Covidom-19 sa podľa WHO mohlo nakaziť už 760 miliónov ľudí

Svetová zdravotnícka organizácia odhadla, že koronavírusom sa mohlo nakaziť už zhruba 10 percent svetovej populácie, čo viac ako 20-násobne prevyšuje oficiálny počet potvrdených prípadov.

05.10.2020 05:55 , aktualizované: 23:00
debata (43)

23:00 Americký prezident Donald Trump „ešte nie je úplne za vodou“, čo sa týka uzdravenia z choroby vyvolávanej novým koronavírusom. Povedal to v pondelok večer na tlačovom brífingu jeho osobný lekár Sean Conley, podľa ktorého však prezidenta napriek tomu ešte v pondelok miestneho času prepustia z nemocnice pri Washingtone.

Ukončenie svojej hospitalizácie už predtým na Twitteri avizoval samotný Donald Trump, ktorý zároveň Američanov vyzval, aby sa choroby COVID-19 nebáli.

21:51 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock viní zastaraný softvér z poruchy, v dôsledku ktorej sa takmer 16-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom nedostalo v uplynulých týždňoch do oficiálnych údajov o denných nárastoch počtu infikovaných. Priznal tiež, že porucha ovplyvnila snahu o vysledovanie kontaktov tisícov nakazených. Informovala o tom agentúra AFP.

Hancock uviedol, že „starší počítačový systém“ Úradu pre verejné zdravie (PHE), ktorý spracovával laboratórne výsledky, spôsobil, že v hlásených počtoch denných prípadov chýbalo medzi 15. septembrom a 2. októbrom 15 841 prípadov. Porucha ale podľa neho neovplyvnila doručovanie výsledkov testov na ochorenie COVID-19 predmetným osobám a každý, kto mal pozitívny test, svoj výsledok obdržal.

21:23 Španielsko v pondelok prekonalo hranicu 800.-tisíc prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré za uplynulý víkend zaznamenalo 23 480 nových prípadov infekcie, píše agentúra Reuters.

Celkový počet prípadov nákazy v krajine od začiatku pandémie tak vzrástol na 813 412. Španielsko je najviac zasiahnutou krajinou v Európe po Rusku, ktoré eviduje viac ako milión prípadov nákazy.

18:45 V Česku pribudlo za pondelok (do 18.10 h) 1250 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a desať ďalších úmrtí. Informoval o tom český Deník N s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva ČR.

Momentálne eviduje ČR 37 763 aktívnych prípadov nákazy. Z ochorenia Covid-19 sa uzdravilo 45 176 ľudí 757 mu podľahlo. V nemocniciach je hospitalizovaných 1242 pacientov. Celkovo bolo od začiatku pandémie pozitívne testovaných už 83 696 osôb. Počet testovaných dosiahol 1 457 315.

Za nedeľu pribudlo v Česku 1841 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čo bol doteraz najvyšší nedeľňajší nárast. Na dôsledky nákazy zomrelo v nedeľu 24 osôb, najviac za jeden deň od začiatku pandémie, pripomína spravodajský portál ČT24. V Prahe stúpol počet nakazených počas víkendu o takmer tisíc – v sobotu pribudlo podľa hygienikov 473 prípadov a v nedeľu 513.

18:31 Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová v pondelok oznámila, že mala pozitívny test na koronavírus. Stala sa tak ďalšou infikovanou osobou z okolia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa z nákazy aktuálne lieči v nemocnici, píše agentúra AFP.

Hovorkyňa McEnanyová tiež informovala, že nateraz nepociťuje žiadne príznaky ochorenia a že začína pracovať z izolácie.

17:59 Možnosť dobrovoľne odísť z internátov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave počas uplynulého týždňa využilo niekoľko tisíc študentov. Na najväčších univerzitných internátoch Mlyny UK a na internáte Družba ostalo k pondelku 2340 ubytovaných, čo je 26 percent ubytovacej kapacity oboch internátov. Informuje o tom UK na svojom webe.

Vedenie univerzity očakáva, že do konca pondelka tento počet ešte klesne, keďže možnosť elektronicky uzavrieť dodatok k zmluve o ubytovaní platí do polnoci. „Aktuálne na týchto dvoch bratislavských internátoch evidujeme päť aktívnych prípadov ubytovaných s ochorením COVID-19. Ostatným ubytovaným, ktorí mali pozitívne výsledky v minulých týždňoch, už skončila nariadená karanténa,“ uvádza sa na webe najväčšej slovenskej univerzity.

Vedenie UK vyjadrilo vďaku všetkým študentom, ktorí sa rozhodli odísť. „Vďaka ich mimoriadne zodpovednému prístupu sa podarilo eliminovať potenciálne ohnisko nákazy, ktoré by znamenalo veľkú záťaž nielen pre internáty, ale aj zdravotnícke zariadenia v Bratislave. Internáty UK tak môžu ostať prístupné pre študentov, ktorí odísť nemohli – či už z dôvodu praxe, laboratórnych prác alebo zo zdravotných či vážnych sociálnych dôvodov,“ tvrdí univerzita. Na internátoch ostala aj časť zahraničných študentov, pre ktorých by návrat domov predstavoval vážnu komplikáciu. (tasr)

16:45 Poľský premiér Mateusz Morawiecki požiadal prezidenta Andrzeja Dudu o preloženie pondelkovej ceremónie, počas ktorej mal zložiť sľub zrekonštruovaný vládny kabinet. Urobil tak po tom, ako mal nastupujúci minister školstva Przemyslaw Czarnek pozitívny test na nový koronavírus. Informovali o tom agentúry PAP a DPA.

Czarnek o svojom pozitívnom výsledku testu informoval v pondelok ráno na Twitteri. Dodal tiež, že sa cíti dobre. Podľa hovorcu poľskej vlády Piotra Müllera boli v súvislosti s Czarnekovým pozitívnym testom prijaté epidemiologické opatrenia.

Do karantény tak museli ísť viacerí vládni predstavitelia vrátane vicepremiéra a ministra štátnych aktív Jaceka Sasina, šéfa kancelárie predsedu vlády Michala Dworczyka či dosluhujúceho ministra školstva Dariusza Piontkowského. Poľský prezident mal pôvodne vymenovať nový kabinet v pondelok o 15.00 h.

16:28 Na nový druh koronavírusu bol pozitívne otestovaný blízky spolupracovník rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza. S odvolaním sa na úrad kancelára o tom v pondelok informovala agentúra APA.

Na koronavírus SARS-CoV-2 boli v rámci preventívnych opatrení v pondelok okrem Kurza otestovaní aj vicekancelár Werner Kogler, ako aj všetci ostatní kolegovia z okruhu nakazeného zamestnanca.

Kurz a Kogler zrušili všetky naplánované pracovné stretnutia dovtedy, kým budú mať k dispozícii výsledky testov. Obaja sa s infikovaným spolupracovníkom stretli naposledy minulú stredu, pričom ešte v utorok večer bol jeho test na prítomnosť koronavírusu negatívny. Denník Österreich v pondelok informoval, že v parlamentnom klube Kurzovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) bol potvrdený v poradí už štvrtý prípad nákazy koronavírusom – nakazil sa hovorca pre otázky životného prostredia Johannes Schmuckenschlager.

V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (do pondelka 9.30 h) 750 novonakazených, uvádza spravodajský portál OE24. Na následky ochorenia Covid-19 zomrelo doposiaľ 818 ľudí a 39 058 sa vyliečilo. Nakazilo sa celkovo 48 896 osôb. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 488 pacientov, z toho 101 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

16:20 Zdravotný stav prezidenta USA Donalda Trumpa nakazeného koronavírusom sa v noci na dnes naďalej zlepšoval. Jeho administratíva tak verí v to, že Trump ešte dnes opustí nemocnicu a vráti sa k svojmu obvyklému pracovnému rozvrhu. Podľa stanice Fox News to dnes uviedol personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows.

„Hovoril som s prezidentom dnes ráno (popoludní SELČ). Cez noc sa jeho stav naďalej zlepšoval a je pripravený vrátiť sa k svojmu normálnemu pracovnému rozvrhu,“ povedal Meadows. Prezidenta podľa neho majú ešte prezrieť jeho lekári, ktorí znovu zhodnotia jeho zdravotný stav. „Stále sme optimistickí ohľadne toho, že sa ešte dnes bude schopný vrátiť do Bieleho domu,“ dodal personálny šéf.

Trump v nemocnici leží už štvrtý deň, jeho tím pritom podľa agentúry Reuters o jeho zdravotnom stave vysiela rozporuplné informácie. Hoci už v nedeľu informovali lekári o tom, že by sa mohol dnes vrátiť do Bieleho domu, uviedli zároveň, že dvakrát trpel nedostatočnou hladinou kyslíka v krvi a že mu je podávaný kortikosteroid dexametazón či látka remdesivir, ktoré sa zvyčajne používajú u pacientov s ťažkým priebehom Covidu-19.

16:11 Pre výskyt ochorenia Covid-19 muselo minulý týždeň prerušiť výchovno-vyučovací proces viacero škôl v okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja. V pondelok o tom informovala vedúca oddelenia detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Katarína Slotová. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Zvolen a Žiar nad Hronom.

Hygienici dočasne uzatvorili Súkromné detské zariadenie Margarétka a aj Strednú odbornú školu techniky a služieb v Brezne. Vyučovanie prerušili v niektorých triedach materských škôl (MŠ) a tiež na banskobystrickom Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského, Andreja Sládkoviča či na Obchodnej akadémii na Tajovského ulici. Niektoré triedy prerušili vyučovanie, napríklad na Súkromnej základnej škole (ZŠ) na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici, ako i ZŠ na Pieninskej či ZŠ s MŠ na Radvanskej, tiež na ZŠ na Spojovej ulici alebo na Konzervatóriu J. L. Bella.

Vo Veľkom Krtíši sa dotkli opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom ZŠ s MŠ v Hrušove a ZŠ na Poľnej ulici, vo Zvolene na Strednej odbornej školy drevárskej, Základnej umeleckej školy na Nádvornej ulici a ZŠ na Hrnčiarskej. V Žiari nad Hronom bolo prerušené vyučovanie v jednej triede na ZŠ Jána Zemana. (tasr)

15:52 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhadla, že koronavírusom sa mohlo nakaziť už zhruba 10 percent svetovej populácie, čo viac ako 20-násobne prevyšuje oficiálny počet potvrdených prípadov. Zároveň varovala, že pandémia nového typu koronavírusu má ničivý vplyv na služby v oblasti duševného zdravia. Informovala o tom agentúra AFP.

Riaditeľ programu núdzových operácií WHO Michael Ryan uviedol, že podľa „najlepších odhadov,“ je koronavírusom zrejme infikovaný už každý desiaty človek na svete. Tento odhad je viac ako 20-násobne vyšší, ako oficiálne počty nakazených, ktoré – ako dlhodobo upozorňujú odborníci – nie sú reálne.

Vyjadrenie odznelo na zasadnutí 34-člennej výkonnej rady WHO zameranej na boj proti ochoreniu Covid-19. Podľa uvedených odhadov sa koronavírusom mohlo vo svete nakaziť už viac ako 760 miliónov ľudí. Počet potvrdených prípadov, ktoré evidujú WHO a Univerzita Johnsa Hopkinsa, je pritom len vyše 35 miliónov.

WHO v pondelok ďalej varovala, že v rámci súčasnej pandémie sa hlboko podceňuje otázka duševného zdravia. Prieskum vykonaný v 130 krajinách sveta odhalil, že v 93 z nich došlo k vážnemu narušeniu poskytovania služieb v tejto oblasti, hoci sa dopyt po nich zároveň dramaticky zvýšil.

15:45 Holandské úrady v pondelok upozornili na pokyny adresované predstaviteľom cirkví v krajine, aby sa z dôvodov šírenia pandémie ochorenia Covid-19 pokúsili vo svojich kostoloch a náboženských zariadeniach obmedziť počet veriacich na maximálne 30 osôb. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl.

Cirkvi zároveň dostali pokyny, aby prevádzkovali služby pre veriacich prostredníctvom internetu „čo najviac to bude možné“ a v snahe zabrániť šíreniu kvapôčkovej infekcie zakázali spev v uzavretých priestoroch. Ide o pokyny, ktoré vychádzajú v ústrety novým vládnym obmedzeniam zavádzaným proti šíreniu nového typu koronavírusu.

Výzva podpísaná ministrom spravodlivosti Ferdom Grapperhausom nasledovala po tom, ako sa cez víkend v dedine Staphorst v provincii Overijssel v miestnom protestantskom kostole konali tri bohoslužby pre vyše 600 veriacich. Tí boli vyzvaní, aby si dali dole tvárové rúška, pretože ochranné masky tlmia zvuk zborového spevu. Minister Grapperhaus konštatoval, že aj keď si je vedomý toho, že nemá právomoc zasahovať do cirkevných služieb, limity pre verejné zhromaždenia sa vzťahujú na všetky organizácie vrátane cirkví.

15:04 Britská kráľovná Alžbeta II. v pondelok vyjadrila podporu tradičným médiám, ktoré podľa nej vykonávajú dôležitú verejnú službu, obzvlášť počas súčasnej pandémie nového koronavírusu.

Ako si všíma agentúra Reuters, išlo o nezvyčajné ocenenie zo strany 94-ročnej panovníčky v čase, keď sú novinári mainstreamových médií opakovane očierňovaní a obviňovaní zo šírenia falošných správ. S takýmito obvineniami prichádzajú aj niektorí svetoví lídri vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Pandémia Covid-19 opäť raz dokázala, akú dôležitú verejnú službu poskytujú uznávané spravodajské médiá, a to na celoštátnej aj regionálnej úrovni,“ uviedla Alžbeta II. v posolstve určenom členom asociácie britských spravodajských médií. „Keď sa náš svet dramaticky mení, je nevyhnutné mať dôveryhodné a spoľahlivé zdroje informácií, najmä v čase, keď o našu pozornosť súperí toľko zdrojov,“ napísala kráľovná, ktorá sa spravidla nevyjadruje k politickým ani iným kontroverzným té­mam.

14:51 Spolupráca v boji proti novému druhu koronavírusu medzi krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) bola úzka už na jar v čase prvej vlny epidémie, avšak v terajšej jesennej vlne sa ešte ďalej posilní, povedal v pondelok v Prahe maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so svojím českým rezortným kolegom Tomášom Petříčkom.

„Zhodujeme sa v tom, že zriadime koordinačný mechanizmus, v rámci ktorého môžme zosúladiť naše kroky a vymeniť si skúsenosti,“ citovala slová šéfa maďarskej diplomacie agentúra MTI.

Szijjártó Petříčka informoval, že maďarská vláda aj v októbri zachová septembrové nariadenie, podľa ktorého českí občania, ako aj občania ďalších krajín V4 – Poľska a Slovenska -, ktorí si zaplatili pobyt v Maďarsku, môžu pricestovať. Maďarsko v rámci opatrení na ochranu pred šírením nového druhu koronavírusu uzatvorilo 1. septembra na jeden mesiac svoje vnútroschengenské hranice; následne kontroly na týchto hraniciach predĺžilo o ďalší mesiac s platnosťou do 1. novembra.

13:58 Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius je v samoizolácii po tom, čo predstaviteľa francúzskeho veľvyslanectva, s ktorým sa stretol počas návštevy prezidenta Emmanuela Macrona, pozitívne testovali na ochorenie Covid-19. V pondelok o tom informovali zástupcovia úradov.

Francúzska ambasáda v litovskom hlavnom meste Vilnius oznámila, že pozitívne testovaní boli dvaja ľudia z diplomatickej misie, ale delegácia hostí mala negatívne testy na koronavírus.

„Dve osoby, ktoré mali pozitívny test, pracujú na francúzskom veľvyslanectve. Celá hosťujúca delegácia z Paríža bola pred odchodom negatívna a počas návštevy boli dodržiavané všetky potrebné preventívne opatrenia,“ uviedol hovorca Sami Fisek pre AFP. Zdroj z francúzskeho prezidentského úradu pre AFP povedal, že samotný prezident Macron nebol v kontakte s ľuďmi, ktorí mali pozitívne testy. Litovský prezident Gitanas Nauséda a jeho manželka takisto podstúpili test na koronavírus, pretože boli v kontakte s jedným z francúzskych predstaviteľov, a mali negatívny výsledok. Macron navštívil Litvu 28.- 29. septembra.

13:51 Dopravný podnik Bratislava dbá počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu a pri vyššom počte cestujúcich o dôraznejšie dezinfikovanie vozidiel MHD. Okrem denného čistenia a pravidelného komplexného čistenia na mesačnej báze pristúpil aj k špeciálnej forme dezinfekcie, tzv. polymérovej dezinfekcii. Aplikuje sa postupne do všetkých vozidiel.

„Polymérová dezinfekcia používa elektrostatickú dezinfekčnú techniku. Eliminuje široké spektrum mikroorganizmov, má baktericídne, virucídne, mykobaktericídne a algicídne účinky a nie je zdraviu škodlivá,“ uviedla hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová. Účinok dezinfekcie je oproti bežným dezinfekčným prostriedkom a metódam výraznejší a dlhotrvajúci, frekvencia dezinfekcie je dvakrát mesačne.

Vozidlá MHD sú zároveň naďalej pravidelne čistené každý deň po návrate z prevádzky a na obratiskách električiek vo večerných a nočných hodinách. Počas „denného ošetrenia“ sa dezinfikujú všetky dotykové plochy (horizontálne a vertikálne madlá, zadržovacie tyče, dopytové tlačidlá a označovače cestovných lístkov), čistia sa tiež podlahy, rámy okien a prieduchy klimatizácií. Od augusta prechádza vozidlo raz mesačne aj komplexným čistením, kedy sa čistí celé vozidlo vrátane okien, sedadiel, stropov či kabíny vodiča. (tasr)

13:40 Nezaradení poslanci okolo expremiéra Petra Pellegriniho podporia opozičný návrh podania na Ústavný súd SR v súvislosti s vyhlásením vlády o núdzovom stave. Informovala o tom Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa strany Hlas-sociálna demokracia, v ktorej poslanci pôsobia. Podanie na ÚS inicioval Smer, návrh chce podať v pondelok, no chýbali mu podpisy. Žiadal preto Hlas o podporu.

Líder strany Pellegrini už skôr hovoril o pochybnostiach, či je vyhlásenie núdzového stavu v súlade s Ústavou SR a či nejde o zbytočný zásah do ľudských práv občanov. „Strana Hlas trvá na tom, aby o tom nerozhodovali politici, ale kompetentný nezávislý orgán, ktorým je v tomto prípade Ústavný súd,“ skonštatovala hovorkyňa. (tasr)

13:22 Maďarský Národný farmaceutický ústav povolil klinické testovanie lieku s účinnou látkou favipiravir na liečbu ochorenia Covid-19. Oznámil to v pondelok v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 šéf konzorcia zaoberajúceho sa vývojom favipiraviru György Miklós Keserű z Centra prírodných vied.

„Cieľom testov je potvrdiť účinnosť liekov aj v Maďarsku a následne získať povolenie na ich využívanie,“ dodal Keserű s poznámkou, že Maďarsko dostalo z Japonska lieky v prvom kole pre 100 pacientov v piatich zdravotných centrách. Celý povoľovací proces potrvá pol roka až jeden rok, avšak s dočasným povolením bude liek k dispozícii maďarským pacientom už aj počas testovania, podčiarkol šéf konzorcia.

Liek Avigan s účinnou látkou favipiravir bol vyvinutý v Japonsku. Prvýkrát ho nasadia pacientom v Maďarsku na klinike lekárskej fakulty Segedínskej univerzity (SZTE). Avigan má skrátiť čas zotavovania a znížiť počet komplikácií počas ochorenia spôsobovaného vírusom SARS-CoV-2, uviedla SZTE, podľa ktorej tento liek darovala na výskum japonská vláda 44 krajinám, medzi nimi aj Maďarsku.

Klinické štúdie v uplynulom polroku v Japonsku potvrdili, že u pacientov nakazených novým druhom koronavírusu v počiatočnom štádiu zápalu pľúc Avigan zabránil množeniu vírusu a v priebehu 12 dní zmiernil klinické príznaky, ako napríklad horúčka či problémy s dýchaním. U mnohých sa podľa univerzity takto podarilo predísť intenzívnej terapii.

13:12 Bary a kaviarne v Paríži a na jeho vnútorných predmestiach budú od utorka do 19. októbra zatvorené z dôvodu narastajúceho počtu infekcií koronavírusom. V pondelok to oznámil šéf mestskej polície Didier Lallement, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Paríž je pre zhoršujúcu sa nákazu v stave najvyššej pohotovosti, informovala agentúra AFP. „Epidémia sa šíri príliš rýchlo, musíme teraz dupnúť na brzdy, kým sa nepreťaží náš zdravotný systém,“ upozornil Lallement.

13:00 V súvislosti s výskytom prípadu Covid-19 v jednej zo škôl v Hlohovci mesto zosilnilo viaceré preventívne opatrenia. Podľa hovorkyne radnice Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej plošne na všetkých školách od pondelka dočasne odporučilo zrušiť zberné triedy, vydalo pokyny, aby vo výchovno-vzdelávacom procese neprichádzalo k miešaniu žiakov a stravovanie v školskej jedálni bolo zabezpečené podľa upraveného harmonogramu.

Na základnej škole na Koperníkovej ulici, kde sa prípad ochorenia vyskytol, je v karanténe celá trieda vrátane triednej učiteľky. Doma na dištančnom vzdelávaní zostali aj žiaci triedy, s ktorou chodil pozitívne testovaný žiak do školského klubu detí. Po dezinfekcii priestorov školy ostatné triedy pokračujú vo výučbe. Ďalšie opatrenia riaditeľka školy rieši podľa hovorkyne v koordinácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Trnava. (tasr)

12:58 Opozičný Smer má v pondelok podať návrh na Ústavný súd, aby preveril ústavnosť vyhlásenia núdzového stavu. Avizoval to predseda strany Robert Fico. Smer má k dispozícii 26 podpisov poslancov, potrebuje podľa neho ešte štyri, päť podpisov. Vyzval odídencov zo Smeru, ktorí pôsobia v novej strane Hlas-SD, aby sa k návrhu pridali. Ak sa nepridajú, chcú dať návrh k dispozícii do Národnej rady SR, kde ho bude môcť v pondelok podpísať ktorýkoľvek poslanec. (tasr)

12:48 Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej by mali členovia vlády predstaviť okamžité opatrenia odstraňujúce negatívne dosahy druhej vlny pandémie, bude v stredu 7. októbra od 13.00 h. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Zvolanie schôdze iniciovali poslanci opozičného Smeru. (Viac tu)

12:43 V tejto chvíli nie je podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) namieste hovoriť o tom, že ordinovať budú aj pozitívne testovaní lekári. Komora tým vo svojom vyhlásení reagovala na slová premiéra Igora Matoviča. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy sa totiž vyjadril, že v kritickej situácii budú musieť pacientom poskytovať zdravotnú starostlivosť aj infikovaní lekári.

„Slovenská lekárska komora vníma aktuálne vyjadrenie premiéra Igora Matoviča len ako politické, emotívne vyhlásenie bez akéhokoľvek odborného základu,“ uviedla manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská. Ako dodala, ešte stále sme v stave, keď naopak každý chorý pacient, vrátane lekárov, musí byť izolovaný a ísť do karantény. V súčasnej situácii si podľa nej iný postup ani nemôžeme dovoliť.

Komora verí, že Slovensko sa do takej situácie, kedy by zdravotnú starostlivosť museli poskytovať aj nakazení lekári, ani nedostane. „Ak by sa však situácia vyvinula tak, že by sme museli začať uvažovať aj o takejto možnosti, tak o tom nerozhodne žiaden politik (ani premiér), ale lekári a závažnosť situácie,“ uzavrela SLK.

12:37 V Poľsko v pondelok zaznamenalo ďalších 2006 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 29 súvisiacich úmrtí. S odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra PAP.

Najviac nových prípadov (336) pochádza z Mazovského vojvodstva. informuje spravodajský portál TVN24.pl. Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 102 080 ľudí, z ktorých 2659 zomrelo.

Aktuálne je hospitalizovaných 3158 osôb, pričom 179 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Ďalších 154 365 ľudí je v karanténe a 21 375 je pod sanitárno-epidemiologickým dohľadom. Celkovo sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo 73 552 ľudí.

12:33 Belgické úrady hlásili v pondelok predpoludním 2612 nových pozitívnych prípadov na Covid-19 a s tým spojených 20 úmrtí. Ide o údaje za posledných 24 hodín, ktoré potvrdzujú narastajúci trend šírenia nákazy a návrat k epidemiologickej situácii známej z májového obdobia, uviedla tlačová agentúra Belga.

Podľa údajov Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano priemerný počet nových kontaminácií medzi 25. októbrom a 1. októbrom bol na úrovni 2103,3 prípadu denne, čo je 32-percentný nárast oproti predchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu.

V nedeľu bolo v Belgicku zaznamenaných 87 nových hospitalizácií, pričom niektoré nemocnice – podobne ako na jar – začínajú mať opäť preplnené kapacity, čiže štvrtinu lôžok, ktoré na jednotkách intenzívnej starostlivosti vyhradili pre pacientov s Covidom-19. Belga upozornila, že počet hospitalizácií sa naďalej zvyšuje: v nedeľu bolo hospitalizovaných 866 pacientov s chorobou Covid-19 (oproti 819 pacientom deň predtým), z toho 186 bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti a 77 potrebovalo pľúcnu ventiláciu. Ide o také vysoké čísla, aké neboli zaznamenané od konca mája.

12:07 Plánované októbrové púte v Národnej svätyni – v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne sa neuskutočnia. Na svojej webovej stránke o tom informuje web bazilika.sk.

„Obmedzenie maximálneho počtu osôb zhromaždených v rovnakom čase na slávení bohoslužieb na 50 výrazne zasiahlo aj do pripravovaných púti v Národnej svätyni – v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Plánované októbrové púte boli zrušené,“ uvádza web bazilika.sk.

Ide o púte ružencových bratstiev, púte za svetlom radosti, púte abstitentov, spoločenstva Modlitby za kňazov a putovania relikvie sv. Jána Mária Vianneyho. „Putovanie do Šaštína už nahlásených skupín pútnikov do 50 osôb sa môže uskutočniť. Nechávame to však na zodpovednom zvážení organizátorov. V prípade zrušenia púte to, prosím, oznámte na našom infocentre,“ priblížili pavlíni, ktorú baziliku spravujú. (sita)

11:59 Viceprimátor mesta Považská Bystrica Ján Panák mal pozitívny test na nový koronavírus. Informoval o tom prednosta mestského úradu Anton Martaus.

Viceprimátorovi oznámili pozitívny výsledok testu v nedeľu (4. 10.). Primátor mesta Karol Janas dal ihneď hĺbkovo vydezinfikovať celú budovu mestského úradu. Pri vchode je stále nainštalovaná dezinfekčná brána, na chodbách sú nádoby s dezinfekciou a úrad funguje za dodržiavania všetkých hygienicko-epidemiologických nariadení. (tasr)

11:57 Talianska vláda uvažuje nad celoštátnym zavedením povinného nosenia rúšok vonku, pretože ľudí nakazených novým druhom koronavírusu už deväť týždňov neustále pribúda. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Niekoľko jednotlivých talianskych regiónov už zaviedlo povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch a snažia sa tak zastaviť nové prudké šírenie koronavírusu. V nedeľu Taliansko zaznamenalo ďalších 2578 potvrdených prípadov nákazy, čo je oveľa menej než nové denné prírastky hlásené v susednom Francúzsku či Španielsku – napriek tomu situácia vyvoláva obavy, pretože Taliansko bolo na začiatku pandémie hlavným ohniskom nákazy v Európe.

Za nedeľu zaznamenali v Taliansku aj ďalších 18 úmrtí, celkovo ich krajina zistila 35 986, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Británii.

Minister zdravotníctva Roberto Speranza povedal pre televíznu stanicu RAI 3, že vláda uvažuje nad nariadením povinného nosenia rúšok vonku, lebo po znovuotvorení škôl chce zabrániť špirálovému stúpaniu infekcií a ich vymknutiu sa spod kontroly. So školami sa spája 900 prípadov nákazy a 14 zhlukov infekcie len za posledný týždeň. Zdravotnícke úrady však vo svojej týždennej monitorovacej správe uviedli, že ešte potrvá určitý čas, kým spoznajú úplný vplyv znovuotvorenia škôl na krivku nákazy.

11:44 Ak ľudia v Česku nebudú rešpektovať súčasné opatrenia proti šíreniu koronavírusu, vláda bude musieť pritvrdiť, vyhlásil v pondelok po rokovaní kabinetu český minister zdravotníctva Roman Prymula. Podľa neho zatiaľ nie je dôvod uzatvárať spoločnosť, ako je to momentálne v Izraeli či v Madride. Informácie priniesol spravodajský server Novinky.cz.

„Ak 30–40 percent obyvateľov krajiny nebude rešpektovať súčasné opatrenia, potom budú musieť byť tie opatrenia tvrdšie,“ povedal minister Prymula.

V utorok bude o pláne ďalšieho postupu diskutovať vládna rada pre zdravotné riziká. V piatok chce Prymula predstaviť súhrn opatrení pre jednotlivé scenáre vývoja v šírení epidémie. Ďalšie opatrenia by mohlo ministerstvo zdravotníctva vyhlásiť približne o desať dní, dodal Prymula.

11:40 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 10 888 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najvyšší denný prírastok od 12. mája, informovala v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na údaje operačného štábu pre boj proti šíreniu novej infekcie.

Najviac nakazených (3537) pribudlo opäť v hlavnom meste Moskva. Za predchádzajúci deň bolo potvrdených ďalších 117 úmrtí a z nemocníc prepustili 3181 vyliečených. V súvislosti s koronavírusom nového typu sa v Rusku lieči 222 090 ľudí. Doteraz bolo v 85 regiónoch Ruskej federácie zaregistrovaných 1 225 889 prípadov nakazenia novým koronavírusom. Od vypuknutia epidémie sa v Rusku vyliečilo 982 324 osôb a 21 475 ľudí zomrelo.

11:24 India zaznamenala za jediný deň nárast o 74 442 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet infikovaných stúpol od začiatku pandémie na 6,6 milióna. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Indické ministerstvo zdravotníctva v pondelok hlásilo za posledných 24 hodín aj ďalších 903 úmrtí na ochorenie Covid-19, takže celkový počet mŕtvych je v krajine 102 685.

