Nakazení poslanci bez príznakov dostali výnimku. Môžu ísť hlasovať o núdzovom stave

V nedeľu nadobudla platnosť nová vyhláška hlavného hygienika. Podľa nej osoby v osobitnom režime môžu pokračovať v práci aj v prípade, že im bolo diagnostikované ochorenie COVID-19, no nemajú príznaky, prípadne, ak boli v kontakte s infikovanou osobou. Ostatní v oboch prípadoch musia zostať v izolácii.

27.12.2020 22:31 , aktualizované: 28.12.2020 07:00
debata (595)

Osoby v osobitnom režime sú napríklad zdravotníci, zamestnanci v energetickom priemysle, tepelnej energetiky. Ale aj prezident SR, člen vlády, poslanec parlamentu, generálny prokurátor, predseda Najvyššieho kontrolného úradu, verejný ochranca práv, predseda Ústavného súdu.

Inými slovami, títo ľudia a ich práca sú tak dôležité, že ich nikto nedokáže zastúpiť. Kým zdravotníci musia používať respirátor FFP3, používať rukavice, ochranné okuliare alebo štíty, nosiť nepremokavé ochranné plášťe s dlhým rukávom alebo jednorazovaé ochranné obleky, poslanci to majú oveľa jednoduchšie.

Povinnosťou je respirátor FFP2 bez výdychového ventilu alebo prekrytý chirurgickým rúškom. Používať musia dezinfekčné prostriedky s plným virucídnym účinkom. Nosiť rukavice. Pohyb po pracovisku obmedziť na najmenšiu možnú mieru.

Môžu si odpočinúť a stravovať sa bez prítomnosti iných osôb. Prípade v prítomnosti rovnako diagnostikovaných osôb, ktoré tiež nemajú príznaky ochorenia.

V praxi to bude znamenať, že po vydaní tejto vyhlášky by sa už nemala zopakovať situácia pred Vianoc. Poslanci sa nedokázali zísť na schôdzi, na ktorej mali novelizovať ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Dôvodom nízkej účasti bol koronavírus, ktorý sa nebezpečne rozšíril medzi zákonodarcami.

Časť z nich by mala ešte stále zostať v karanténe, no už v utorok sa končí núdzový stav. A s ním aj zákaz vychádzania či obmedzenie niektorých prevádzok. Okrem toho sa očakáva, že časť zdravotníckeho personálu by v čase bez núdzového stavu, zrejme dala výpoveď.

Podľa novely by mohla vláda predĺžiť núdzový stav o 40 dní – aj opakovanie. Do dvadsiatich dní od vyhlásenia predĺženia však musí vláda požiadať o súhlas parlament. Urobiť tak môže dokonca až v 20. deň. Parlament preto ide meniť aj zákon o Ústavnom súde SR.

Dvadsiata schôdza Národnej rady sa otvorí v pondelok popoludní. Takto hlavný hygienik vyriešil problém zákonodárneho zboru a možnosti, že by do sály prišlo tak málo poslancov, že by novelu o núdzovom stave nedokázali prerokovať a najmä odsúhlasiť.

Zvolanie mimoriadnej schôdze kritizuje opozičný Smer. Podľa jeho šéfa Roberta Fica „prvýkrát v histórii Slovenska bude zvolaná mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej nebude môcť opozičný poslanec povedať ani jediné slovo. Vládna koalícia očakáva od mašinérie koaličných poslancov, že prídu na schôdzu, potichu 4 krát stlačia tlačidlo a pôjdu domov. Takýmto nekultúrnym, nedemokratickým spôsobom chce vládna väčšina schváliť ústavný zákon, ktorým si vláda uzurpuje právo predlžovať núdzový stav,“ uviedol na sociálnej sieti.

Vláda Igora Matoviča podľa neho narušuje rovnováhy moci v prospech moci výkonnej.

„Je ním úmysel vlády čo najdlhšie obmedzovať základné politické práva ľudí a tým im znemožniť formou protestných zhromaždení vyjadrovať narastajúci nesúhlas s vládnou politikou. SMER – SD nepochybuje, že konanie vládnej koalície smeruje aj proti avizovanému zberu podpisov na referendum o predčasných voľbách, pretože tento bude pri obmedzených politických právach výrazne sťažený. Predĺženie núdzového stavu umožní vláde ďalšie šikanovanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú bez racionálneho dialógu s vládou vystavovaní diktátorským manierom vládnych predstaviteľov.“ napísal Fico.

© Autorské práva vyhradené

595 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav