Krajiny v Európe zmierňujú obmedzenia na hraniciach a uvoľňujú opatrenia

Brazília vedie smutnú štatistiku krajín Latinskej Ameriky v boji s koronavírusom. Skutočné čísla môžu byť pritom horšie ako oficiálne. Pre riziko šírenia nákazy čiastočne uzavreli čínske štvormiliónové mesto Ťi-lin. Hranica medzi Rakúskom a Nemeckom sa opätovne otvorí v júni. Od začiatku pandémie potvrdili vo svete viac ako 4,2 miliónov prípadov ochorenia Covid-19.

13.05.2020 06:00 , aktualizované: 22:26
debata (43)

22:20 Koronavírusom sa v Španielsku nakazilo v priemere okolo päť percent obyvateľov. Vyplýva to z predbežných výsledkov celoštátnej štúdie, ktoré u obyvateľov juhoeurópskej krajiny skúmala prítomnosť protilátok. Štúdie sa zúčastnilo 90 000 Španielov z 36 000 rôznych domácností. Krajina so 47 miliónmi obyvateľov hlási 228 691 nakazených, z toho 27 104 zomrelo a 140 823 sa už uzdravilo. Aby si krajina vybudovala kolektívnu imunitu a predišla tak pri uvoľnení opatrení prípadnej druhej vlne epidémie, je podľa odborníkov potrebné, aby bolo imunizovaných okolo 60 percent obyvateľov, píše denník El País. Zamorenosť okolo päť percent obyvateľov ukazujú štúdie publikované aj v ďalších európskych krajinách, dodáva denník. V Česku však nedávna štúdia kolektívnej imunity ukázala, že nakazených je tu len veľmi málo – rádovo v promile.

21:12 Svet musí prejsť ešte dlhú cestu, kým zoslabne poplach spôsobený novým koronavírusom, vyhlásil v stredu vysokopostavený predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan. Zároveň varoval, že vývoj vakcíny nezaručí víťazstvo nad ochorením COVID-19. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Krajiny, ktoré zažívajú pokles v počtoch nakazených a úmrtí, musia zostať obozretné a musia rýchlo zasiahnuť, ak nastane nový nárast prípadov. V tejto súvislosti spomenul ako nedávne pozitívne príklady Južnú Kóreu, Čínu a Nemecko. Tento predstaviteľ WHO upozornil, že nový koronavírus bude možno stále do určitej miery kolovať medzi ľuďmi a úplne nevymizne. „Tento vírus sa možno nikdy nestratí,“ uviedol Ryan. Ak sa vyvinie očkovacia látka, musí byť dostupná pre celý svet za prijateľnú cenu a ľudia musia byť ochotní sa dať zaočkovať, zdôraznil.

19:23 Čilská vláda nariadila úplné uzavretie hlavného mesta Santiago po tom, ako tam za uplynulých 24 hodín úrady zaznamenali 60-percentný nárast počtu nových prípadov koronavírusu v porovnaní s utorkom, píše agentúra AFP. Uzavreté boli dosiaľ iba niektoré oblasti v hlavnom meste. Úrady v Čile v stredu zaznamenali rekordný počet 2660 nových prípadov infekcie. Celkovo Čile dosiaľ zaznamenalo 34 381 prípadov nákazy koronavírusom a 346 úmrtí.

18:40 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Taliansku stúpol v stredu o 195. V pred­chádzajúci deň bolo úmrtí 172. Denný počet nových prípadov nákazy však klesol na 888 oproti 1402 prípadom zaznamenaným v utorok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Na JIS bolo podľa údajov zo stredy hospitalizovaných už len 893 osôb, celkovo sa viečilo sa už 112 541 osôb.

17:32 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 402 na 16 425. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 14 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 439. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 3716 ľudí.

17:10 V Poľsku opäť otvoria kaderníctva, reštaurácie, kaviarne a umožnia niektorým deťom vrátiť sa do školy. Premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že nosenie rúšok na verejnosti a dodržiavanie sociálnej vzdialenosti bude i naďalej povinné, aj keď 18. mája prijmú nové opatrenia. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V krajine s populáciou 38 miliónov ľudí tento týždeň zaznamenali nárast nakazených po tom, ako tam pred desiatimi dňami pozastavili opatrenia na obmedzenie pohybu. Podľa štatistík poľského ministerstva zdravotníctva v utorok zaznamenali 595 nových potvrdených prípadov nákazy, čo je najvyšší denný celkový počet od 19. apríla, keď zaznamenali 545 prípadov.

16:28 Odľahlé kráľovstvo Lesotho zaznamenalo v stredu svoj prvý prípad koronavírusovej choroby COVID-19, čím sa stalo poslednou krajinou v regióne južnej a východnej Afriky postihnutou touto pandémiou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Rezort spresnil, že vykonal 81 testov u cestovateľov z Juhoafrickej republiky (JAR) a Saudskej Arábie, z ktorých bol jeden pozitívny.

Podľa správy úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci spred dvoch dní je v regióne južnej a východnej Afriky takmer 18 000 diagnos­tikovaných prípadov infekcie koronavírusu SARS-CoV-2.

16:16 V Británii zomrelo 275 sociálnych a zdravotníckych pracovníkov, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19. S odvolaním sa na slová premiéra Borisa Johnsona o tom v stredu informovala spravodajská televízia Sky News. Johnson počas interpelácií v Dolnej snemovni britského parlamentu pri príležitosti ich medzinárodného dňa vzdal hold zdravotným sestrám a potvrdil, že „na ochorenie COVID-19 zomrelo v Británii 144 zdravotníkov a 131 sociálnych pracovníkov“.

16:08 V Európe bolo doteraz zaznamenaných vyše 160-tisíc úmrtí v dôsledku koronavírusu. V stredu popoludní o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá vlastný výpočet založila na údajoch od jednotlivých európskych krajín, platných o 15.00 h SELČ.

Takmer tri štvrtiny zo 160 455 úmrtí zomreli v štyroch najhoršie zasiahnutých európskych krajinách: v Británii, Taliansku, Španielsku a vo Francúzsku. Zatiaľ bol po celej Európe zaznamenaný 1 798 209 prípadov nákazy. Počty agentúry AFP, vychádzajúce z informácií od jednotlivých národných úradov a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pravdepodobne odrážajú len časť zo skutočného počtu infekcií.

15:35 Nórsko umožní občanom Európskej únie vstup do krajiny v prípade, že majú povolenie na pobyt alebo navštevujú rodinu. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Ministerka spravodlivosti Monica Maelandová v stredu v stanovisku uviedla, že okrem občanov EÚ nariadenia platí aj pre občanov Spojeného kráľovstva, Islandu a Lichtenštajnska. Nórsko v uplynulých dňoch zmierňuje opatrenia zavedené v boji s koronavírusom. V pondelok sa mohli otvoriť všetky školy.

15:06 Pandémia koronavírusu je naďalej hrozbou. Ak sa zabráni jej návratu, reštart ekonomiky a ochrana ľudských životov sú možné, preto je potrebné konzistentne pokračovať v dodržiavaní minimálneho odstupu a hygienických opatrení. Pred poslancami Spolkového snemu to v utorok povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Stále žijeme v pandémii a s vírusom a tak to zostane. (…) Koronavírus preto zostáva pre nás všetkých hrozbou. Buďme odvážni a ostražití,“ povedala kancelárka.

Merkelová pripomenula pomoc vo forme kurzarbeit, pomoc pri likvidite a zníženie DPH pre gastronomické prevádzky. Vzhľadom na nové ohniská nákazy na bitúnkoch pripravuje vláda príslušné opatrenia

14:50 Počet obetí ochorenia COVID-19 v Španielsku stúpol za uplynulých 24 hodín o 184 na celkových 27 104. Španielsko doteraz eviduje 228 691 prípadov koronavírusu. V snahe predísť riziku vzniku druhej vlny pandémie vláda plánuje ponechať do júla uzavreté hranice pre väčšinu zahraničných turistov. Hranice so susediacim Francúzskom a Portugalskom sú od vyhlásenia núdzového stavu v polovici marca zatvorené.

13:51 Poľsko predĺži prísne kontroly na svojich hraniciach, zavedené pred dvoma mesiacmi pre pandémiu koronavírusu, do 12. júna. Oznámilo to v stredu poľské ministerstvo vnútra. Viac v tomto článku.

13:40 Hranice medzi Českou republikou, Slovenskom a Rakúskom by sa podľa českého premiéra Andreja Babiša mohli opäť otvoriť 8. alebo 15. júna. O tom, kedy sa otvoria hranice s Nemeckom, Česko zatiaľ nerokuje, uviedol v stredu Babiš. Podľa Babiša by však bolo ideálne, keby Česi cez prázdniny nikam necestovali. Viac v tomto článku.

12:30 V Rusku sa už nebudú používať pľúcne ventilátory, ktoré zrejme v ostatných dňoch zapríčinili dva požiare v tamojších nemocniciach so šiestimi obeťami na životoch. Z nich päť pacientov bolo infikovaných koronavírusom. Oznámila v to stredu Ruská Federálna služba pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorá na území Ruska nariadila „zastavenie používania ventilátorov Aventa-M vyrábaných od 1. apríla 2020.“

11:49 Mesto Ťi-lin ležiace v rovnomennej provincii na severovýchode Číny v stredu čiastočne uzavreli. Stalo sa tak po tom, ako sa tam v posledných dňoch objavilo viacero nových prípadov nákazy koronavírusom, čo podnietilo obavy z možnej druhej vlny šírenia vírusu v Číne. Informovala o tom agentúra AFP. Viacero nových prípadov infekcie zaznamenali počas uplynulého víkendu vo štvrti Šu-lan na predmestí mesta. Všetci nakazení mali súvis s infikovaným pracovníkom miestnej práčovne.

10:30 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10 028 na celkových 242 271. Infor­movala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Najviac prípadov infekcie koronavírusom pribudlo v Moskve, kde sa ich počet za 24 hodín zvýšil o 4 703 na 126 004. V Rusku doposiaľ nákaze spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo 2 212 ľudí, 48 003 osôb sa z nákazy vyliečilo.

10:18 Thajsko nehlási žiadny nový prípad ochorenia Covid-19 prvýkrát od 9. marca. V stredu o tom informovala agentúra Reuters. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú v Thajsku 3017 prípadov ochorenia a 56 úmrtí. Z choroby sa vyliečilo 2844 pacientov.

Thajská vláda naďalej nalieha na ľudí, aby si zakrývali dýchacie cesty, dodržiavali hygienické opatrenia a zachovávali odstupy, uviedol hovorca vládneho centra pre riešenie situácie s Covid-19 Tchavísin Vitnujótchin. Medzi oblasti, ktoré sú stále ohrozené, patria Bangkok a okolité provincie, ako aj južné Thajsko, kde sa podľa hovorcu za posledných niekoľko týždňov vyskytlo veľké množstvo prípadov.

10:13 Takzvané reprodukčné číslo koronavírusu (R0) kleslo v Nemecku opäť pod kľúčovú hodnotu 1. Uviedol to v stredu Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý ju odhaduje na 0,94. R0 bolo vyššie ako 1, to znamená, že jedna infikovaná osoba mohla potenciálne nakaziť viac ako jedného ďalšieho človeka, počas troch po sebe nasledujúcich dní, čo naznačovalo, že šírenie nového koronavírusu SARS CoV-2 opäť naberá na sile.

„Krivka počtu nových prípadov nákazy, ktoré sme zaznamenali v posledných týždňoch, sa splošťuje a zrejme sme dosiahli vrchol,“ cituje televízia CNN zo stanoviska RKI.

9:37 Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie salónov krásy, holičstiev a športových akadémií. S odvolaním sa na správy miestnych médií o tom v stredu informovala agentúra DPA. V Brazílii už zaznamenali 177 589 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac v celej Latinskej Amerike.

9:07 Počet prípadov ochorenia Covid-19 stúpol v Českej republike v stredu ráno na 8 222. Za uplynulých 24 hodín nákaze podľahla jedna osoba a pribudlo 45 nových prípadov. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Nákaze doposiaľ podľahlo 283 ľudí a vyliečilo sa ich 4890.

8:28 Hranice medzi Nemeckom a Rakúskom, uzatvorené pre pandémiu koronavírusu, sa opäť úplne otvoria 15. júna. Od tohto dňa na nich budú prebiehať len náhodné kontroly, informoval úrad spolkového kancelára v stredu agentúru APA. Podobne chce Rakúsko postupne uvoľniť aj režim na hraniciach so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom a susednými krajinami bývalého východného bloku.

7:34 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej na postupné otvorenie hraníc Nemecka so susednými krajinami, informoval na svojej webovej stránke denník Die Welt. Zmeny v súvislosti s hraničnými kontrolami musia byť podľa Merkelovej zavádzané v spolupráci so susednými krajinami, píše Die Welt s odvolaním sa na agentúru DPA. Merkelová to povedala na zasadaní parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CDU/CSU), ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.

7:07 Saudská Arábia počas tzv. sviatku prerušenia pôstu zavedie na celom území krajiny celodenný zákaz vychádzania s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ministerstva vnútra. Zákaz vychádzania vstúpi do platnosti od 23. mája, keď sa skončí ramadán.

6:40 Spojené štáty v utorok zaznamenali ďalších 1894 úmrtí na následky ochorenia Covid-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 82,246, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

6:00 Počet obetí ochorenia COVID-19 sa v Brazílii v utorok zvýšil o 881, čo je najvyšší denný nárast, odkedy v krajine zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2, informovala podľa TASR agentúra AFP. Brazília je najviac postihnutou krajinou v oblasti Latinskej Ameriky. Nákaze tam podľahlo už 12 400 ľudí a 117 589 je nakazených.

Marcos Espinal, šéf úseku infekčných chorôb Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO), povedal, že nárast počtu v prípadov v Brazílii v období niekoľkých posledných dní je znepokojujúci. Experti podľa AFP tvrdia, že skutočný počet obetí je pravdepodobne ešte vyšší. Brazília podľa jedného z expertov testuje len ľudí, ktorí sú hospitalizovaní.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, že nebezpečenstvo koronavírusu zľahčuje a namiesto zavádzania obmedzení v boji proti jeho šíreniu požaduje návrat krajiny do normálu, pripomína AFP. Brazília prvý prípad nákazy koronavírusom oznámila koncom februára a v polovici marca potvrdila prvé úmrtie. Podľa jednej štúdie sa však vírus začal šíriť v krajine začiatkom februára, počas karnevalového obdobia.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus