Naď chcel Danka poslať ako provianťáka do Žehry, nakoniec ho degradoval

Papalášskému udeľovaniu mimoriadnych vojenských hodnotí politikom je koniec. O kapitánske výložky príde bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) aj bývalý minister spravodlivosti a šéf advokátskej komory Tomáš Borec. Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) navyše pripravuje novelu zákona, aby politici už viac nemohli byť povyšovaní bez akýchkoľvek zásluh.

29.04.2020 11:00 , aktualizované: 16:11
debata (1853)

Minister pripomenul, že význam vojenských hodností je v určení zodpovednosti a právomocí. „Určite nemajú byť prejavom papalášizmu, politikárčenia alebo politickej korupcie ako v predchádzajúcom období. Takéto konanie je neprijateľné, je do slova a do písmena urážkou vojakov, ktorí slúžia svojej vlasti. Preto podpíšem rozkazy, ktorými zruším rozkazy o ich mimorianom povýšení,“ zdôraznil.

Video: Degradovaný. Dankovi berie Naď kapitánske výložky

Video

O hodnosť okrem Danka prišiel aj bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec. Jeho vtedajší kolega na ministerstve obrany Martin Glváč (Smer) vo februári 2016 plukovnícke hodnosti udelil viacerým členom vlády. Dostali ich aj premiér Robert Fico, Ľubomír Vážny, Miroslav Lajčák, Vazil Hudák, Ľubomír Jahnátek, Ján Richter a Marek Maďarič. „Nedošlo k automatickému povýšeniu, ale bolo to treba ísť zapísať na okresný úrad, a jediný, kto tak spravil, bol Tomáš Borec,“ vysvetlil Naď.

Desiatnika Danka v tichosti povýšil minister obrany Peter Gajdoš ako nominant SNS do hodnosti kapitána v zálohe ešte v septembri 2016. Danko po medializácii prípadu zdôraznil, že je na svoju vojenskú hodnosť hrdý a svoje kapitánske výložky symbolicky vybozkával. Aj dlhé mesiace potom za to musel čeliť výsmechu.

„Už vtedy mi to ako mnohým iným prišlo neprijateľné, ako urážka vojakov, ktorí na hodnosť kapitána musia slúžiť aj 20 rokov. Pán Danko si jednoducho hodnosť kapitána nezaslúžil a takéto konanie je urážkou vojakov, ktorí slúžia tejto vlasti,“ vyhlásil Naď.

Gajdoš vtedy na obranu svojho rozhodnutia zdôraznil, že k povýšeniu prišlo rozkazom. O tých sa podľa neho nediskutuje, rozkazy sa plnia. „Ako minister obrany, ústavný činiteľ a trojhviezdičkový generál si za rozhodnutím stojím,“ povedal v januári 2017. Uviedol, že Danko si od neho povýšenie nepýtal. „Z mojej strany to bol prejav úcty a vďaky,“ zdôraznil vtedy. Danko bol podľa Gajdoša v priebehu vykonávania povinnej vojenskej služby schopným vojakom a vzorne si plnil povinnosti. Ocenenie mal dostať aj za to, že žiadal navýšenie rozpočtu pre armádu.

Video: Hodnosti nemajú byť odmenou pre politikov.

Video

Danko mohol pred rozhodnutím ministra len zraziť päty. „Z hodnosti kapitán v zálohe pre mňa ako predsedu SNS nevyplývali žiadne výhody. Rešpektujem rozhodnutie pána ministra Naďa, tak ako som rešpektoval rozhodnutie pána ministra Gajdoša. Základnú vojenskú službu som si odslúžil v zmysle branného zákona v roku 1998,“ reagoval na svoju degradáciu Danko na sociálnej sieti.

Po medializácii prípadu Danko tiež vyhlásil, že v prípade potreby je pripravený prevziať zodpovednosť, ktorá mu ako kapitánovi prináleží. Naď teraz vysvetlil, čo by to v praxi znamenalo. Alternatívou k degradácii bolo podľa Naďa povolanie Danka v rámci aktuálnej krízovej situácie do mimoriadnej služby.

„V zmysle zápisu na okresnom úrade je odborníkom na zabezpečenie proviantným materiálom vo funkcii skladník/údržbár. Verte mi, že provianťáka by sme vedeli využiť napríklad v Žehre alebo v Krompachoch, kde by mohol intenzívne pomáhať pri zabezpečovaní jedla a vody pre ľudí v karantenizovaných osadách. A nemohol by povedať ani pol slova. Takéto paradoxné to je, keď politici rozdávajú hodnosti a nevedia, čo to reálne znamená,“ priblížil Naď.

Minister sľubuje, že podobným mimoriadnym povýšeniam spraví už čoskoro definitívny koniec. „Pravdepodobne už v budúcom roku upravíme novelizáciou zákon o brannej povinnosti a zrušíme inštitút mimoriadneho povyšovania vojakov v zálohe. Zvažujeme zaviesť povyšovania vojakov v zálohe počas ich zaradenia do aktívnych záloh.

Návrh na zrušenie inštitútu by sa týkal iba vojakov v zálohe, vojaci vo výslužbe, ktorým branná povinnosť už zanikla, by mimoriadne povyšovaní byť mohli. Malo by to povahu morálneho ocenenia, napríklad tým, ktorí bojovali v Slovenskom národnom povstaní. Politici vojenské hodnosti dostávať nebudú,“ ubezpečil Naď.

Zrušenie nákupu armádnych vozidiel

Ministerstvo obrany (MO) SR vláde navrhne zrušiť nákup armádnych vozidiel 4×4. Zároveň nateraz nebude pokračovať v projekte na nákup bojových obrnených vozidiel 8×8. V stredu o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď. Pri nákupe radarov chce rezort projekt stransparentniť a upraviť.

Minister uviedol, že je podporovateľom modernizácie. Zároveň však treba podľa neho zohľadniť systémovosť a transparentnosť projektov. Pripomenul tiež vážne dosahy krízy spôsobenej koronavírusom na rozpočet rezortu. V súvislosti s projektmi rezortu obrany deklaroval, že za jeho vedenia bude verejné všetko, čo nemusí byť utajené.

V nákupe armádnych vozidiel 8×8 zatiaľ MO SR nebude pokračovať. Naď poznamenal, že ho naďalej považuje za „manuál na netransparentnosť“, navyše je podľa neho v nesúlade so záväzkami SR v NATO smerujúcimi k vybudovaniu ťažkej brigády.

Predstavitelia MO SR preto majú v najbližšom čase rokovať so spojencami o záväzkoch v rámci tzv. cieľov spôsobilosti. Od výsledkov vyjednávaní, ktoré by mohli byť známe koncom roka, sa bude odvíjať budúcnosť projektu.

„Určite však nebudeme obstarávať niečo, čo nie je v súlade s našimi záväzkami,“ zdôraznil minister. V prípade pokračovania projektu deklaroval výrazné prehodnotenie na základe možností a potrieb počtov vozidiel. Garantoval tiež obstarávanie každého subdodávateľa.

3D radary

Proces nákupu 3D radarov plánuje rezort obrany opäť otvoriť. Radary totiž Ozbrojené sily (OS) SR nevyhnutne potrebujú, ako priblížil Naď. Väčšina je podľa neho po dobe svojej životnosti. Nákup chce preto stransparentniť a upraviť.

„Umožníme všetkým zúčastneným krajinám, ktoré sa zúčastnili na procese výberu radarov, aby podali ešte jednu finálnu ponuku,“ uviedol. Odborníci OS SR a MO SR zároveň pripravia počas dvoch mesiacov požiadavky, ktoré by mal radarový systém spĺňať. Následne ich odovzdajú zástupcom daných krajín. O víťazovi súťaže má minister vládu informovať do konca roka.

Bývalé vedenie rezortu plánovalo v rokoch 2018 až 2025 obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume vyše 155 miliónov eur vrátane DPH.

Video: Tlačová konferencia k modernizačným projektom v armáde a k vojenským hodnostiam.

50 miliónov dolárov na vojenskú techniku

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že Slovensko dostalo od USA ponuku vo výške 50 miliónov amerických dolárov. Použiť ich môžu na nákup techniky, ktorá nahradí vybavenie bývalej Varšavskej zmluvy. Od SR sa očakáva spolufinancovanie vo výške minimálne jedna k jednej.

„Určite by bolo veľmi výhodné pre SR, aby sme túto ponuku využili,“ uviedol Naď s tým, že „ponuka neprišla včera“. Hovorí, že jednou z možností je zakúpiť dovybavenie vrtuľníkov UH-60 Black Hawk.

Zároveň je v hre aj zakúpenie špecializovaného vrtuľníka pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia Ozbrojených síl (OS) SR. Tieto návrhy sú podľa Naďa v štádiu diskusií. Pod vedením štátneho tajomníka podľa neho funguje pracovná skupina odborníkov, ktorá má zabezpečiť, aby sa peniaze využili čo najúčelnejšie. Na ponuku upozornil Denník N.

Zdroj: (TASR)

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #4x4 #armádne nákupy