Koronavírus ovláda Spojené štáty. Čísla prekonávajú rekordy

Spojené štáty naďalej prekonávajú rekordy v počte nakazených koronavírusom. Počet úmrtí v USA prekročil 128-tisíc, v Brazílii 60-tisíc. Na svete sa pritom od decembra, keď bol nový koronavírus identifikovaný v Číne, infikovalo viac ako 10,6 milióna ľudí a viac ako 500-tisíc ľudí zomrelo.

02.07.2020 06:00 , aktualizované: 22:57
Virus Outbreak California Foto: ,
Obsluha s ochranným štítom a rúškom prijíma objednávku v reštaurácii Slater's 50/50 s Santa Clarite v Kalifornii.
debata (45)

22:55 Honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernándeza prepustili vo štvrtok z nemocnice, kde sa dva týždne liečil z ochorenia vyvolaného koronavírusom. Hernández bude v liečbe pokračovať v domácej karanténe, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie prezidentovej ošetrujúcej lekárky.

Samotný 51-ročný Hernández po prepustení skonštatoval, že zvládol ďalšiu životnú výzvu. „Pravdou je, že toto nikomu neželám,“ povedal pred vojenskou nemocnicou v hlavnom meste Tegucigalpa. Honduras dosiaľ v súvislosti s koronavírusom zaznamenal 20 262 prípadov nákazy a 542 úmrtí.

22:08 Talianska charitatívna organizácia Mediterranea Saving Humans vo štvrtok oznámila, že osem migrantov, ktorí sa tento týždeň vylodili na Sicílii, malo pozitívny výsledok testu na koronavírus a momentálne sa nachádzajú v karanténe. Informovala o tom agentúra AFP.

Títo utečenci boli súčasťou skupiny 43 osôb, ktorých organizácia zachránila pomocou lode Mare Jonio a v stredu sa vylodili v sicílskom prístave Augusta. Charitatívna organizácia upozornila, že pre obyvateľov ostrova nie sú nakazení migranti hrozbu, umiestnili ich totiž do karantény asi 20 kilometrov za mestom Noto. Zvyšní migranti, u ktorých sa nákaza nepotvrdila, aj posádka lode sú taktiež izolovaní.

21:49 Jeden z administratívnych zamestnancov Úradu vlády Českej republiky sa nakazil koronavírusom, no neprišiel do kontaktu so žiadnym z členov kabinetu. Do karantény však musí ísť celý odbor protokolu úradu vlády. Piatkovú cestu premiéra Andreja Babiša do Poľska by táto udalosť ohroziť nemala, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Zamestnanec, u ktorého sa ochorenie Covid-19 preukázalo, nemal žiadne príznaky tejto choroby. Desať jeho najbližších spolupracovníkov však musí podstúpiť karanténu. Nákaza sa u nich zatiaľ nepotvrdila. Nákazu u infikovaného zamestnanca odhalila rutinná preventívna prehliadka, výsledok ktorej dostal úrad vlády v stredu.

21:15 24 poslancov bulharského parlamentu dostalo pokuty za nenosenie rúšok v parlamentných priestoroch. Informovala o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Pracovníci inšpekcie udelili finančné pokuty vo výške 300 bulharských levov (153 eur) 24 poslancom 240-členného parlamentu, ktorí minulý týždeň nedodržali nariadenie týkajúce sa povinného zakrývania nosa a úst.

20:34 Za posledných 24 hodín zaznamenali v Afganistane 186 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Pajhwok Afghan News (PAN). Celkovo malo v Afganistane pozitívny test na koronavírus 32 022 ľudí a 16 041 ľudí sa z nákazy uzdravilo, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Ochoreniu Covid-19 doteraz v krajine podľahlo 807 ľudí. Medzinárodné humanitárne organizácie, ktoré šírenie nákazy v Afganistane sledujú, však tvrdia, že skutočné počty budú zrejme vyššie s ohľadom na nedostatočný rozsah a prístup k testovaniu.

19:41 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 889 na 45 887. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Podľa nej ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 12 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1185. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 20 053 ľudí. Podľa ukrajinských médií miestne úrady vzhľadom na dynamiku epidemiologickej situácie zvažujú sprísnenie doterajších sanitárnych opatrení; týka sa to aj hlavného mesta Kyjev a Kyjevskej oblasti.

19:07 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu obvinil vo štvrtok Európsku úniu, že cestovné obmedzenia pre tureckých občanov udržiava v platnosti z politických dôvodov. Informovala o tom agentúra DPA. Turecko chýba na zozname 14 krajín, ktorých občania môžu od 1. júla bez obmedzení vstupovať na územie 31 európskych krajín.

Čavušoglu podľa DPA tvrdil, že situácia v mnohých krajinách zo zoznamu je horšia ako v Turecku. „Vidíme, že prijali politicky motivované rozhodnutie,“ povedal Čavušoglu v Berlíne po rozhovoroch s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom.

18:17 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová vo štvrtok oznámila, že v obchodoch bude od 10. júla platiť povinnosť nosiť rúška alebo inú pokrývku tváre. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Táto povinnosť začne platiť v deň, keď v Škótsku nastane ďalšia fáza uvoľnenia epidemiologických opatrení. Výnimku budú mať len deti mladšie než päť rokov a ľudia trpiaci niektorými ochoreniami.

17:50 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom už vo Švédsku presiahol číslo 70-tisíc. Za posledný deň pritom v tejto severskej krajine pribudlo 947 nových prípadov infekcie a 41 úmrtí. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webstránke denník The Guardian s odvolaním sa na údaje miestnych úradov.

Celkovo tak vo Švédsku od začiatku pandémie zaevidovali už 70 639 prípadov infekcie a 5411 úmrtí. Za posledný mesiac zaznamenalo Švédsko, ktoré v tomto čase pristúpilo k intenzívnejšiemu testovaniu, značný nárast počtu nakazených, čo bolo v kontraste ku klesajúcim počtom v iných krajinách EÚ.

16:15 Slovenský zoznam menej rizikových krajín sa zúži o Bulharsko a Čiernu Horu. Rozšíri sa o krajiny ako Holandsko, Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Írsko. Z krajín mimo Európskej únie sú to Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea a Čína. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) po štvrtkovom konzíliu epidemiológov a infektológov. Hlavný hygienik SR Ján Mikas podotkol, že zoznam sa môže naďalej meniť na základe aktuálnej situácie. (Viac tu)

15:30 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že fajčenie sa spája s vyšším rizikom ťažkého priebehu ochorenia Covid-19 a úmrtia naň u hospitalizovaných pacientov. (Viac tu)

14:15 Ďalšou obeťou ochorenia COVID-19 v Maďarsku je jeden starší chronicky chorý pacient, čím počet obetí stúpol na 587. Za uplynulých 24 hodín sa nakazilo deväť ľudí, celkom ich je už 4166, informoval podľa TASR vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Z ochorenia sa vyliečilo 2721 osôb. Aktuálne je infikovaných 858 ľudí, z ktorých 157 je v nemocnici, pričom ôsmi sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 1201 ľudí. Laboratóriá vyšetrili už 279 690 odobratých vzoriek.

11:15 Radnica japonského hlavného mesta Tokio potvrdila vo štvrtok 107 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší denný nárast od začiatku mája, keď ešte platil v celom Japonsku núdzový stav. Informácie priniesla tlačová agentúra Kjódó a následne agentúra DPA. Počet prípadov nákazy koronavírusom v Tokiu, hosťujúcom meste letných olympijských hier odložených z roka 2020 na rok 2021, sa postupne zvyšuje od 25. mája, keď vláda zrušila v metropole núdzový stav.

11:03 V Česku pribudlo v stredu 92 infikovaných koronavírusom, počet nových prípadov teda klesol pod sto. Denný nárast počtu infikovaných je v ČR najnižší za osem dní, napísal vo štvrtok ráno spravodajský portál Novinky.cz. Podľa aktuálnych informácií najpostihnutejších regiónom bol aj vo štvrtok ráno okres Karviná. Úmrtia nepribudli, stále je ich 349. V Českej republike dosiaľ zaznamenali celkovo 12 046 prípadov ochorenia COVID-19, vyliečených je 7 797.

10:53 V Izraeli začali od štvrtka platiť nové epidemiologické opatrenia, zavedené v dôsledku rekordného nárastu počtu prípadov koronavírusu, informovala agentúra DPA. Izraelské ministerstvo zdravotníctva v stredu zaznamenalo 868 prípadov infekcie v priebehu 24 hodín, čo je vôbec najviac od vypuknutia epidémie. Vláda v reakcii zaviedla zóny obmedzenia pohybu vo viacerých častiach krajiny. Vstup do týchto oblastí a odchod z nich bude obmedzený, rovnako aj prevádzka hromadnej dopravy a podnikov.

10:50 Počet úmrtí na koronavírus v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 147 a celkový počet mŕtvych tak dosiahol 9683. Vo štvrtok to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Celkový počet úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tvorí 1,46 percenta zo všetkých prípadov nákazy v Rusku. V stredu v Rusku pribudlo 216 úmrtí.

10:40 Maďarsko odmieta požiadavku Európskej únie vpustiť na svoje územie občanov 14-tich nečlenských krajín eurobloku, vyhlásil v piatok vo videu zverejnenom na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. „Hraničné kontroly naďalej prísne zachováme. Požiadavku Únie, aby sme vpustili občanov krajín ležiacich mimo EÚ – s výnimkou Srbska -, zatiaľ nemôžeme splniť, pretože by to bolo v rozpore so záujmom ochrany zdravia občanov našej krajiny,“ zdôraznil Orbán.

Do Európy majú od stredy 1. júla povolený vstup občania 14 krajín, v ktorých je miera šírenia nákazy porovnateľná so situáciou v EÚ. Ide o občanov Alžírska, Austrálie, Čiernej Hory, Gruzínska, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Maroka, Nového Zélandu, Rwandy, Srbska, Thajska, Tuniska a Uruguaja. Povolenie dostali aj občania tzv. európskych mikroštátov – Andorry, Monaka, San Marína a Vatikánu.

10:21 Po vypuknutí pandémie koronavírusu pracovalo z domu o 72 percent viac ľudí ako pred ňou. Konštatuje to analytička Wood & Company Eva Sadovská, podľa ktorej v súčasnosti počet zamestnancov v kanceláriách opäť narastá. Sadovská dodáva, že homeoffice sa v čase koronakrízy stal efektívnym nástrojom, ako udržať zamestnancov doma a zároveň neprerušiť prevádzku firmy. Podľa analytičky počas uplynulých rokov využívalo homeoffice pravidelne alebo občas iba deväť percent Slovákov a Sloveniek.

„Ani v júni však nemôžeme hovoriť ešte o úrovniach pred COVID-19, nakoľko počet ľudí v kanceláriách bol oproti normálnemu stavu v priemere o 40 percent nižší. Očakávame však, že v nasledujúcich mesiacoch bude počet zamestnancov v kanceláriách naďalej rásť,“ doplnila analytička.

10:07 Určitú mieru imunity voči nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 môžu mať aj ľudia, ktorí boli negatívne testovaní na prítomnosť protilátok. Vyplýva to zo štúdie švédskych vedcov z inštitútu Karolinska nachádzajúceho sa neďaleko Štokholmu. Viac TU.

9:40 Až dve tretiny Slovákov verí pri informovaní o koronakríze najviac slovenským televíziám, agentúram, novinám či spravodajským webom. Vládne webové stránky, ktoré prinášajú pravidelné informácie o koronavíruse, majú dôveryhodnosť u 40 % obyvateľov. Viac TU.

9:07 Päťdesiatročnej Juhokórejčanke transplantovali pľúca po tom, ako jej dýchaciu sústavu vážne poškodil koronavírus. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie ošetrujúcich lekárov. Pľúca od darcu žene úspešne transplantovali 21. júna, oznámila nemocnica v meste Čchunčchon, 85 kilometrov východne od Soulu. Zdravotný stav ženy v súvislosti s ochorením COVID-19 bol vážny. Tento zákrok je prvou úspešnou transplantáciou pľúc u pacienta s ochorením COVID-19 v Južnej Kórei a deviatou vo svete. Podobné transplantácie uskutočnili aj v Číne, Rakúsku a USA.

8:47 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Indii presiahol vo štvrtok 600 000, pričom úrady hlásili 19 148 nových infekcií za posledných 24 hodín. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Vo štvrtok mala India celkovo zaznamenaných 604 641 prípadov nákazy, z nich 100 000 zistili za posledné štyri dni. Najhoršie zasiahnuté tri indické štáty – vrátane tých, kde sa nachádzajú aj mestá Bombaj a Naí Dillí -, tvoria vyše 60 percent zo všetkých prípadov nákazy v krajine.

8:02 Nemecko dnes hlási 503 novo potvrdených prípadov koronavírusovej infekcie. Dohromady ich už eviduje 195 228, vyplýva z informácií Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Úmrtí pribudlo deväť. V krajine s 83 miliónmi obyvateľov tak podľahlo 8 994 ľudí komplikáciám spojeným s chorobou Covid-19. Dnešná denná bilancia nakazených je vyššia ako tá stredajšia, kedy bolo hlásených 466 nových prípadov. Naopak, úmrtí je dnes menej, v stredu ich bolo 12. Približne 180 300 ľudí sa už v Nemecku infekcie zbavilo, za posledný deň zhruba 500.

7:15 Novozélandský minister zdravotníctva David Clark odstúpil z funkcie v súvislosti s nedávnymi pochybeniami pri postupe vlády počas pandémie ochorenia COVID-19 i v súvislosti so svojimi osobnými chybami, informovala agentúra Reuters. Clarkovi je podľa jeho slov jasné, že jeho ďalšie pôsobenie vo funkcii by malo rušivý vplyv na postup vlády v spojitosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Clark vo funkcii ministra zdravotníctva pôsobil od októbra 2017. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová podľa Clarka ministrovu rezignáciu prijala. Nový Zéland zaznamenal 1 528 prípadov nákazy a 22 úmrtí.

6:34 Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom nariadil uzavretie vnútorných priestorov reštaurácií a ďalších zariadení v Los Angeles a ďalších 18 okresoch v štáte z dôvodu nárastu šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. Opatrenie sa týka i barov, vinární, kín, múzeí i ďalších prevádzok a zostane v platnosti najmenej po dobu troch týždňov.

6:00 V Spojených štátoch počet prípadov koronavírusovej nákazy vzrástol v stredu o viac ako 48 000, čo je nový denný rekord, vyplýva z prepočtov agentúry Reuters. Najviac čísla rastú v štátoch Arizona, Kalifornia, Florida a Texas, ktoré sú podľa Reuters tiež medzi 14 štátmi, v ktorých sa počas júna počet nakazených viac ako zdvojnásobil. USA sú pandémiou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete. Počty nových prípadov prudko stúpli počas uplynulého týždňa, kedy boli denné rekordy niekoľkokrát prekonané.

USA, v ktorých žijú štyri percentá svetovej populácie, evidujú zhruba štvrtinu všetkých celosvetovo hlásených prípadov COVIDU-19 a úmrtí, píše Reuters. Na svete sa pritom od decembra, keď bol nový koronavírus identifikovaný v Číne, nakazilo viac ako 10,6 milióna ľudí a viac ako 500-tisíc ľudí zomrelo. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) evidujú USA 2 683 894 naka­zených, pričom najviac prípadov má okres Los Angeles, a zomrelo 128 044 ľudí s COVID-19.

5:50 Počet úmrtí s koronavírusom SARS-CoV-2 v Brazílii prekonal hranicu 60 000. Za posledných 24 hodín zomrelo opäť viac ako 1000 nakazených. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnilo brazílske ministerstvo zdravotníctva. Mexiko hlási 5 681 novo potvrdených prípadov infekcie a tiež ďalších 741 úmrtí. V Mexiku celkovo zomrelo 28 510 ľudí s chorobou COVID-19, čo stredoamerickú krajinu posúva pred Španielsko na šiestu priečku medzi krajinami s najvyšším počtom obetí nákazy.

Výrazne rastú v Brazílii počty nakazených. Za posledný deň ich juhoamerická krajina evidovala 45 482 a v štatistikách už je ich uvedených 1 447 523 naka­zených. Brazília tak je naďalej druhou najhoršie zasiahnutou krajín sveta po Spojených štátoch.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus