Kiska hlási odchod z politiky

Líder Za ľudí exprezident Andrej Kiska ohlásil, že už nebude kandidovať na predsedu strany.

28.06.2020 11:15
debata (464)

Už od februárových parlamentných volieb sa špekuluje, že Kiska odíde z politiky. Zúčastnil sa na prvých kolách koaličných rozhovorov, potom jeho miesto prebrala Veronika Remišová.

Už vtedy Kiska upozorňoval, že má zdravotné problémy. „Svoju budúcnosť poznám. V pondelok podstúpim operačný zákrok, pri ktorom mi odstránia časť platničky. Vyskúšal som pod dohľadom lekárov za posledné mesiace všetko, aby k tomu nemuselo prísť,“ napísal Kiska na sociálnej sieti.

Jeho spolustraníci už týždne odmietali komentovať politický osud bývalého prezidenta. Vždy odkazovali, že Kiska bude hovoriť sám.

Exprezident na sociálnej sieti oznámil, že na najbližšom sneme, ktorý bude 8. augusta už nebude kandidovať za predsedu strany. Predsedníctvu strany to oznámil v piatok. „Moje telo si vybralo daň za stovky tisíc kilometrov, ktoré som za posledné roky najazdil v aute po celom Slovensku. Za necelý rok je to ďalšia operácia, ktorú budem musieť podstúpiť a tretia za posledných päť rokov,“ vysvetľuje Kiska. Doteraz absolvoval dva zákroky – v roku 2015 sa v Českej republike podrobil operácii bedrového kĺbu, vlani začiatkom októbra bol na operácii srdca, ktorá mu mala pomôcť vyriešiť problém s arytmiou.

„Moje zdravie mi nedovoľuje zostať aktívny v politike. Minulý rok operované srdce sa občas bezdôvodne stále silno rozbúcha a upokojím ho len liekmi. Arytmia sa niekedy nepodarí odstrániť ani opakovanými zákrokmi,“ pokračuje Kiska na sociálnej sieti.

Ďalej pripomína, že strana Za ľudí obsadila v súčasnej vláde rezort spravodlivosti a Remišová je vicepremiérkou pre informatizáciu a regionálny rozvoj, pričom čoskoro sa jej úrad premení na ministerstvo. „Strana Za ľudí je najmenšou stranou vládneho zoskupenia, koalície, ktorú sme si takto pred voľbami nepredstavovali,“ podotýka exprezident. V parlamente má jeho strana dvanásť poslancov.

O post predsedkyne strany sa bude zrejme uchádzať Remišová, ktorú Kiska poveril svojim zastupovaním. Jej vyzývateľom však môže byť aj Juraj Šeliga, podpredseda strany aj parlamentu, ktorý dosiaľ túto možnosť nevylúčil.

Päťdesiatsedemročný Kiska bol štvrtým prezidentom, pričom do úradu bol inaugurovaný 15. júna 2014. Je spoluzakladateľom splátkových nebankových spoločností Tatracredit, Triangel a Quatro, je spolumajiteľom firmy KTAG, ktorá je ešte stále vyšetrovaná pre neoprávnené odpočty DPH počas prezidentskej kampane.

Prehral spor so zubárom Jánom Francom z Popradu o pozemok vo Veľkom Slavkove. Tejto témy sa týkali aj videá, ktoré sa objavili počas na prelome rokov 2019/2020. Vo videách vystupujú Milan Reichel, Michal Šuliga, pričom obaja sú spájaní s popradským podsvetím, ale aj samotný Kiska. Hovoria o pozemku vo Veľkom Slavkove, pričom z rozhovorom nepriamo vyplýva, že Kiska vedel pri kúpe pozemku, že bol získaný podvodne.

464 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Za ľudí