India hlásila celosvetovo druhý najvyšší počet nakazených, po Spojených štátoch, ale jej denné počty nových infikovaných majú v súčasnosti klesajúci trend, hoci stále sú najvyššie na svete. Počet aktívnych prípadov nákazy koronavírusom v krajine sa posledné dva týždne tiež drží pod jedným miliónom.

Miera uzdravených v Indii je 84 percent, čo je najviac na svete, pričom sa z nákazy koronavírusom dostalo už viac než 5,5 milióna ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva.

11:17 Trestné činy spáchané v čase núdzového stavu majú orgány činné v trestnom konaní posudzovať individuálne. Skúmať by mali, či k protiprávnemu konaniu došlo na mieste, na ktoré sa núdzový stav vzťahuje. Vyplýva to z usmernenia, ktoré vydala Generálna prokuratúra SR. Za trestné činy spáchané v čase krízovej situácie, teda núdzového stavu, možno uložiť prísnejšie tresty.

Pri posudzovaní trestného činu treba zohľadniť nielen vyhlásenie núdzového stavu a súvisiace nariadenia vlády, ale aj konkrétne príkazy príslušných orgánov, ktoré budú na základe nich vydávané, prípadne ďalšie právne predpisy prijaté v čase núdzového stavu, ktorými môžu byť uložené povinnosti či obmedzenia, alebo iné opatrenia.

Na Slovensku platí od 1. októbra núdzový stav, zatiaľ na 45 dní. Vláda ho vyhlásila v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s pandémiou nového koronavírusu v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. (tasr)

11:08 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok vyhlásila, že jej krajina „znova porazila“ nový koronavírus. Oznámila súčasne zmiernenie obmedzení v druhom najväčšom meste Nového Zélandu, informovala agentúra AFP.

Šírenie vírusu SARS-CoV-2 na Novom Zélande bolo považované za zastavené koncom marca po tom, ako prísna celoštátna karanténa (lockdown) viedla k 102 dňom bez komunitného prenosu. V auguste sa však v Aucklande objavilo nové ohnisko nákazy, v dôsledku čoho zaviedli v tomto meste s 1,5 milióna obyvateľov lockdown na takmer tri týždne.

V Aucklande nepotvrdili žiaden nový prípad infekcie už 12 dní a Ardernová v pondelok uviedla, že epidemiologická situácie je pod kontrolou, pričom zagratulovala obyvateľom za to, že vydržali druhú karanténu. „Aucklanďania a Novozélanďania sa držali plánu, ktorý teraz fungoval už dvakrát, a znova porazili tento vírus,“ vyhlásila premiérka.

Nový Zéland, ktorý má päť miliónov obyvateľov, zaznamenal dosiaľ menej než 1900 prípadov nákazy a len 25 úmrtí na chorobu Covid-19. V pondelok v krajine evidovali 40 aktívnych prípadov.

10:56 Nákazu koronavírusom v Maďarsku potvrdili testy za uplynulých 24 hodín v 905 prípadoch. Na komplikácie zapríčinené ochorením COVID-19 zomrelo 11 pacientov, z ktorých desať bolo vo veku nad 70 rokov, vyplýva podľa TASR z údajov zverejnených v pondelok vládnym serverom koronavirus.gov.hu. Celkový počet potvrdených prípadov infikovaných koronavírusom dosiahol 31 480, pričom počet obetí stúpol na 833. Aktuálne je nakazených 22 482 osôb, z nich 35 percent je z Budapešti. V nemocniciach ošetrujú 649 pacientov, z nich sú 40-ti napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 20 199 ľudí. Laboratóriá otestovali už 765 598 vzoriek.

10:25 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok oznámila, že sa stiahla do izolácie, lebo prišla do kontaktu s osobou infikovanou novým druhom koronavírusu. Informovala o tom podľa TASR tlačová agentúra AP. Šéfka výkonného orgánu Európskej únie von der Leyenová na Twitteri v pondelok napísala, že sa minulý týždeň v utorok 29. septembra zúčastnila na stretnutí, kde bola prítomná „osoba, ktorá mala včera pozitívny test“. Predsedníčka eurokomisie uviedla, že vo štvrtok 1. októbra mala negatívny výsledok testu na koronavírus a že v priebehu pondelka absolvuje ďalší test. Von der Leyenová v odkaze na Twitteri dodala, že v karanténe ostane do utorka rána.

9:45 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden mal v nedeľu znova negatívny test na nový koronavírus, oznámil jeho volebný tím. Výsledky prišli päť dní po tom, ako Biden strávil na predvolebnom dueli viac ako 90 minút na pódiu s prezidentom Donaldom Trumpom. Šéfovi Bieleho domu dva dni na to diagnostikovali ochorenie COVID-19 a v piatok popoludní ho hospitalizovali. Negatívne výsledky testov na koronavírusom mali tiež viceprezident Mike Pence a jeho manželka Karen, potvrdil v nedeľu Penceov hovorca.

9:10 Americkú ekonomiku potenciálne ohrozuje opätovný rast počtu prípadov koronavírusu a neschopnosť Kongresu poskytnúť dodatočnú finančnú pomoc jednotlivcom a firmám. Vyplýva to z prieskumu americkej Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE), ktorá minulý mesiac oslovila 52 prognostikov. Podľa výsledkov prieskumu, ktoré NABE zverejnila v pondelok, 55 percent opýtaných považuje za najvážnejšiu hrozbu druhú vlnu pandémie COVID-19 a 25 percent uviedlo, že najväčšou hrozbou je nedostatok ďalšej vládnej podpory ekonomike. Podobne ako mnohí iní ekonómovia prognostici oslovení v prieskume NABE odhadujú, že americký hrubý domáci produkt v treťom kvartáli, ktorý sa skončil v závere septembra, medziročne posilnil o 25 percent. Tento rast by však nasledoval po ešte výraznejšom poklese hospodárstva USA počas apríla až júna, keď veľkú časť ekonomiky paralyzovalo šírenie koronavírusu. Vo štvrtom kvartáli, čiže počas októbra až decembra, prognostici oslovení v prieskume NABE očakávajú medziročný rast hospodárstva USA o 4,9 percenta. Za celý tento rok by sa podľa výsledkov prieskumu americká ekonomika mala zmenšiť o 4,3 percenta. Bolo by to jej prvé celoročné oslabenie odvtedy, ako klesla o 2,5 percenta v roku 2009. Pre budúci rok prognostici predpovedajú rast hospodárstva USA o 3,6 percenta.

8:30 Nemecko od začiatku pandémie zaznamenalo viac než 300 000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Celkový počet nakazených v Nemecku dosiahol podľa tohto zdroja v pondelok ráno 300 619. Za posledných 24 hodín pribudlo 1 382 potvrdených prípadov nákazy a päť úmrtí. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Nemecku 9 534 ľudí. Z ochorenia sa podľa RKI vyliečilo približne 263 700 ľudí. Reprodukčné číslo vírusu (R0) za obdobie siedmich dní dosiahlo podľa Kochovho inštitútu v nedeľu hodnotu 1,14. Toto číslo vyjadruje, koľko ďalších ľudí nakazil jeden infikovaný človek.

6:07 Americký prezident Donald Trump nakrátko opustil vojenskú nemocnicu, v ktorej sa lieči z choroby COVID-19, aby v obrnenom vozidle pozdravil davy svojich stúpencov, zhromaždených pred nemocnicou, uviedla agentúra AP. „Prezident Trump absolvoval krátku jazdu v kolóne motorových vozidiel, aby zamával svojim priaznivcom vonku (pred nemocnicou), a teraz sa vrátil do prezidentského apartmánu vnútri nemocnice Waltera Reeda,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení. Trump sedel v zadnej časti svojho pancierového terénneho vozidla, na tvári mal rúško a mával svojim priaznivcom, poznamenala stanica BBC na svojom webe. Prechádzka podľa agentúry AFP trvala niekoľko minút.

6:00 V Českej republike vstúpil v pondelok do platnosti núdzový stav, ktorý v krajine opätovne vyhlásili z dôvodu pandémie koronavírusu. Spolu s ním zaviedli v krajine zatiaľ na dva týždne nové krízové opatrenia, informovali podľa TASR spravodajské servery Novinky.cz a Aktualne.cz. Na 14 dní – od 5. do 18. októbra – sa zakazujú koncerty a divadelné predstavenia, pri ktorých sa prevažne spieva, ako aj hromadné akcie pre viac než desať osôb vo vnútorných priestoroch a viac ako 20 osôb vo vonkajších priestoroch. Na území hlavného mesta Prahy a krajov, ktoré sú podľa platného semafora zaradené do oranžovej a červenej farby, bude obmedzená prevádzka stredných, vyšších a vysokých škôl. Ďalšie obmedzenia sa týkajú divadelných, filmových a iných umeleckých predstavení, športových podujatí organizovaných športovými zväzmi a bohoslužieb. Naďalej je obmedzená prevádzka stravovacích zariadení v čase od 22.00 h do 06.00 h.

Minister zdravotníctva Roman Prymula v nedeľu uviedol, že ďalšie opatrenia, konkrétnejšie ich dlhodobý plán, predstaví v piatok 9. októbra. Vtedy chce oznámiť, aké nariadenia začnú platiť od piatka, aké po 14 dňoch a aké budú dlhodobé, uviedol v diskusnej relácii Českej televízie. Podrobnosti však nespresnil. Za nedeľu pribudlo v Česku 1 841 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, vyplýva z údajov zverejnených v noci na pondelok na webe ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 727 úmrtí, v nedeľu ich tak pribudlo 11.

5:55 Koronavírus sa celosvetovo preukázal už u viac ako 35 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov na webe americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie monitoruje globálne. Hranice 34 miliónov nakazených bola podla univerzity prekročená 1. októbra. Viac ako polovicu prípadov pritom hlásia tri najviac postihnuté krajiny, ktorými sú Spojené štáty, India a Brazília.

V celkovom počte nakazených sa na špici pomyselného rebríčka naďalej držia Spojené štáty, ktoré v celkovom počte prekonávajú Indiu o približne 900 000 potvrdených infekcií. Tretia Brazília potom registruje od jari dohromady viac ako 4,9 milióna pozitívnych testov na koronavírus. Počty nakazených sa v posledných týždňoch zvyšujú priemerne o asi 280 000 denne, milión prípadov tak pribúda za necelé štyri dni. Hranicu 30 miliónov infikovaných svet prekonal 17. septembra.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus