Testov v nedeľu veľa nebolo, ale pozitívnych až 41 ľudí

Na Slovensku v nedeľu pribudlo 41 nakazených koronavírusom, ich doterajší celkový počet stúpol na 3 917. Pozitívne vzorky odhalili z 588 testov, ktoré sa v nedeľu urobili. Michalovce v počte nakazených predbehli Bratislavu.

31.08.2020 10:14 , aktualizované: 16:21
debata (51)

Z ochorenia sa vyliečilo 99 pacientov, nepribudlo žiadne úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 21 mužov a 20 žien vo veku od 10 do 86 rokov v okresoch Michalovce (18), Bratislava (9), Žilina (3), Prešov (2), Sabinov (2), Bardejov (1), Košice (1), Rožňava (1), Svidník (1), Šaľa (1), Trebišov (1) a Trnava (1).

V nemocniciach je hospitalizovaných 77 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 51. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú siedmi pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria.

V nedeľu pribudlo 99 vyliečených, z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 2377 pacientov. Aktívnych prípadov je 1507. Počas nedele nepribudlo žiadne úmrtie pacientov na nový koronavírus, Slovensko naďalej eviduje 33 prípadov. Doteraz bolo vykonaných 334.932 labora­tórnych vyšetrení na nový koronavírus.

V obci Staré je lokálna epidémia

V prípade zvýšeného výskytu potvrdených pozitívnych prípadov ochorenia na COVID-19 ide zväčša o dohľadané kontakty alebo prípady, ktoré sú vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti v podchytenom ohnisku nákazy. V súvislosti s lokalitami, ktoré v nedeľu zaznamenali najviac pozitívne testovaných na nový koronavírus, to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dáša Račková.

Väčšina z 18 prípadov potvrdeného nového koronavírusu, ktoré za nedeľu 30. augusta pribudli v Michalovskom okrese, súvisí s epidemiologickou situáciou v obci Staré. Pre TASR to povedala regionálna hygienička Janka Stašková s tým, že v obci preto okrem iného odporučila začať nový školský rok neskôr. Opatrenia zamedzujúce šíreniu nákazy má v pláne vyhlásiť v rámci celého okresu.

„Odporučila som im (obci Staré, pozn. TASR) zvážiť nevyhnutnosť organizovania hromadných podujatí akéhokoľvek charakteru, zvážiť pobyt na miestach, kde je predpokladaná vyššia koncentrácia osôb. Odporučila som tiež zvážiť návštevu verejných budov len na nevyhnutné úkony. V obci tiež v súvislosti so situáciou neorganizujú bohoslužby,“ priblížila Stašková.

Ako doplnila, epidemiologickou situáciou v okrese sa v pondelok zaoberá aj regionálna protiepidemická komisia. Medzi opatrenia, ktoré by mali po jej odobrení prísť do platnosti, je i odporúčanie domácej izolácie všetkým obyvateľom obce Staré vo veku tri až 19 rokov s trvaním do 11. septembra. „Nerada by som, aby sa to so začiatkom nového školského roka, zvlášť v prípade stredoškolákov, roznieslo,“ vysvetlila. Ako v tejto súvislosti doplnil starosta Michal Bereznanin, v miestnej základnej škole posunuli otvorenie školského roka na 16. septembra.

Podľa Staškovej bude v rámci celého okresu od utorka 1. septembra odporúčaný zákaz verejných podujatí nad 500 ľudí v exteriéri a nad 250 v interiéri s výnimkou svadieb. Prevádzkovateľom obchodov a služieb odporučí zvážiť skrátenie otváracích hodín a verejným i neverejným poskytovateľom sociálnych služieb v domovoch sociálnej starostlivosti odporučí zákaz návštev. Nariadenia by mali platiť do 13. septembra. „Všetko bude závisieť od vývoja situácie,“ dodala.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus