Na svete sa potvrdilo už 40 miliónov prípadov koronavírusu

Nákaza koronavírusom sa celosvetovo preukázala už u viac ako 40 miliónov ľudí. Taliansko, ako aj ďalšie krajiny Európy, zaznamenáva vysoké počty infikovaných ľudí. Počet úmrtí je však podstatne nižší ako na jar.

19.10.2020 06:00 , aktualizované: 20:48
Hinduistická svätyňa v Indii Foto: ,
Hinduistická svätyňa v Indii
debata (47)

20:48 Irán hlási rekordný denný počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín tam zomrelo 337 pacientov. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Pondelkový prírastok tak prekonal predošlý denný rekord z minulej stredy, keď bolo zaevidovaných 279 úmrtí spojených s koronavírusom. Od vypuknutia pandémie zaznamenal Irán 30 712 úmrtí, vyhlásila v štátnej televízii hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Símá Láríová, ktorú citovala agentúra AFP.

Za rovnaký časový úsek zaznamenali v Iráne aj 4251 nových prípadov nákazy. Celkový počet infikovaných sa tak v pondelok zvýšil na 534 631.

20:07 V Česku bude nosenie rúšok od stredy povinné aj v autách. Vzťahovať sa nebude na vodičov, ktorí budú vo vozidle sami alebo s rodinnými príslušníkmi. Po novom bude nosenie rúšok povinné aj na verejne dostupných miestach na zastavanom území mesta či obce pri vzdialenosti menšej ako dva metre od cudzích ľudí. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

19:12 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok mal negatívny test na ochorenie Covid-19. Informoval o tom na sociálnej sieti. Korčok ostal v karanténe po tom, čo sa dozvedel, že jeho kolegovia z Rakúska a Belgicka majú nový koronavírus. Stretol sa s nimi minulý týždeň v Luxemburgu. Príznaky ochorenia nemal.

18:55 V Českej republike v pondelok do 18.00 h potvrdili 4086 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to dvakrát viac než predchádzajúci pondelok v rovnakom čase. Pribudlo aj 36 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 177 974 ľudí, z ktorých 1501 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 72 553 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 103 920 ľudí, z toho 3721 je hospitalizovaných (nárast o 202 osôb), vo vážnom stave je 589 z nich.

17:11 V Belgicku sa v pondelok opäť zatvorili bary a reštaurácie v snahe zastaviť nové rozsiahle šírenie koronavírusu. Opatrenie, ktoré má platiť po dobu jedného mesiaca, bude od polnoci posilnené aj zákazom vychádzania počas noci, aby sa zamedzilo nočnému hýreniu na uliciach, informovala agentúra AFP.

V pondelok ráno bolo v Belgicku v súvislosti s COVID-19 hospitalizo­vaných 2 485 pacientovy 412 sa nachádzalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Tlačová agentúra Belga pripomenula, že to znamená návrat k situácii, aká v krajine vládla 20. marca, keď boli zavedené plošné karanténne opatrenia.

16:55 Európska komisia v pondelok spustila spoločný systém prepojenia aplikácií na sledovanie kontaktov osôb nakazených koronavírusom a zasielanie súvisiacich výstrah. Systém na zabezpečenie interoperability rôznych aplikácií využívaných v jednotlivých členských štátoch EÚ začal fungovať po úspešnej pilotnej fáze projektu.

Prepojenie zatiaľ prebehlo medzi vnútroštátnymi aplikáciami Corona-Warn-App z Nemecka, COVID tracker z Írska a immuni z Talianska. Tieto aplikácie si dovedna stiahlo približne 30 miliónov ľudí. Prepojenie druhej skupiny aplikácií sa uskutoční na budúci týždeň. Následne sa očakáva zapojenie aplikácií eRouška z Česka, smitte stop z Dánska, Apturi COVID z Lotyšska a Radar Covid zo Španielska, pričom ďalšie aplikácie budú s európskym systémom prepojené v novembri.

15:50 Zdravotný stav prominentného palestínskeho politika a hlavného vyjednávača na rokovaniach s Izraelom Saíba Irikáta, ktorého v nedeľu hospitalizovali v Izraeli pre komplikácie spôsobené chorobou Covid-19, je kritický.

Jeruzalemská nemocnica Hadasa, kam tohto 65-ročného Palestínčana previezli, informovala, že noc na pondelok bola pokojná, ráno však došlo k zhoršeniu jeho zdravotného stavu, ktorý lekári teraz považujú za kritický. Vzhľadom na dýchacie problémy bol Irikát uvedený do umelého spánku a napojený na respirátor.

Lekári dodali, že Irikátova liečba pre nich predstavuje nesmiernu výzvu, keďže ide o pacienta po transplantácii pľúc s potlačeným imunitným systémom, ktorý okrem vírusovej infekcie zápasí teraz aj s bakteriálnou. Izraelskí lekári konzultovali tento komplikovaný prípad aj so zahraničnými expertmi, aby Irikát dostal najlepšiu možnú liečbu. Irikát roky trpel chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a preto v roku 2017 v USA podstúpil transplantáci­u pľúc.

15:45 Kondíciu zdravotníckych zariadení považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za najkľúčovejšiu tému nasledujúcich dní a týždňov. Povedala to v pondelok po návšteve Univerzitnej nemocnice Martin.

Hlava štátu uviedla, že chce byť informovaná z prvej ruky o tom, ako sa darí zdravotníckym zariadeniam v aktuálnej situácii, preto navštívila martinskú nemocnicu. Zdôraznila, že je v kontakte aj s predstaviteľmi iných nemocníc a zdravotníckych zariadení.

„Hovorí sa veľa o tom, ako sa vyvíja situácia v Českej republike, že sa k nej blížime. Dokonca sa k nej blížime aj rýchlejším tempom. Znamená to, že v horizonte dvoch alebo troch týždňov sa podľa predikcií bude počet hospitalizovaných počítať nie na stovky alebo na tisícky. Práve preto je dôležité, v akej kondícii sú naše nemocnice a zdravotnícky personál,“ zdôraznila.

Prezidentka zároveň poukázala na to, že počet zdravotných sestier a obslužného zdravotného personálu na Slovensku je nepomerne nižší. „V porovnaní napríklad s Nemeckou republikou máme na počet obyvateľov polovicu zdravotných sestier… Toto sú dôvody, pre ktoré sa zaujímam o to, ako zvládneme budúci nápor,“ informovala. (tasr)

Prezidentka  Zuzana Čaputová počas návštevy... Foto: TASR (Erika Ďurčová)
Zuzana Čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Univerzitnej nemocnice v Martine 19. októbra 2020

15:06 Mimoparlamentné KDH vníma ohlásené celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19 ako snahu vlády vyhnúť sa tragickým následkom z hľadiska ochrany zdravia občanov. Poukázalo však na potrebu zodpovedania viacerých otázok týkajúcich sa cieľov testovania, profesionálneho manažovania akcie či kapacít zdravotníkov, personálu, ako aj otázky dostatku ochranných prostriedkov. KDH deklarovalo podporu každému odbornému, rozvážnemu a zodpovednému riešeniu. (tasr)

14:48 Wales od piatku 23. októbra zavedie dvojtýždňový úplný lockdown s cieľom zmierniť prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to v pondelok waleský regionálny premiér Mark Drakeford, informovala agentúra AFP.

„Ak nebudeme konať, Národná zdravotná služba nebude schopná postarať sa o zvyšujúci sa počet chorých ľudí,“ povedal Drakeford. Lockdown vo Walese sa začne v piatok o 18.00 h (19.00 h SELČ) a potrvá až do 9. novembra, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

Obyvatelia budú môcť opúšťať svoje domovy len v nevyhnutných prípadoch. Zavreté zostanú pohostinstvá, reštaurácie a väčšina obchodov a prevádzok. Zakázané budú i zhromaždenia ľudí, ktorí nežijú v jednej domácnosti, a to vonku aj v interiéri.

13:59 Ochorenie Covid-19 sa šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Početnejší výskyt preto eviduje väčšina krajských miest. Najväčší výskyt prípadov hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva Bardejov, Banská Bystrica, Bratislava, Čadca, Košice, Michalovce a Žilina. Úrad verejného zdravotníctva SR o tom informoval na sociálnej sieti.

13:32 Ak experti po vážnej diskusii povedia, že plán celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus krajine pomôže, tak opozičná strana Smer tento návrh podporí. V diskusnej relácii Braňo Závodský naživo rádia Expres to v pondelok povedal predseda Smeru Robert Fico. (Viac tu)

13:19 Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 1121 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v pondelok denník Kurier. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Rakúsku tak dosiahol 66 314. V krajine celkovo vykonali už 1 952 578 testov. V spojitosti s ochorením Covid-19 v krajine zomrelo už 904 osôb.

Rakúska vláda v pondelok oznámila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou, ktoré vstúpia do platnosti od piatkovej polnoci, ovplyvnia oblasť kultúry vrátane Viedenskej štátnej opery, píše Kurier. Počet návštevníkov na podujatiach na otvorenom priestranstve bude obmedzený na 1500 ľudí. Vo vnútorných priestoroch to bude len 1000 osôb. Všetky osoby na kultúrnych podujatiach budú musieť mať vopred pridelené miesto na sedenie.

13:17 Rusko za posledný deň zaznamenalo 15 982 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského krízového strediska na boj s koronavírusom.

V krajine od začiatku pandémie zaznamenali 1 415 316 prípadov nákazy. V Moskve za posledných 24 hodín potvrdili 5376 infekcií. Starosta mesta Sergej Sobianin v pondelok oznámil, že hromadné očkovanie proti koronavírusu bude pre obyvateľov Moskvy dostupné v decembri až januári. Toto očkovanie prinesie víťazstvo nad pandémiou, napísal Sobianin na svojej webovej stránke.

13:11 Ministerstvo vnútra (MV) SR schválilo národný projekt Korona te merel (Porazíme koronu) zameraný na zmiernenie dosahov ochorenia Covid-19 v marginali­zovaných rómskych komunitách (MRK). Podporí ho z operačného programu Ľudské zdroje. Prijímateľom príspevku vo výške 1,24 milióna eur je štátna príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

„Podmienky v týchto komunitách a životný štýl ich obyvateľov pôsobia na zdravie človeka zväčša negatívne. Riešením je vzdelávanie, osveta a primárna pomoc v ťažkej situácii, nie odsudzovanie. Práca nadšencov a odborníkov, ktorí sa do toho pustili, je neoceniteľná, treba ich podporiť,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Primárnym zameraním projektu je prevencia, najmä monitorovanie a osveta. Cieľom je uchrániť pred závažnými negatívnymi zdravotnými a socioekonomickými dosahmi pandémie nielen samotných obyvateľov MRK, ale aj obce a regióny, v ktorých sa nachádzajú. Projektové aktivity budú prebiehať v siedmich krajoch Slovenska s výnimkou Bratislavského kraja. Úlohy budú plniť asistenti a koordinátori podpory zdravia priamo v cieľových komunitách projektu. (tasr)

12:55 Počas uplynulých 24 hodín v Maďarsku potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu u 1478 ľudí, počet infikovaných v krajine tak stúpol na 47 768. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo 31 chronicky chorých pacientov, z ktorých väčšina bola vo vyššom veku, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov­.hu.

Celkový počet úmrtí v krajine tak dosiahol číslo 1173. Z nákazy sa zotavilo už 14 312 ľudí. Aktuálne je infikovaných 32 283 osôb, z ktorých 31 percent je z Budapešti. S ochorením Covid-19 ošetrujú v maďarských nemocniciach 1896 pacientov, z nich 188 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Mimoriadne prázdniny sú nariadené v 40 materských školách a na 13 školách. Dištančné vzdelávanie prebieha v súčasnosti na 15 školách a v 117 triedach v krajine.

12:36 Poradca českého prezidenta Miloša Zemana Martin Nejedlý mal pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Informoval o tom v pondelok český Deník N, ktorému to potvrdil samotný Nejedlý. „Áno, je to pravda. Ale zatiaľ nemám vôbec žiadne príznaky,“ povedal Nejedlý s tým, že momentálne je v karanténe. Podľa zmieneného servera je nakazený ešte jeden človek z kancelárie prezidenta.

Počas víkendu vyšiel pozitívny test aj českému ministrovi poľnohospodárstva Miroslavovi Tomanovi, ktorý sa minulú stredu stretol so Zemanom na rokovaní v Lánoch, informoval server iDNES.cz. Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček pre server uviedol, že obaja dodržali hygienické bezpečnostné opatrenia a prezident tak nebol ohrozený.

Ako pripomenul iDNES.cz, Nejedlý bol už v karanténe na začiatku marca, keď sa vrátil z návštevy Číny. Po návrate podstúpil test na koronavírus, ktorý bol negatívny. Podľa svedkov však Nejedlý po návrate z Číny nerešpektoval odporúčanú 14-dňovú karanténu a navštívil reštauráciu v pražskej časti Letná. Jeho správanie vyšetrovala aj polícia.

12:18 Slovenská lekárska komora vyzvala vládu SR na širokú a odbornú diskusiu k celoplošnému testovaniu na nový koronavírus. Ak sa tak nestane, úspech je podľa prezidenta komory Mariana Kollára takmer nemožný. Na tlačovej konferencii v pondelok uviedol, že zámeru vlády aj jej snahe uskutočniť toto celoplošné testovanie veľmi dobre rozumie. (Viac tu)

Video: Brífing Slovenskej lekárskej komory k celoplošnému testovaniu Slovákov na koronavírus.

Video

11:58 Až 62 percent učiteľov na Slovensku si myslí, že vláda nezvláda súčasnú situáciu s pandémiou koronavírusu. Polovica oslovených učiteľov druhého stupňa základných škôl sa vyjadrila, že vláda neinformuje o novom koronavíruse pravdivo. Takmer tretina (31 percent) učiteľov si myslí, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si dala vypracovať mimoparlamentná strana Spolu a Európska ľudová strana medzi učiteľmi druhého stupňa základných škôl. (Viac tu)

11:48 Poľská vláda hodlá spustiť prevádzku dočasnej poľnej nemocnice na Národnom štadióne vo Varšave. Dôvodom tohto zámeru je narastajúci počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a preťaženie zdravotníckeho systému. Oznámil to v pondelok hovorca vlády Piotr Müller, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá citovala tlačová agentúra Reuters.

Hovorca spresnil, že konferenčné miestnosti štadióna budú transformované na nemocnicu s približne 500 lôžkami pre pacientov s ochorením Covid-19, s možnosťou rozšírenia kapacity na 1000 lôžok. Prvé z nich by mali byť k dispozícii už tento týždeň.

Čo sa týka doby fungovania provizórnej nemocnice, hovorca uviedol, že vzhľadom na vývoj situácie „môže ísť o týždne, ale aj mesiace, počas ktorých budú podobné zariadenia využívané na ochranu zdravia a života obyvateľov“, uvádza tlačová agentúra PAP. Na otvorení podobných poľných nemocníc pracujú aj ďalšie poľské regióny.

Na archívnej snímke z mája 2012 Národný štadión... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Poľsko / Národný štadión / Poľná nemocnica / Na archívnej snímke z mája 2012 Národný štadión vo Varšave

11:34 Ukrajina za posledných 24 hodín zaznamenala 4766 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet potvrdených prípadov o začiatku pandémie zvýšil na 303 638. Infor­movala o tom agentúra Ukrinform.

Najviac nových prípadov (385) zaznamenali v hlavnom meste Kyjev. V krajine takisto pribudlo 66 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusovým ochorením Covid-19. Celkový počet obetí epidémie na Ukrajine sa tým zvýšil na 5673. Počet uzdravených pacientov v krajine sa zvýšil o 1112 na 126 489. V nedeľu hlásili ukrajinské úrady 5231 prípadov nákazy a v sobotu rekordných 6410.

10:56 Slovinsko, ktoré podobne ako mnohé krajiny v Európe zaznamenalo vysoký nárast infikovaných koronavírusom, formálne vyhlásilo epidémiu. Tridsaťdňové obdobie, ktoré sa začína v pondelok, umožňuje vláde zaviesť ďalšie obmedzenia. Zatiaľ však nie je známe aké, informuje agentúra AP.

V Slovinsku úrady dosiaľ sprísnili podmienky nosenia rúšok, obmedzili prevádzku barov a reštaurácií a zaviedli diaľkové vyučovanie pre väčšinu školákov a študentov univerzít. Premiér Janez Janša v nedeľu večer vyhlásil, že zdravie ľudí je prvoradé a vyzval občanov, aby sa podľa toho správali. Za ostatný týždeň Slovinsko zaznamenalo stovky nových prípadov denne a narástol tam aj počet hospitalizovaných. Od začiatku pandémie zomrelo v dôsledku ochorenia Covid-19 188 ľudí.

10:41 Za posledných sedem dní vo svete pribudlo viac ako 2,5 milióna nových prípadov nákazy, čo je najvyšší týždenný nárast od konca minulého roku, keď sa koronavírus SARS-CoV-2 objavil v Číne. Nárast v počte potvrdených infekcií možno čiastočne vysvetliť výrazne intenzívnejším testovaním v mnohých krajinách. Napriek zvýšenému testovaniu mnoho menej vážnych alebo bezpríznakových prípadov zrejme zostáva nezistených, konštatuje AFP.

V spojitosti s chorobou Covid-19 zomrelo po celom svete už viac ako 1,1 milióna ľudí, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

10:39 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete v pondelok presiahol 40 miliónov. Vyplýva to z výpočtov tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 9.15 h SELČ. Celkovo bolo vo svete zaznamenaných už 40 000 234 prípadov nákazy. Viac ako polovicu infikovaných zaevidovali v troch najpostihnutejších štátoch: v Spojených štátoch (8 154 935), Indii (7 550 273) a Brazílii (5 235 344).

10:15 V nedeľu potvrdili na Slovensku 860 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Uplynulý deň urobili laboratóriá 5 025 testov. Počet úmrtí pacientov na Covid-19 stúpol na 92. Vyliečilo sa ďalších 177 osôb. (Viac tu)

10:02 V Južnej Kórei sa v pondelok začalo testovanie desaťtisícok zamestnancov nemocníc, opatrovateľských domovov a domovov pre seniorov, ktorého cieľom je zabrániť šíreniu vírusu v týchto zariadeniach. Testy podstúpi 130-tisíc zamestnancov v širšej metropolitnej oblasti okolo hlavného mesta.

Úrady tiež otestujú 30-tisíc osôb, ktoré navštívili alebo využili spomínané zariadenia, vynechajú však hospitalizovaných pacientov, pretože tí absolvovali testy pri nástupe do nemocnice. Testovanie by malo trvať do konca mesiaca a úrady by ho mohli rozšíriť aj do ďalších regiónov, ak to bude potrebné. Južná Kórea potvrdila 25 275 prípadov nákazy novým koronavírusom, vrátane 444 súvisiacich úm­rtí.

9:40 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok je v karanténe. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničia Juraj Tomaga. Informáciu ako prvý priniesol spravodajský portál Aktuality.sk.

Minulý týždeň sa minister vrátil zo stretnutia šéfov diplomacií Európskej únie v Luxemburgu. Ministri z Belgicka a Rakúska, ktorí sa na rokovaní zúčastnili, mali pozitívny test na ochorenie Covid-19.

9:19 India zaznamenala za uplynulých 24 hodín 579 úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované koronavírusom, čo je najnižší nárast za posledné tri mesiace. S odvolaním sa na najnovšie údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom v pondelok informovala agentúra AP. Celkovo nákaze v Indii doposiaľ podľahlo 114 610 ľudí.

Indické ministerstvo zdravotníctva hlásilo v pondelok aj 55 722 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet v krajine od začiatku pandémie zvýšil na viac než 7,5 milióna. Odborní poradcovia indickej vlády sa domnievajú, že šírenie vírusu v Indii už presiahlo svoj vrchol a ak ľudia budú používať rúška a dodržiavať fyzické odstupy, šírenie ochorenia v krajine by pravdepodobne mohlo „skončiť“ do februára 2021.

8:44 Úrady v Novom Južnom Walese, najľudnatejšom štáte Austrálie, v pondelok oznámili, že v súvislosti s klesajúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 uvoľnia ďalšie opatrenia v oblasti kontaktov medzi osobami. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Od piatka sa vo vonkajších priestoroch bude môcť zhromažďovať až 30 osôb, oznámila premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová. V reštauráciách bude môcť za jedným stolom sedieť až 30 ľudí. Od decembra sa na svadbách môže zúčastniť až 300 osôb, počas svadby však musia sedieť na určených miestach, pričom tancovať môžu len novomanželia a družba. Zdravotné úrady v Novom Južnom Walese za uplynulých 24 hodín v štáte nezaznamenali žiadne nové prípady ochorenia Covid-19, píše DPA.

8:00 Ľudia s krvnou skupinou 0 sú menej náchylní na infikovanie sa novým koronavírusom. Vyplynulo to z výsledkov dvoch nezávislých štúdií uskutočnených v Dánsku a Kanade, ktoré uviedli, že u tých, ktorí majú skupinu A, B alebo AB, je viac pravdepodobné, že sa nakazia ochorením Covid-19. Viac v tomto článku.

7:38 Nemecko za posledných 24 hodín eviduje 4 325 nových prípadov nákazy koronavírusom, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). Agentúra DPA upozornila, že víkendové bilancie sú zvyčajne nižšie, pretože tamojšie úrady nedostanú údaje od všetkých laboratórií. Oproti iným pondelkovom štatistikám ale počet infekcií výrazne vzrástol; minulý týždeň ich Nemecko oznámilo 2 467.

V Nemecku koronavírus testy od prepuknutia epidémie potvrdili u 366 299 ľudí. Za posledných 24 hodín na komplikácie spojené s Covidom-19 zomrelo ďalších 12 ľudí a Nemecko sa tak v celkovom počte úmrtí blíži k hranici 10 000. Viac ako 294 800 ľudí sa už z choroby vyliečilo.

6:27 V Česku zaznamenali v nedeľu 5059 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší počet za tento deň v týždni. Vyplýva to z údajov zverejnených v noci na pondelok na webe českého ministerstva zdravotníctva. Nový údaj prichádza po 8713 pozitívnych testoch zo soboty, ktoré boli rekordným denným nárastom počas víkendu, keď sa zvyčajne otestuje menej ľudí, ako uviedol server Novinky.cz.

Od začiatku pandémie malo v ČR pozitívny test na koronavírus 173 885 ľudí, ochoreniu Covid-19 podľahlo 1422 pacientov. Dosiaľ sa vyliečilo 72 134 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 100 329 ľudí, ukazuje aktuálna štatistika. K nedeľňajšiemu večeru bolo 3519 ľudí hospitalizovaných.

Od konca septembra sa pritom počet pacientov v nemocniciach strojnásobil a trojnásobne vyšší je i počet osôb hospitalizovaných vo vážnom stave. Z dôvodu nepriaznivého vývoja epidémie platia v celom Česku od minulej stredy sprísnené epidemiologické opatrenia.

6:07 Štúdia in vitro potvrdila, že zdravotnícka pomôcka vo forme spreja s obsahom liečivky cistu krétskeho by mohla mať na slizniciach nosa a úst bariérovú funkciu aj proti prieniku nového koronavírusu SARS-Cov-2. Viac v tomto článku.

6:00 Taliansko zaznamenalo 11 705 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje doteraz rekordný denný nárast. V súvislosti s Covidom-19 zomrelo za posledných 24 hodín 69 ľudí. V Británii sa za posledný deň infikovalo 16 982 osôb a 67 zomrelo, informovala s odvolaním sa na zdravotnícke úrady agentúra Reuters. Vo Francúzsku pribudlo za uplynulý deň takmer 30-tisíc nakazených. Taliansky premiér Giuseppe Conte vyhlásil sériu ďalších opatrení, ktoré majú zbrzdiť šíreniu nákazy.

V reštauráciách a baroch v Taliansku budú ľudia od 18:00 hod obslúžení len vtedy, ak budú sedieť pri stoloch. Pri jednom stole smie pritom byť len šesť osôb. Prevádzková doba podnikov bola už skôr skrátená do polnoci. Starostovia miest novo získali právomoci uzavrieť o 21:00 hodín verejné priestranstvá, kde sa zhromažďuje príliš veľa ľudí.

Premiér Conte tiež oznámil zastavenie amatérskych športových súťaží a miestnych trhov. Vláda podľa neho tiež zvažuje uzavretie telocviční a bazénov. Tri štvrtiny štátnych úradníkov majú nariadené prejsť na prácu z domova. Rovnaké pravidlo sa dôrazne odporúča aj súkromným firmám. Cieľom je okrem iného znížiť počet cestujúcich vo verejnej doprave.

V sobotu talianske úrady ohlásili 10 925 nových prípadov koronavírusovej infekcie a 47 úmrtí. Súčasné počty obetí nákazy sú výrazne nižšie ako pri jarnom vrchole epidémie v krajine, keď za jediný deň zomrelo aj viac ako 900 ľudí. Celkovo sa v krajine sa 60 miliónmi obyvateľov nakazilo už 414 241 ľudí a 36 543 po nákaze zomrelo.

V Británii, ktorá má približne 67 miliónov obyvateľov, stúpol počet nakazených na 722 409. Počas pandémie zomrelo 43 646 z nich, čo z Británie robí najhoršie postihnutú európsku krajinu z hľadiska počtu obetí. Na druhom mieste je Taliansko.

Úrady vo Francúzsku oznámili 29 837 prípadov infekcie za posledných 24 hodín, čo je menej ako doteraz rekordných 32 427 nakazených ohlásených v sobotu. Za uplynulý deň zomrelo v krajine sa 67 miliónmi obyvateľov 85 ľudí, o päť menej ako v predchádzajúcom dni. Z hľadiska celkového počtu nakazených je Francúzsko po Španielsku druhou najhoršie postihnutou krajinou v Európe: celková bilancia tu vzrástla na 897 034. Približne 33 477 osôb v súvislosti s Covidom-19 zomrelo.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19