Víchor sa ženie Slovenskom, prevracia autá, zložil vlajku z Dankovho stožiara

Mimoriadne silný vietor, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 115 km/h, trápi Slovensko. Zafúkal horské priechody, prevracal autá. Meteorológovia varujú pred snežením, silným vetrom či víchricou. V Turzovke vyhlásili mimoriadnu situáciu, voda podmyla cestu. Energetici vyhlásili pre extrémne počasie na strednom Slovensku stav kalamity.

04.02.2020 10:40 , aktualizované: 22:27
debata (126)

VIDEO: Takto vyčíňal silný nárazový vietor v Pezinku

Video

Výstrahy platia pre všetky kraje Slovenska. Silný vietor zasiahol okresy Malacky, Bratislava a Pezinok. Meteorológovia varujú tiež pred silným vetrom na horách, kde sa môže zmeniť na silnú víchricu. Varovania platia predovšetkým pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj.


VIDEO: Vlnobitie v Gabčíkove.

Video

Najsilnejší vietor v nižších polohách zaznamenali meteorológovia počas utorka na meteorologickej stanici v Nitre. Z horských staníc zaregistrovali najsilnejší vietor na Chopku. Informovali o tom na sociálnej sieti. „Podľa operatívnych údajov o 11.20 h dosiahol severozápadný vietor priemernú rýchlosť 80 kilometrov za hodinu (víchrica) a v rovnakom čase náraz vetra 105 kilometrov za hodinu,“ uviedli meteorológovia.

Najsilnejší vietor z horských staníc zaznamenali na Chopku. O 15.00 h mal severozápadný vietor priemernú rýchlosť 120 kilometrov za hodinu, čo predstavuje orkán a v nárazoch dosahuje 164 kilometrov za hodinu.

Kalamitný stav na strednom Slovensku

Na území Žilinského a Banskobystrického kraja spôsobilo nepriaznivé počasie rozsiahle výpadky elektrickej energie, ktoré dosiahli v utorok počas niekoľkých hodín stav kalamity. Bez dodávok elektrickej energie je momentálne viac ako 3 000 odberných miest. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Upozornil, že v mnohých regiónoch pretrváva nepriaznivé počasie a cez noc môže dôjsť k ďalším výpadkom. „Najhoršie sú na tom okresy Žilina, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Celkovo je mimo prevádzky 50 trafostaníc. Vo viacerých prípadoch ešte len vyhľadávame poruchové miesta. Elektrikári zo SSD sú v plnom nasadení a výpadky riešia priebežne. Vzhľadom na veľmi nepriaznivú predpoveď počasia na noc a na zajtra je vysoko pravdepodobné, že poruchy budú naďalej pribúdať,“ uviedol Gejdoš.

VIDEO: Takto sa vyliala rieka pri Prievidzi
Video

„Obyvateľov by sme chceli poprosiť o trpezlivosť. A tiež o to, aby nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ nie sú svedkami nebezpečnej situácie, napríklad iskriaceho vedenia spadnutého na zem, požiaru na vedení a podobne. Uisťujeme ich, že všetky poruchy postupne vyriešime,“ zdôraznil hovorca SSD.

Vysvetlil, že v niektorých prípadoch vedia obnoviť dodávku elektriny vďaka manipuláciám na jednotlivých vetvách vedenia do niekoľkých minút. „Tam, kde to nie je možné, musia odberatelia počkať na pracovníkov údržby. Dĺžka opravy závisí od mnohých okolností. Často ju komplikuje počasie, neprístupný terén a v neposlednom rade aj tma. Z hľadiska bezpečnosti je neprípustné, aby elektrikári pracovali počas noci na odstraňovaní porúch na vedení vysokého napätia. Môžu vykonávať len manipulácie, ktoré vymedzia poškodený úsek, a pokiaľ je to možné, zvyšnú časť vedenia prepnú na iný okruh,“ dodal Gejdoš.

ZSE eviduje približne 5 700 zákazníkov bez elektiny

Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) eviduje v utorok večer približne ešte 5 700 zákazníkov, ktorí sú bez elektrickej energie. Ide prevažne o lokality v Trenčíne a Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. „Mimoriadne silný vietor, ktorý zasiahol západné Slovensko, spôsobil na viacerých miestach výpadky elektrickej energie. Najpostihnutejšie boli oblasti Bratislava, Trnava, Trenčín, Nové Zámky a Senica, v ktorých bol vyhlásený mimoriadny stav,“ komentovala. Doplnila, že doposiaľ bola odstránená porucha na viac než 70 000 odberných miestach.


