tichosti prepustila.

17.01.2020 10:27 , aktualizované: 20:38
debata (583)

Druhé obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa nie je podľa prokuratúry zatiaľ dosť silné, a preto odmietla na súd podať návrh na väzobné stíhanie. Odborník na trestné právo Miloš Deset upozorňuje, že rozhodnutie prokuratúry ešte neznamená, že trestné stíhanie bude automaticky zastavené.

Video: Trnku po niekoľkých hodinách výsluchu odvážajú z NAKA.

Video

Keď polícia vo štvrtok skoro ráno Trnku zadržala, dala si záležať na dostatočnom mediálnom pokrytí. Sama polícia zverejnila fotografie a videá zo zákroku a pred Trnkovým domom čakali ešte aj dva televízne štáby. Samotné obvinenie však nechali takmer bez vysvetlenia, keď iba stroho konštatovali zadržanie a obvinenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Prokuratúra odmietla väzbu

Vo štvrtok Trnku asi osem hodín vypočúvali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Prokuratúra následne informovala, že zneužitie právomoci sa nepotvrdilo a väzba preto neprichádzala do úvahy.

„V predmetnej trestnej veci bolo zo strany dozorujúceho prokurátora preštudované uznesenie o vznesení obvinenia D. T., ako aj súvisiaci vyšetrovací spis, pričom bolo zistené, že v danom prípade nebola naplnená objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Z vyjadrenia prokuratúry vyplýva len toľko, že dozorujúci prokurátor nenašiel dôvod na vzatie obvineného do väzby. Súčasná absencia naplnenia skutku zneužitia právomoci verejného činiteľa ale ešte neznamená, že nebol dôvod na obvinenie a trestné stíhanie. Zo skutočností, ktoré vyšetrovateľ momentálne má, dôvodné podozrenie vyplýva, ale či sa preukáže podstata trestného činu a ďalší postup budú závisieť od vykonania ďalších dôkazov. Obvinený teda bude ďalej stíhaný na slobode,“ vysvetlil Miloš Deset z katedry trestného práva a kriminológie Trnavskej univerzity.

Polícia ešte v piatok podvečer dodala, že dozorový prokurátor sa jednoducho nestotožnil s právnym názorom vyšetrovateľa NAKA. „Polícia to nebude komentovať. Vyšetrovateľ NAKA bude konať v zmysle ďalších pokynov prokurátora, zatiaľ nám neboli doručené,“ informovalo policajné prezídium na sociálnej sieti.

Samé otázniky

Médiá doteraz iba predpokladali, že obvinenie súvisí s kauzou Lemikon, ktorej vyvrcholenie dokumentuje záznam zo skrytej kamery Mariana Kočnera. Nahrávka z januára 2009 zobrazuje vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka (Smer) diskutovať s Trnkom o komunikačnej stratégii k právnemu sporu medzi štátnou akciovkou Tipos v správe rezortu financií a cyperskou spoločnosťou Lemikon. Štát mal vtedy kvôli Počiatkovej pochybnej iniciatíve prísť zhruba o 16 miliónov eur.

Počiatek, už vtedy podozrievaný, že v tomto prípade nebránil záujmy Slovenska, chce, aby Trnka potvrdil, že ministerstvo v tejto kauze postupovalo správne a využilo všetky možnosti, ako ochrániť peniaze štátu.

„Vôbec nezáleží na tom, čo je pravda, ale čo povieš,“ hovorí na videu plnom vulgarizmov Počiatek. Trnka sa neskôr na tlačovej konferencii, kde oznamoval podanie mimoriadneho dovolania, ministra naozaj zastal v zmysle toho, čo mu na videu sľúbil. Počiatek akékoľvek porušenie zákona poprel.

Aj prokuratúra naznačila, že nahrávka len ťažko dosvedčuje zneužitie právomoci verejného činiteľa. „Na margo medializovanej nahrávky ohľadne rozhovoru Trnku a niekdajšieho ministra financií Jána Počiatka v súvislosti s kauzou Lemikon je možné podľa prokuratúry hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti. Bude preto potrebné zo strany polície preveriť ekonomické vzťahy a ich účel v danej veci a v prípade zistenia relevantných skutočností vyvodiť zodpovedajúce právne kroky,“ doplnila Tökölyová.

Prepustenie prekvapilo všetkých

Zadržanie bývalého generálneho prokurátora okamžite komentovali všetci najvyšší ústavní činitelia. „Správa o zadržaní jedného z bývalých najmocnejších mužov v štáte, Dobroslava Trnku, je pre spravodlivosť na Slovensku prelomová,“ reagovala po zadržaní prezidentka Zuzana Čaputová.

„Je to jasným signálom, že v Slovenskej republike platí „padni, komu padni““ komentoval zásah polície premiér Peter Pellegrini (Smer). „Pán Trnka musí vysvetliť svoje konanie,“ pridal sa predseda parlamentu Andrej Danko.

Kým Trnkovo zadržanie politici vo všeobecnosti vítali, jeho prepustenie mnohých nepotešilo. „Trošku ma to prekvapilo,“ priznala sa prezidentka, ktorá správnosť rozhodnutia o prepustení nechcela komentovať. „V každom prípade, ak obvinenie platí ďalej, tak to obvinenie je vznesené v dvoch pomerne závažných skutkoch v kontexte toho, akú funkciu vykonával,“ pripomenula Čaputová.

U viacerých však viac než prekvapenie vyvolalo rozhodnutie prokuratúry vlnu nevôle. „Môže to znamenať len dve veci. Buď že trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo záchrannú brzdu zatiahla prokuratúra,“ komentoval vývoj prípadu Gábor Grendel z hnutia OĽaNO.

Prvé obvinenie bolo Trnkovi vznesené ešte pred Vianocami. Polícia ho vysvetlila tým, že medzi rokmi 2007 a 2014 ukrýval zvukovú nahrávku zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Jej neodovzdaním mal sebe a Kočnerovi zabezpečiť majetkový prospech.

Dôkazom o tom je aj medializovaný rozhovor, kde Kočner Trnkovi vyčíta vydieranie šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka nahrávkami operácie Gorila. Trnkovo vysvetlenie dôvodov vydierania a nakladania s nahrávkou si následne pravdepodobne sám Kočner opäť aj zaznamenal. Zvuk Gorily, rovnako ako záznam rozhovoru o nej s Trnkom, našla polícia pri domovej prehliadke u Kočnera. Trnka spochybnil, že bol účastníkom takéhoto rozhovoru.

Ministra spravodlivosti prepustenie Trnku prekvapilo

Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) informácia o prepustení bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prekvapila. Verí, že v blízkom čase orgány činné v trestnom konaní ozrejmia verejnosti svoje počínanie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

Gál poznamenal, že ako minister spravodlivosti nemá dosah na postup orgánov činných v trestnom konaní, či už polície alebo prokuratúry. „Veľmi ma však prekvapili posledné udalosti, keď včera Národná kriminálna agentúra (NAKA) akčným medializovaným spôsobom zadržala Trnku a dnes sa už príslušný prokurátor špeciálnej prokuratúry nestotožnil s dôvodmi jeho väzby,“ uviedol.

Konkrétny spis Gál nepozná a nie je podľa jeho slov ani oprávnený robiť bez zoznámenia sa s ním akékoľvek závery.

„Nesúlad právnych názorov polície a prokuratúry v týchto turbulentných časoch ovplyvňuje aj vnímanie rezortu spravodlivosti a nie je dobrou vizitkou v čase, keď sa snažím obnovovať dôveru v justíciu,“ priblížil šéf rezortu.Spoločnosť podľa Gála v týchto časoch potrebuje záruky, že spravodlivosť si každého nájde včas.

© Autorské práva vyhradené

583 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #Dobroslav Trnka