Matovič vyzval Sulíka, aby podal demisiu. Nazval ho idiotom

Predseda vlády Igor Matovič vyzval v relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby do Vianoc podal demisiu. Dôvodom je „neschopnosť” ministra hospodárstva nakúpiť potrebné antigénové testy.

17.12.2020 12:55 , aktualizované: 23:25
Richard Sulík a Igor Matovič Foto: ,
Richard Sulík a Igor Matovič
debata (993)

„Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať,“ povedal Matovič.

„On sa ani nepokúsil o nákup testov. Jemu sú tie životy ľudí ukradnuté. Ako môže povedať, že načo chceme znižovať krivku, keď znovu narastie?“ Nemôžem sa na to pozerať už. Môže nakúpiť testy, aby zachránil životy ľudí. A on to neurobí. Je mi z neho na vracanie a je mi z toho do plaču," povedal Matovič.

„Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča.“ reagoval Sulík na sociálnej sieti. Tento odkaz tam bol však len niekoľko minút, potom sa stal nedostupným. O nejaký čas dal Sulík na sociálnu sieť iný text:

„Post predsedu vlády je extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie, akú máme v posledných týždňoch. Neberiem osobne výroky Igora Matoviča, pretože rozumiem extrémne zložitej situácii a unikátnej zodpovednosti, ktorej čelí. Strana Sloboda a Solidarita si zodpovedne plní všetky úlohy, ktoré jej kompetenčne prináležia a robí všetko pre to, aby zo svojho programu presadila čo najviac pre občanov. Je mi ľúto, že práve v tomto období strácame drahocenný čas, kedy rozhodujú činy a nie slzy,“ napísal.

Hovorca SaS Ondrej Šprlák ešte pri prvom odkaze uviedol, že poslanci vládnej strany stoja za svojím predsedom.

Výzva premiéra je podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej nezodpovedná. „Slovensko sa nepochybne nachádza v krízovej situácii, na vrchole ďalšej vlny pandémie. Občania od vlády očakávajú rozhodnosť a vedenie. To dokáže len vláda, ktorá je dospelá a stabilná. K takej sme sa zaviazali a presne o takú sa my v SaS stále snažíme. Vyzývať na odchod svojho podpredsedu a kľúčového koaličného partnera k stabilite nesmeruje, naopak, je to vysoko nezodpovedné k situácii, v ktorej sa všetci nachádzame,“ napísala Zemanová na sociálnej sieti.

Sviatočný odkaz Igora Matoviča v Rádiu Express

„Ťažko sa mi hovorí, strašne rád by som bol, aby sme spoločne žili normálne Vianoce a normálny život, ale asi si to budeme musieť tak trochu spolu odtrpieť. Mrzí ma to, že situácia, do akej sme dospeli, mrzí ma, že som sníval sen o tom, že tri víkendové testovania si urobíme v decembri a budeme mať úplne normálne Vianoce a mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý neni schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy a zdravie, aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme deti dostali do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte, možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať.“

Premiér Matovič na sociálnej sieti k dnešnému sporu s Richardom Sulíkom doplnil, že „aj pandémia nás do skupín triedi. Jedni posudzujeme pandémiu podľa počtu chorých a mŕtvych…a druhí podľa počtu zavretých barov,“ uviedol predseda vlády s tým, že život je otázkou priorít a „my sme pri ich výbere našťastie úplne slobodní.“

Remišová: Správanie sa Matoviča a Sulíka spôsobuje napätie v spoločnosti

Správanie sa a vyjadrovanie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) spôsobuje napätie v spoločnosti, neprispieva k riešeniu pandémie ochorenia Covid-19. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová v reakcii na spor koaličných lídrov a premiérovu výzvu Sulíkovi, aby podal demisiu. S oboma plánuje Remišová hovoriť o tom, aby sa zamerali na to, čo koalíciu spája.

„Dlhodobo je takáto situácia neúnosná a škodí nielen vláde, ale aj strane Za ľudí, ktorá plní sľuby, ktoré dala svojim voličom v oblasti boja proti korupcii a návratu spravodlivosti, ale neustále musí riešiť vnútorný konflikt v koalícii,“ vyhlásila Remišová. Dodala, že tak ako za vlády Ivety Radičovej čakal na svoju chvíľu Robert Fico (Smer-SD), teraz na ňu čaká Peter Pellegrini (Hlas-SD). Zdôraznila, že by bolo veľkou chybou znovu odovzdať krajinu do ich rúk.

Čo bude s testami?

Sulík nepripraví expresnú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Matovič povedal, že sa túto správu dozvedel priamo počas rozhlasového vysielania. Ministerstvo hospodárstva už skôr v stanovisku uviedlo:

„Meniť expresne rýchlo z večera do rána legislatívu na požiadanie kohokoľvek nie je možné. Legislatívny proces má svoje pravidlá upravené na národnej úrovni a v prípade pravidiel verejného obstarávania aj v európskej smernici o verejnom obstarávaní, ktorá je nadradená našim zákonom. Porušenie týchto pravidiel je v právnom štáte neprípustné. Rezort hospodárstva preto nepripraví expresnú novelu zákona o verejnom obstarávaní ako žiada premiér Igor Matovič. Pripomenul zároveň, že tento zákon spadá do kompetencie podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Hollého, ktorý iba pred nedávnom pripravil jeho novelizáciu“.

„Ministerstvo hospodárstva SR už obstaráva antigénové testy v súlade s platnou legislatívou a zadaním, ktoré bolo zaslané rezortom zdravotníctva v správnom znení na piaty pokus – v nedeľu 6. decembra. Následne hneď 7. decembra začalo ministerstvo s prípravnými trhovými konzultáciami na kúpu diagnostických rýchlotestov. Richard Sulík uviedol, že túto úlohu rezort splní, a to napriek tomu, že Ústredný krízový štáb ju pôvodne zadal 9. novembra rezortu vnútra a potom bez bližšieho vysvetlenia bola 19. novembra presunutá na ministerstvo hospodárstva. Za dodržania pravidiel platnej legislatívy budú môcť byť testy dodané najskôr 7. januára 2021.“

„Premiér o všetkých týchto skutočnostiach vie a ak kritizuje rezort hospodárstva, že neobstaráva testy, tak vedome nehovorí pravdu,“ konštatoval vicepremiér Sulík.

993 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič