Minister Sólymos sa ospravedlnil za výtržnosť v centre Bratislavy a podal demisiu

Minister životného prostredia László Sólymos sa ospravedlnil za incident, po ktorom ho včera zadržala polícia a podal demisiu.

22.01.2020 23:04 , aktualizované: 23.01.2020 15:30
debata (336)

VIDEO: László Sólymos je pripravený niesť za svoje ľudské zlyhanie zodpovednosť.

Video

„Som pripravený niesť za svoje včerajšie ľudské zlyhanie zodpovednosť. Je mi ľúto, že moja štvorročná tvrdá práca je ukončená jedným chybným krokom. Dnes podávam demisiu,“ povedal Sólymos s tým, že sa ospravedlnil každému, koho sa jeho správanie dotklo, vrátane majiteľov reštaurácie. „Ospravedlňujem sa svojej rodine, kolegom na ministerstve, spolustraníkom a aj verejnosti,“ doplnil.

Sólymos podľa vlastných slov zažíva ťažké obdobie v rodinnom živote. „V tejto zložitej, emočnej vypätej situácii som sa zachoval zle a pre mňa osobne nezvyčajne. Som jednoducho človek a zlyhal som,“ priznal sa. Sólymos vo štvrtok tiež povedal, že všetky škody, ktoré spôsobil, uhradí.

Prezidentka demisiu prijme

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisiu ministra Sólymosa (Most-Híd). O tom, koho poverí riadením rezortu, bude informovať na budúci týždeň. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Prezidentka SR je momentálne na návšteve Izraela, avšak udržuje kontakt s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim (Smer). Ten sa vo štvrtok vyjadril, že oceňuje krok ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa ako gesto politickej kultúry.

Béla Bugár chce, aby Sólymos ostal na kandidátke

Strana Most-Híd rešpektuje rozhodnutie ministra Sólymosa odstúpiť. Podľa nej sa rozhodol niesť dôsledky svojho konania a prijal politickú zodpovednosť. „Je nám ľúto, čo sa stalo. Vieme, že László Sólymos prežíva jedno z najťažších období svojho života. Okrem toho, že sme politici, sme aj ľudia,“ uviedla hovorkyňa Mostu-Híd Klára Magdeme.

Líder strany Most-Híd Béla Bugár sa Sólymosa zastal na svojej Facebookovej stránke. „Sme ľudia a niekedy urobíme aj chyby. Laci sa dnes napriek tomu zachoval, ako chlap a za jeho včerajší prešľap bez váhania vyvodil politickú zodpovednosť, odstúpil z funkcie ministra životného prostredia. Vnímam aj jeho vynikajúcu prácu na rezorte, ktorý viedol skoro štyri roky. Preto chcem, aby zostal na našej kandidátke. Verím, že toto ľudské zlyhanie mu občania odpustia.“

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje odstúpenie ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) za ukážkový príklad toho, ako sa má štátnik v takejto situácii zachovať. Stredajší incident Sólymosa považuje za chvíľkové zlyhanie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Poznám ho ako čestného a pracovitého človeka a preto ma mrzí jeho včerajšie chvíľkové zlyhanie, hovorí Gál, ktorý považuje Sólymosa za jeho dlhoročného priateľa a kolegu.

Jeho demisia a ospravedlnenie svedčí podľa Gála o jeho charaktere a cti. Aj napriek jeho ťažkej súčasnej rodinnej situácii sa k veci dokázal postaviť tak, ako sa v civilizovanej krajine patrí a je ukážkovým príkladom toho, ako sa má štátnik či politik zachovať, pokračuje v stanovisku.

Z profesionálneho hľadiska považuje Gál Sólymosa za jedného z mála ministrov, za ktorým bolo vidno skutočné výsledky.

Opozičné SaS a OĽaNO oceňujú, že minister životného prostredia László Sólymos odstúpil po stredajšom (22. 1.) incidente. Hnutie Sme rodina demisiu akceptuje.

Poslankyňa Anna Zemanová z SaS na sociálnej sieti uviedla, že minister urobil správne rozhodnutie. „Je to veľmi dôležitý krok v procese zveľaďovania politickej kultúry na Slovensku,“ zhodnotila.

Sólymos a jeho brat sa v stredu večer (22. 1.) zapojili v ázijskej reštaurácii na Laurinskej ulici v Bratislave do roztržky. Polícia ich zadržala a po vykonaní potrebných úkonov prepustila.

Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a trestného činu poškodzovania cudzej veci. Dvojica podľa polície slovne aj fyzicky napadla personál reštaurácie, po vykázaní jeden z mužov poškodil a rozbil sklenenú výplň vchodových dverí reštaurácie.

Pri poškodení sklenenej výplne dverí vznikla škoda 1 000 eur. Privolaná Rýchla zdravotnícka pomoc jedného zamestnanca reštaurácie previezla na ošetrenie do jednej z bratislavských nemocníc.

Sólymos sa stal ministrom po parlamentných voľbách v roku 2016. Do čela rezortu prišiel z pozície šéfa parlamentného klubu, podnikateľa, životnému prostrediu sa predtým nevenoval. Po demisii vlády po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá sa uskutočnila 15. marca 2018, sa stal Sólymos 22. marca 2018 opäť ministrom životného prostredia SR a vicepremiérom slovenskej vlády.

VIDEO: Agresívny minister – miesto činu. Pozrite si miesto, kde sa dostal minister László Sólymos do konfliktu s personálom reštaurácie aj políciou.

Video
336 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #László Solymos