ZOMOS podáva podnet na generálnu prokuratúru

Dôvodom podania podnetu je nariadenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktoré vylučuje účasť verejnosti na rokovaniach samosprávnych zastupiteľstiev. Podľa ZOMOS-u je nariadenie v rozpore s aktuálne platnou legislatívou. Nariadenie vylučujúce účasť verejnosti začne platiť od stredy 22. apríla.

21.04.2020 13:24
debata (7)

ZOMOS uvádza, že potrebu ochranných nariadení v čase šírenia nákazy koronavírusu chápe. Zároveň však podotýka, že občania majú právo na informácie a právo zúčastňovať sa na veciach verejných.

„Pri dodržaní všetkých bezpečnostných opatrení je dobrovoľná účasť verejnosti na zasadnutí nielen možná, ale dokonca aj žiaduca. Zastupiteľstvá totiž v súčasnosti menia svoje rozpočty, predávajú majetok, zvažujú prijímanie úverov. To všetko by sa malo diať pod verejnou kontrolou. Takéto opatrenie hygieny je preto v čase postupného uvoľňovania obmedzení zbytočným oklieštením výkonu občianskych práv,“ povedal predseda ZOMOS-u Peter Uhlár.

Združenie pripomína, že v posledných týždňoch sa uskutočnilo množstvo zasadnutí obecných zastupiteľstiev s účasťou verejnosti, a to bez akýchkoľvek následných epidemiologických problémov.

ZOMOS je občianske združenie, ktorého cieľom je zapájať občanov do rozhodovania samospráv. Jeho cieľom je budovanie transparentnosti a efektívneho fungovania samospráv prostredníctvom aktívnej podpory miestnych občanov, ich vzdelávaním a pomocou pri riešení problémov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #ZMOS #koronavírus #Združenie občanov miest a obcí Slovenska