Pre silný vietor neveje vlajka na stožiari pred Národnou radou SR, ktorý dal postaviť predseda parlamentu Andrej Danko.

Vo viacerých krajoch sneží a prší, ide najmä o Žilinský, Banskobystrický, Prešovský, Košický a Trenčiansky kraj. Varovania v tomto prípad platia od 8:00 hodiny do utorkovej polnoci.

V oblasti tokov stredného a horného Považia a Liptova, Kysúc, Oravy a dolného a horného Hrona navyše platí výstraha prvého stupňa pred povodňami. Ako ďalej informujú meteorológovia na stránke Slovenského meteorologického ústavu, povodeň vzniká z topiaceho sa snehu.

Komplikácie na cestách

Dopravná situácia na slovenských cestách je pre sneženie, snehové jazyky, vietor či zníženú viditeľnosť komplikovaná aj počas utorkového večera. Na viacerých miestach hlásia vodiči zdržanie. Niektoré horské priechody (HP) sú neprejazdné. Informuje o tom Zelená vlna RTVS a portál Slovenskej správy ciest (SSC) zjazdnost.sk.

Väčšina HP je zjazdná. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem HP Grajnár, Donovaly, Šturec, Zbojská, Huty, Látky-Prašivá, Javorník, Súľová, Dobšiná, Štós, Čertovica, Podspády, Vernár, Makov a Besník, kde je na vozovkách vrstva utlačeného až kašovitého snehu do troch centimetrov, na HP Čertovica, Vrchslatina a Príslop do piatich centimetrov.

VIDEO: Z dôvodu silného bočného vetra došlo na Prístavnom moste v Bratislave v smere do Petržalky k prevráteniu kamióna a následnému úniku kvapaliny. Pri udalosti sa našťastie nikto nezranil.

Video

HP Čertovica je pre husté sneženie a skrížené kamióny uzatvorený pre všetku dopravu. HP Donovaly a Príslop je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky.

Na cestách v okrese Námestovo sa tvoria snehové jazyky a záveje. V okolí Tatranskej Štrby je víchrica a dohľadnosť je z dôvodu silného sneženia obmedzená na 50 metrov.

Znížená dohľadnosť do 100 metrov pre dážď alebo sneženie je v lokalitách Východná, Podtureň, Važec, Liptovský Mikuláš, Dechtáre, Dovalovo, Košice, Milhosť, Ludvíkov dvor, Haniska a Turňa nad Bodvou.


VIDEO: Vetrisko v Trnavskom kraji prevrátil nákladiak.

Video

Polícia v Žilinskom kraji upozorňuje vodičov na úplne neprejazdnú cestu I/10 v smere na hraničný priechod do Českej republiky Makov – Bumbálka-Bílá. Podľa informácií, ktoré polícia zverejnila na sociálnej sieti, je na českej strane viacero nákladných motorových vozidiel na neupravenej ceste skrížených. „Zasahujú tam hasiči a nachádzajú sa tam aj odťahové služby,“ doplnili.

Hasiči riešia desiatky prípadov, ktoré spôsobilo počasie

Nepriaznivá poveternostná situácia na väčšine územia Slovenska si počas utorka vyžiadala takmer tri stovky výjazdov hasičov. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Celková bilancia sa v utorok od 8.00 h do 21.00 h vyšplhala na 279 výjazdov hasičov. Ich pomoc bola potrebná najmä pri popadaných stromoch, uvoľnených strešných krytinách a zatopených priestoroch.

Najvážnejšia situácia bola podľa Farkasovej na západe krajiny. Hasiči v Bratislavskom a Trnavskom kraji boli vyslaní k 75 a 73 výjazdom technického charakteru. Často zasahovali aj v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji (43 a 36 výjazdov). V Trenčianskom a Žilinskom kraji pomáhali 21– a 16-krát. Situácia na východe Slovenska bola pokojnejšia. Hasiči v Prešovskom kraji zasahovali 8-krát, v Košickom 7-krát.

V niekoľkých prípadoch boli hasiči vyslaní aj k odčerpávaniu prebytočnej vody zo zatopených priestorov," uviedla Farkasová. Poukázala aj na to, že v obci Horovce (okres Púchov) je z dôvodu vyliatia miestneho potoka vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

V Turzovke je mimoriadna situácia

V súvislosti s poškodením cesty II. triedy č. 484 Turzovka – Klokočov v mestskej časti Turzovka -Predmier bola na území mesta vyhlásená mimoriadna situácia. Dopravu v úseku riadi polícia. K poškodeniu cesty II. triedy č. 484 v mestskej časti Turzovka – Predmier, došlo podľa informácií Mestského úradu v Turzovke, zvýšením hladiny vodného toku Predmieranka.

Poškodený bol oporný múr cesty, a to 43,7 km, taktiež došlo k úpadku zvodidiel a prasknutiu okrajovej časti vozovky. Nakoľko hrozí, že dôjde k ohrozeniu bezpečnosti na tejto komunikácii, čím by mohlo dôjsť k zosuvu cesty do rieky, čo by spôsobilo úplnú nepriechodnosť a uzáveru dopravy v tomto úseku, boli v meste prijaté mimoriadne opatrenia.

„Mimoriadna situácia bola vyhlásená večer 3. februára o 21.15 h, po zasadaní krízového štábu. Momentálne na mieste rozhodujeme, ako sa bude ďalej postupovať,“ povedal pre redakciu denníka Pravda prednosta Mestského úradu Turzovka František Mravec.

V Turzovke je mimoriadna situácia, voda podmyla...
Na snímke cesta II/484 v časti Predmier v...
+8Na snímke cesta II/484 v časti Predmier v...

Na stav cesty v Turzovke časti Predmier upozorňuje aj Krajské riaditeľstvo PZ v Žiline na sociálnej sieti Facebook. Cesta II/484 časť Turzovka – časť Predmier je podľa polície uzavretá z dôvodu, že voda podmýva cestu a jej časť sa zosúva. Polícia na mieste reguluje dopravu striedavo v jednom jazdnom pruhu. Rýchlosť v úseku je obmedzená na 30 km/h.

Bratislava aj Nitra uzatvárajú cintoríny

Hrozba víchrice, ktorá môže dosiahnuť až 115 km/h, núti zatvárať aj pietne miesta v hlavnom meste. Preventívne uzatvorenie cintorínov z dôvodu bezpečnosti potvrdil Boris Šramko, riaditeľ spoločnosti Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

„Už sme boli nútení uzatvoriť areál Krematória i cintorín v Slávičom údolí, postupne, podľa lokalít, príde k uzatvoreniu ďalších miest,“ spresnil Šramko.

Z obáv pred dôsledkami silného nárazového vetra, pred ktorým vydal meteorológovia v Bratislavskom kraji výstrahu najvyššieho, 3. stupňa, nariadili v mestskej časti Karlova Ves zákaz pohybu detí vo vonkajších areáloch škôl a škôlok.

Nitra dostala výstrahu 2. stupňa pred silným stupňom, mesto prijalo viaceré opatrenia. Až do odvolania zatvára mestský park na Sihoti. Rovnaké opatrenie platí aj pre mestský cintorín.

Stúpa hrozba pádu lavín

Vo všetkých horských oblastiach Slovenska stúpa vplyvom pretrvávajúceho sneženia a silného vetra lavínové nebezpečenstvo. Najkritickejšie sú vysoké polohy Vysokých a Západných Tatier, popoludní aj Nízkych Tatier, kde je zvýšená hrozba pádu lavín.

V Malej a Veľkej Fatre je zatiaľ mierna lavínová hrozba, ale je predpoklad, že v ďalších dňoch bude stúpať. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Nový sneh je neustále previevaný na záveterné svahy najmä severovýchodnej, východnej a juhovýchodnej orientácie, kde sa ukladá vo forme nestabilného doskového snehu, vankúšov a prevejov. Uvoľnenie lavíny je v týchto miestach možné už pri malom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Kyzek s tým, že ojedinele sa môžu vyskytnúť aj stredne veľké spontánne lavíny.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie, prakticky všade so snežením, pod 900 metrov s dažďom. Hranica sneženia sa počas pondelka (3. 2.) znižovala z 1400 na 900 metrov, pričom pripadlo päť až 20, miestami až 30 centimetrov nového snehu. Rýchlosť vetra sa pohybuje od piatich do 20, v nárazoch až 30 metrov za sekundu, dodal Kyzek.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko #vietor #víchrica