Vírus sa v USA rekordne šíri, Kalifornia prepustí väzňov

Spojené štáty naďalej zaznamenávajú rekordné prírastky ľudí, ktorí majú pozitívny test na koronavírus.

11.07.2020 07:00 , aktualizované: 20:14
Virus Outbreak Florida Ballet Class Foto: ,
Baletná príprava s rúškami a sociálnym odstupom v Tampe na Floride.
debata (70)

20:14 Indické úrady povolili používanie lieku Itolizumab domácej farmaceutickej spoločnosti Biocon pre liečbu miernych až vážnych dýchacích ťažkostí, vrátane tých spôsobovaných covid-19. Lekári budú môcť liek podávať po tom, čo sa osvedčil v klinických testoch, píše agentúra Reuters. „Kontrolná štúdia s náhodným výberom ukázala, že všetci pacienti, ktorým bol podaný Itolizumab, reagovali pozitívne a zotavili sa,“ povedala šéfka spoločnosti Biocon. V kontrolnej skupine, ktorej členom lekári podali placebo, teda prostriedok bez účinnej látky, niekoľko ľudí na následky covid-19 zomrelo.

20:10 Druhý najľudnatejší americký štát Texas v posledných dňoch takmer denne prekonáva doterajšie denné rekordy počtu nakazených a zomrelých s koronavírusom. Tamojšie úrady začali pred niekoľkými mesiacmi ako prvé uvoľňovať reštriktívne opatrenia, teraz však niektoré obmedzenia zavádzajú znova a hrozia ďalšou karanténou. Rad nemocníc už dosahuje vrchol svojej kapacity, ľudia čakajú hodiny v radoch na testovanie a samoobsluhy požadujú povinné nosenie rúšok, píše agentúra AP. „Pred niekoľkými mesiacmi som varoval pred možnou vlnou cunami, ak to nebudeme brať viac vážne,“ povedal najvyššie postavený činiteľ okresu Hidalgo, ktorý leží na americko-mexickej hranici, a v ktorom od pondelka zomrelo 31 ľudí v súvislosti s covid-19, čo je viac, než vo veľkých mestách ako Houston či San Antonio. „Cunami je tu,“ dodal.

19:08 V Chorvátsku bude od pondelka povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. Chorvátsko zaznamenalo v sobotu rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom. Väčšina zo 140 nových prípadov bola zaznamenaná v hlavnom meste Záhreb a vo východných oblastiach krajiny. Od pondelka 13. júla budú musieť rúška nosiť zamestnanci aj zákazníci v obchodoch, personál aj návštevníci nemocníc.

Rovnaká povinnosť bude platiť aj pre zamestnancov barov a reštaurácií a ďalších prevádzok poskytujúcich služby, v ktorých prichádza personál do blízkeho kontaktu so zákazníkmi. Opatrenie prijal v piatok, ešte pred sobotňajším rekordným prírastkom nakazených, chorvátsky národný krízový tím pre ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Oficiálne miesta o tomto kroku informovali až v sobotu.

18:47 Liek na ochorenie COVID-19 a prípadná očkovacia látka musia byť prístupné krajinám a ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú, nie tomu, kto za ne ponúkne najviac peňazí. Vo videu z virtuálnej konferencie organizovanej Medzinárodnou spoločnosťou pre AIDS (IAS) zverejnenom v sobotu to uviedol zakladateľ softvérovej firmy Microsoft Bill Gates, informovali agentúra Reuters a AFP. Spoliehať sa vo veci distribúcie na trhový mechanizmus by podľa Gatesa predĺžilo pandémiu. „Ak necháme lieky a vakcíny tomu, kto ponúka najviac a nedostanú sa na miesta a k ľuďom, kde sú najviac potrebné, budeme mať dlhšiu, nespravodlivejšiu a smrtiacejšiu pandémiu,“ povedal. Gates zdôraznil, že pandémia prerušila dodávateľské reťazce liekov, a to aj proti oćhorobe AIDS, čo môže ohroziť státisíce ľudí, a to nielen v subsaharskej Afrike, ktorí musia v liečbe pokračovať.

17:19 Niekoľko desiatok príslušníkov americkej námornej pechoty umiestnených na dvoch základniach na japonskom ostrove Okinava sa nakazilo koronavírusom. Uviedol to v sobotu tamojší guvernér Denny Tamaki s tým, že americká armáda ho požiadala, aby presný počet nezverejňoval. Ohniskami nákazy sú Letecká základňa námornej pechoty Futenma, ktorej umiestnenie v husto osídlenej oblasti je predmetom sporov, a základňa Camp Hansen.

Miestne médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje podľa agentúry AP informovali o približne 60 nakazených. „Okinavčania sú šokovaní tým, čo nám povedali (americká armáda),“ povedal Tamaki na tlačovej konferencii. „Máme vážne pochybnosti, že americká armáda prijala primerané preventívne opatrenia,“ dodal.

11:41 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom 188 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11 205. V sobotu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Počet prípadov nákazy za spomínané obdobie stúpol o 6 611, celkový počet nakazených tak dosiahol 720 547. Denný nárast počtu nakazených za uplynulých päť dní neprekročil 0,9 percenta.

10:58 V Brazílii pribudlo za minulých 24 hodín 45 048 ďalších prípadov nákazy koronavírusom a 1 214 nových úmrtí v súvislosti s touto infekciou. Celkový počet obetí choroby covid-19 dosiahol 70 398. Údaje zodpovedajúce bilancii z predošlého dňa dnes podľa agentúry Reuters oznámilo brazílske ministerstvo zdravotníctva. Juhoamerickú krajinu s 210 miliónmi obyvateľov postihla nákaza vírusom SARS-CoV-2 veľmi citeľne, od začiatku epidémie sa infekcia preukázala u 1 800 827 ľudí, z ktorých 70 398 zomrelo. To je najviac na svete po Spojených štátoch.

9:15 Spojené štáty v piatok privítali rozhodnutie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) začať vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu, ktorý sa koncom decembra začal šíriť z Číny do celého sveta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanca Spojených štátov pri OSN Andrewa Bremberga. „Vítame vyšetrovanie zo strany WHO. Pokladáme odborné vyšetrenie (pôvodu koronavírusu) za nevyhnutný krok k úplnému a jasnému pochopeniu toho, ako sa tento vírus rozšíril do sveta,“ povedal novinárom Bremberg. Zároveň tiež uviedol, že Peking poskytne tímu expertov, ktorý WHO do Číny vyslala, plnú podporu a súčinnosť.

7:00 Počet prípadov nákazy koronavírusoom v Spojených štátoch sa v piatok zvýšil o takmer 69 000. Už tretíkrát za sebou tak denný prírastok prípadov dosiahol nový rekord. Vyplýva to z údajov agentúry Reuters. Guvernér štátu Texas Greg Abbott v piatok varoval, že by mohol zaviesť nové obmedzenia, ak sa šírenie koronavírusy nepodarí dostať pod kontrolu prostredníctvom rúšok a sociálneho dištancovania. Kalifornia v piatok oznámila, že predčasne prepustí až 8000 väzňov, aby spomalila šírenie koronavírusu vo väzenských zariadeniach. Spoločnosť Walt Disney potvrdila, že v sobotu plánuje otvoriť svoj zábavný park vo floridskom Orlande pre obmedzený počet návštevníkov, ktorí rovnako ako zamestnanci budú musieť nosiť rúška a absolvovať meranie teploty. Zhruba 19 000 ľudí vrátane niektorých zamestnancov parku pritom podpísalo petíciu, v ktorej požadujú odklad otvorenia.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

70 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus